Délkelet-Ázsia egészségügyi veszélyei

Ablak a Világra - Utazási magazin


Délkelet-Ázsia egészségügyi veszélyei
Kapcsolódó utazások

Hogy a mosoly országából ne komoran térjünk haza

Thaiföld, az egykori Sziám, a mosoly országa. Trópusi paradicsom, ahol egyfolytában szólnak a templomok gongjai, ahol szinte belefulladunk az orchideák színorgiájába, az egzotikus gyümölcsök bőségébe. Csodálatos kiindulópont nemcsak a fehér homok szerelmeseinek, hanem mindazoknak, akik szeretnék megismerni a buddhizmust, így szeretnék meglátogatni Vietnámot, Laoszt, Kambodzsát vagy Myanmart. Ha Ázsia keleti térségét választjuk célpontnak, akkor érdemes odafigyelnünk az egészségügyi előírásokra is. Itt ugyanis olyan veszélyes betegségek fordulnak elő, mint például a hepatitis A és B, a malária és a hastífusz.

Thaiföld, Laosz, Kambodzsa és Vietnám
Thaiföldön és térségében, vagyis Laoszban, Kambodzsában és Vietnámban a higiénés körülmények az országban uralkodó szegénység miatt eltérnek az európai normáktól. Emiatt ez a terület erősen fertőzöttnek számít hepatitis A és hastífusz szempontjából.

A virágzó szexturizmus miatt a hepatitis B fertőzés is igen elterjedt. A szomszédos országok sajnos még Thaiföldnél is jóval rosszabb víz- és csatornahálózattal rendelkeznek, így a hepatitis A és a tífusz sűrűn okoz járványokat. Mivel mindegyik ország trópusi éghajlatú, így ügyelnünk kell a rovarokra, különösen a maláriát terjesztő szúnyogokra is.

A széklettel terjedő kórokozók könnyen fertőznek
A hastífuszt okozó baktérium illetve a hepatitis A vírus széklet útján terjed, ezért könnyen elkapható bármely fertőzött személytől, a betegek által készített ételtől, italtól, de akár egy véletlen kézfogással is. Mivel ezek az országok rossz közműellátottsággal rendelkeznek, ezért az ivóvíz is szennyezett lehet. Fontos, hogy tartózkodjunk a helyi csapvíz fogyasztásától, ne kóstoljunk meg semmit az utcán, és kerüljük a jéggel készült italokat, koktélokat! Mindezek csökkentik a megfertőződés veszélyét, ugyanakkor teljes biztonsággal csakis védőoltással védekezhetünk a hastífusz és a hepatitis A ellen.

A hastífuszt okozó Salmonella typhi baktérium ellen csupán egy adag védőoltást kell beadatni, amellyel három évig közel 100 százalékos védettség érhető el. Az oltás után már két héttel kialakul a védettség, így akár a last minute utazók is igénybe vehetik. A hepatitis A ellen egyetlen oltás felvétele már megfelelő védelmet biztosít az utazás időtartamára, melyet 6 hónap elteltével megismételve akár 25 évre szóló védettség is biztosított. 

Kapcsolódó utazások

Forrás: Egészségtudatos Utazás  

Kapcsolódó cikkek

All inclusive, azaz minden mi szem, szájnak ingere! A világ legjobb helyeinek listája Angkor, a világ egyik legnagyszerűbb építészeti emléke Délkelet-Ázsia egészségügyi veszélyei Szexturizmus biztonságosan A malária-fertőzés melegágya a dél-kelet ázsiai mocsaras vidékei Thai etikett Hua Hin, egy thai újdonság Thai szigetek: Koh Phi Phi, a Beach című filmből ismerheti Thai szigetek: Koh Lanta, pihenni vágyóknak ajánljuk Thai üdülőhelyek: Khao Lak, németül beszélők előnyben! Mikor menjünk Thaiföldre nyaralni? Templomokon innen és túl – Bangkok szent arca A világ nyolcadik csodáját Vietnámban találjuk Bangkok kevésbé ismert oldala Természet és hagyomány: Thaiföld Koh Samui: sztárok és életművészek nyaralóhelye Angkor, a khmer templomok ősi városa Kambodzsában Angkor, a khmer templomok ősi városa Kambodzsában 7 ok, amiért Thaiföld annyira szerethető Mindent a szemnek: Thaiföld természeti értékei Mit csinálj Thaiföldön? Az 5 legszebb templom Thaiföldön Thai fesztiválok és rendezvények-2017 Nem kell elkerülni Bangkokot a királyi ceremónia alatt 8 elengedhetetlen alkalmazás családos tengerparti vakációhoz 10 szuper úti cél Thaiföldön, amit feltétlenül látnod kell :) Etikett Thaiföldön-avagy mit szabad és mit nem Thaiföld, az ezerarcú ország Top 10 izgalmas strand Thaiföldön Thaiföld különleges látványossága - az úszópiac Thaiföldi kikapcsolódás, de mikor utazzunk? Ifjúsági kalauz Thaiföldre Thai fesztiválok Thaiföld nyáron 7 csodálatos program Thaiföld csapadékosabb szezonjaiban Thaiföld-minden amit tudni kell a majmokról Thaiföldi helyzetjelentés 2023-ban: visszatért az élet, most érdemes utazni Egyre több honfitársunk indul neki távoli, egzotikus úti céloknak, főszezonon kívül is! Bangkok, mindenképpen jó tudni! :)


Kapcsolódó utak
(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások