Hajdúszoboszló városáról

Ablak a Világra - Utazási magazin


Hajdúszoboszló városáról
Kapcsolódó utazások

Megye: Hajdú-Bihar megye
Régió: Észak-Alföld
Tájegység: Hajdúság
Lakosság száma: 23880
Telefon körzetszám: 52


Település bemutatása: 

Hajdúszoboszló az ország egyik jelentős turisztikai települése. Közkedveltségét világszerte híres gyógyvizének és az erre épülő 30 hektáros termál- és strandfürdőjének köszönheti, ahol a mediterrán tengerparton kívül számos más attrakció, többek között az országban elsőként megépült Aquapark található. A fürdő folyamatos bővülésének és fejlődésének valamint a szálláshelyszerkezet differenciált kialakulásának köszönhetően mára lehetővé vált , hogy a kiváló szolgáltatásokat az idelátogatók széles köre vehesse igénybe. 

Ajánlott sétaútvonalak: 
Séta a fürdő negyedtől a városközpontig 


Induljunk városnéző sétára az átépült autóbusz-állomás szomszédságától a Tourinform irodától, ahol a fürdőpark szélén virágos, idilli környezetben álló Pávai Vajna Ferencnek, a gyógyvíz megtalálójának mellszobra! Innen vonzza a tekintetet a gyógyfürdő megújult épületének elegáns külsejű homlokzata.

Időzzünk el egy- két órányit a Szent István parkban, hogy a sok látnivaló élményként maradjon meg a lelkünkben. Elindulván a város felé, kortyoljunk egyet a"szerelem kútjából", majd vessünk egy pillantást Szabó László szoboszlói születésű, európai hírű szobrászművésznek "A növekedés szimbóluma" című modern szobrára!

A Szilfákalja utcán gyorsan az eleven színezéssel megfiatalított kultúrházhoz érünk, melyet jobbról körbeölel 2001 szeptemberében felavatott millenniumi szoborpark. A tágas főtéren az első látnivaló a II. világháborús emlékmű. Aztán a hajdani Kisbika fogadó épületében a Nelson admirális nevét viselő étterem és kávéház előtt álló Bocskai-lovasszobor következik. A Kálvin tér sarkán áll XV. századi alapokra épült református templom.

A Hősök teréről nyíló Bocskai utcán, a katolikus templom közelében négy múzeum reprezentálja, hogy ez a város őrzi a múlt és jelen kulturális értékeit. A Helytörténeti és Hajdúsági Népművészeti Múzeum, valamint egy képtár, ahol Miskolczi László festőművész és Cseh Gusztáv grafikus állandó tárlata mellett rendszeresek az időszaki kiállítások. A legfiatalabb létesítmény ebben az utcában a Hajdúszoboszlói Nemzetközi Modern Múzeum, amely nem csak XX. század szellemi értékeiből nyújt ízelítőt, hanem a kortárs művészet gyűjtője és patronálója is. Ennek a tágas kertje szintén szoborpark.

 

Sétaútvonalunkat végig járó látogatóink a felfedezés élményével gazdagodnak, miközben megtekintik a város főbb nevezetességeit. 


Kapcsolódó utazások

Forrás: Kraszkó Diána  

Kapcsolódó cikkek

Gyógyturizmus Magyarországon Az egri gyógyvízről 2010-re sikló visz a Gellérthegyre Szállodafejlesztések Siófokon Debreceni repülőtér Debrecenről röviden Hajdúszoboszló gyógyhelyi fejlesztése Különleges hajóval a madárrezervátumba A harkányi fürdő szomszédságában 4*-os Hotel nyílik Étteremmel bővült a Mecsextrém Park Megkezdődött a „Budapest fürdőváros” név újjáépítése Gyógyfürdőkezelések III.: klimaterápia Wellness ABC: masszázs Wellness ABC: spa Wellness ABC: mi az a wellness? Reneszánsz Panoptikum Megnyílt a szentgotthárdi fürdő Húszéves lett a világ negyedik sakkmúzeuma Nagykarácsony, Mikulásház Challengeland: kaland az egész családnak Karácsony a kastélyban: karácsonyi színek, formák, hangok, ízek, illatok Gyulai Várfürdő:a Dél-alföld legmodernebb, európai színvonalú strand- és gyógyfürdője Magyarország legjobb fürdői I.: Büki Gyógyfürdő Magyarország legjobb fürdői II.: Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda Magyarország legjobb fürdői III.: a Tiszaújvárosi strand Magyarország legjobb fürdői: a Miskolctapolcai Barlang és Gyógyfürdő Magyarország legjobb fürdői V.: a Római Strandfürdő Magyarország legjobb fürdői VI.: Gyulai várfürdő Recski Nemzeti Emlékpark Szalma-Kincs-Tár: Nemzetközi Szalmagyűjtemény Krisna-völgy Tapolcai-tavasbarlang Tihanyi Bencés Apátság Nagytétényi Kastélymúzeum Tojásművészeti Kiállítás Majk Kamalduli Remeteség Emlékpont - Fél Évszázad Vásárhelyen Humán Oktatási Központ Szilveszter Itthon Gyula városáról Hajdúszoboszló városáról Amit tudni érdemes Siófokról Zalakarosról röviden Győr látnivalói Egerről röviden Zalakarosi élményfürdő – a családok kedvence Kehida Termál Gyógy- és Élményfürdő - Kehidakustány Keszthely Veszprém Gyenesdiás Visegrád Csopak


Kapcsolódó utak
(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások