Nagytétényi Kastélymúzeum

Ablak a Világra - Utazási magazin


Nagytétényi Kastélymúzeum
Kapcsolódó utazások

Cím: Budapest XXII.kerület, Kastélypark u. 9.
Telefon: 1/207-0005

A magyar barokk építészet egyik nagyszerű alkotása a Száraz-Rudnyánszky kastély, vagy ahogy ismertté vált: a Nagytétényi Kastélymúzeum. 

A kastély története az ókorba vezethető vissza.

Nagytétény, Campona néven, a Római Birodalom határait védő erődítményláncolat része volt, a kastély területén már ekkor építkeztek. 

Az ún. Grassalkovich-típusú kastélyok sorát gazdagító főúri rezidencia kialakítása Rudnyánszky József nevéhez fűződik, aki 1778-ban fejezte be a kastély építtetését.

Ez az állapot adta a kastély mai rekonstrukciójának alapját.

A magyar késő-barokk építészet kiváló alkotásai közé tartozó nagytétényi Száraz-Rudnyánszky kastély a Grassalkovich-típusú kastélyok stílusjegyeit mutatja. A trapézidomba komponált, A betűt formázó épülettömb északra néző cour d`honneur-ös (díszudvaros) főhomlokzatát barokk programmal alakították ki. A korszak igényei szerinti, kissé színpadias, gazdag fény-árnyék hatásokat biztosító párkányok, pilaszterek, oszlopok és fülkék tagolják. Az igényes szobrászati dísz méltó koronája az épületnek: a kupolára emlékeztető tetőszerkezettel fedett középrizalit oromzatában a Száraz és Rudnyánszky család címere büszkélkedik.

A kastély állandó kiállítása: Bútorművészet a gótikától a biedermeierig.

A kiállítás egyedülálló módon végigkíséri az európai bútorművesség kézműves korszakát a XIV. századtól a XIX. századig.

A kiállítás az Iparművészeti Múzeum gyűjteményének legjelentősebb darabjait mutatja be. A hosszú gyűjtési idő folyamán a maga nemében egyedülálló bútorkollekció született.

A magyar és külföldi bútorok legjelentősebb része 1914-ig került a múzeumba, 1945 után elsősorban a XVIII-XIX. századi gyűjtemény gyarapodott. 

A kastély 27 termében mintegy 300 bútor és bútoregyüttes látható.

Az elrendezés a kastély architektúrájához igazodva kronológiai sorrendben követi az európai bútorok történetét, enteriőrök helyett egyedi remekművekkel reprezentálva az egyes európai stíluskorszakokat, s ezáltal az iparművészet történetét.

A kiállítást egyéb berendezési tárgyak: korabeli cserépkályhák, falikárpitok, szőnyegek, csillárok, festmények teszik teljesebbé. 

A kiállítás első részét magába foglaló földszinti dunai szárny őrizte meg a legtöbb középkori építészeti részletet: a szabálytalan alaprajzú, alacsony boltindítású szobasor önként kínálkozott a legkorábbi, a gótikus és reneszánsz bútoranyag bemutatására. Az anyag a középkori ácsmesterség keretei között kibontakozó európai bútorművességet képviseli.

Az időszaki kiállításokról és a rendezvényekről a kastély honlapján találhatók további információk (www.nagytetenyi.hu).

A kastélyban látható további kiállítások, rendezvények:

tavasszal: Korok - virágok

A kastélymúzeum immár hagyományosan - összekötve múltat s jelent - minden év májusában virágdíszben várja látogatóit.

Évszázadok lakókörnyezetét, zenéjét és virágdíszítési divatját ismerhetik meg azok, akik ezen a hétvégén végigjárják a kastély 28 termét, mely alkalommal neves virágkötők korabeli festményeken, iparművészeti alkotásokon felfedezhető virágdíszeket egyéni kreativitásuknak megfelelően rekonstruálnak, s helyeznek az adott korszakhoz illő környezetbe.

A kiállítást számos kísérő program egészíti ki: kézműves illetve kortárs iparművészeti vásár, előadások, hangversenyek minden korosztály számára. 

ősszel: Ókori víg napok a Kentaur kertjében

Szeptember közepén minden évben a kastély parkja illatos, életteli római kertté változik.

Ennek apropóját adta egyrészt, hogy a kastélyparkból a 80-as években elvitt Kentaur szobrot sikerült visszaszerezni és visszaállítani, másrészt az a körülmény, hogy a szomszédságban található a római kori erődítmény, Campona. Óriás méretű ókori játékok, ókori mesterségek bemutatója, kézműves vásár, gyógy-és fűszernövény vásár, római étel és italkóstoló várja a látogatókat, továbbá előadások, melyek minden titkot felfednek a „Szerelmes Kentaur” természetéről s történetéről.

egész decemberben: Karácsony a kastélyban

Advent várakozással teli illatos és fűszeres hangulata a köztudatban egyre inkább összekapcsolódik a kastélymúzeummal, mely  rendhagyó kiállításaival és programjaival sokak számára  immár nélkülözhetetlenné vált a karácsonyi előkészületekhez.

A közönség, minden év decemberében megcsodálhatja a kastély termeiben elhelyezett majd harminc fenyőfát, melyet neves iparművészek a legmerészebb terveiket megvalósítva varázsolnak karácsonyfává, hogy aztán ezek a díszek az ünnep fényét emelve a következő évben, hagyományosan árverésre bocsátassanak.

December hétvégéin illetve a két ünnep között számos programmal járul hozzá a kastély a karácsonyi előkészületekhez. Méz, bor, illóolajok vására, koncertek, gyermekelőadások és iparművészeti vásár teszik teljessé a programot.     
 
Kosztümös tárlatvezetés: Minden szombaton 11 órakor, előzetes bejelentkezéssel.

A történelmi korok divatját idéző, utcai ruhára felvehető, jelzésszerű jelmezeket a tárlatvezetésen résztvevő felnőttek és gyerekek viselik, akik le is fotózhatják magukat a jelmezben.

Tárlatvezetés egyéni látogatók részére minden vasárnap 11 órakor, csoportok részére előzetes bejelentkezés szükséges, legalább 1 héttel a kért időpont előtt. 

Nézze meg a település további látnivalóit, nevezetességeit

Kapcsolódó utazások

Forrás: Kirándulástervező  

Kapcsolódó cikkek

Gyógyturizmus Magyarországon Az egri gyógyvízről 2010-re sikló visz a Gellérthegyre Szállodafejlesztések Siófokon Debreceni repülőtér Debrecenről röviden Hajdúszoboszló gyógyhelyi fejlesztése Különleges hajóval a madárrezervátumba A harkányi fürdő szomszédságában 4*-os Hotel nyílik Étteremmel bővült a Mecsextrém Park Megkezdődött a „Budapest fürdőváros” név újjáépítése Gyógyfürdőkezelések III.: klimaterápia Wellness ABC: masszázs Wellness ABC: spa Wellness ABC: mi az a wellness? Reneszánsz Panoptikum Megnyílt a szentgotthárdi fürdő Húszéves lett a világ negyedik sakkmúzeuma Nagykarácsony, Mikulásház Challengeland: kaland az egész családnak Karácsony a kastélyban: karácsonyi színek, formák, hangok, ízek, illatok Gyulai Várfürdő:a Dél-alföld legmodernebb, európai színvonalú strand- és gyógyfürdője Magyarország legjobb fürdői I.: Büki Gyógyfürdő Magyarország legjobb fürdői II.: Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda Magyarország legjobb fürdői III.: a Tiszaújvárosi strand Magyarország legjobb fürdői: a Miskolctapolcai Barlang és Gyógyfürdő Magyarország legjobb fürdői V.: a Római Strandfürdő Magyarország legjobb fürdői VI.: Gyulai várfürdő Recski Nemzeti Emlékpark Szalma-Kincs-Tár: Nemzetközi Szalmagyűjtemény Krisna-völgy Tapolcai-tavasbarlang Tihanyi Bencés Apátság Nagytétényi Kastélymúzeum Tojásművészeti Kiállítás Majk Kamalduli Remeteség Emlékpont - Fél Évszázad Vásárhelyen Humán Oktatási Központ Szilveszter Itthon Gyula városáról Hajdúszoboszló városáról Amit tudni érdemes Siófokról Zalakarosról röviden Győr látnivalói Egerről röviden Zalakarosi élményfürdő – a családok kedvence Kehida Termál Gyógy- és Élményfürdő - Kehidakustány Keszthely Veszprém Gyenesdiás Visegrád Csopak


Kapcsolódó utak
(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások