Kréta borai
Ablak a Világra - Utazási magazin
Borfogyasztás Krétai nyaralás alkalmával, még egy dolog, amit ne hagyjon ki!
Sok embernek a bor kiemelkedő szerepet játszik az életében. Kréta az egyik olyan hely Görögországban, ahol emlékezetes borokat kóstolhatunk, amik új ízeket és izgalmakat rejtenek magukban.
Ha érdekel a bor vagy az agroturizmus, ez a sziget sok lehetőséget rejt magában. Itt találod Európa legrégibb bortermelő területét, ezen kívül pedig számos pincészetet is, főleg Chania és Heraklion területén, ahol a helyi gasztronómiáz és a krétai vendégszeretetet is megismerheted.
Krétán a bor része a mindennapi életnek és a kultúrának. Mindig szolgálnak fel egy étkezés vagy egy vacsora alkalmával. A krétaiak soha nem isznak egyedül. Szívesebben kortyolgatnak el egy pohár bort csevegés közben nevetve.
Krétán a bortermelő területek a sziget északi részén találhatók. A szőlő az olajfaligetek mellett nő, ami megvédi a Líbiai-tenger meleg szelétől. Az Égei-tenger felől hűvösebb szél fúj, ami ideális időjárási körülményeket teremt. Ezért olyan kiemelkedő minőségű a krétai bor.
A bortermelés és fogyasztás, valódi hagyomány, egyfajta helyi szokás, és része a mindennapi életnek. Kóstold meg a legjobb borokat, és élvezd az emlékezetes kirándulásokat a szőlőültetvények között.
A helyi fehér borok közül a Vilana a kiemelkedő, de ide sorolhatjuk a Vidianót, Dafnit, Thrapsathirit, Malvazia di Candiát, a Muscat of Spinát és a Plytót. A vörös borok közözz pedig megtalálható a Kotsifali, Mantilari, Liatiko, Tsardana és a legendás Romeiko.
Tudj meg többet Görögországról >>
Last minute akciós nyaralások, ha kedve támadt bort kóstolni Krétán >>
Forrás: