Dubai, az Aranyemirátus

Ablak a Világra - Utazási magazin


Dubai, az Aranyemirátus
Kapcsolódó utazások

Aranyemirátus: Subidubi Dubai
Hajdan a mesésen gazdag, kicsiny arab emirátus szinte mágnesként vonzotta a kereskedõket és a tengerészeket. Manapság a Dubaiba látogatók áradata kíváncsi turista. Mindent egy helyen - ez akár Dubai jelmondata is lehetne. Az emirátus vonzereje talán éppen abban rejlik, hogy a hihetetlenül változatos vidékek, látnivalók igen kis területen találhatók. Az utazó akár egyetlen nap alatt is ízelítõt kaphat az országból - a sziklás hegységektõl kezdve, a sivatag dûnéin keresztül a homokos tengerpartokig vagy a zöldellõ ligetekig. A poros falucskáktól a luxusvillákig, a mûemlékektõl az ultramodern bevásárlóközpontokig. Szóval, lehet mindezt kutyafuttában is - csak éppen nem érdemes. Használja ki az idõt, hiszen végre egy olyan ország, amelyrõl egy hét alatt teljes képet kaphat. 

Sokan kifejezetten aranyvásárlás céljából utaznak ide. Az arany ára itt a legolcsóbbak közé tartozik a világon. Az ékszerek többnyire 18, 21 vagy 22 karátos aranyból készülnek. Kifejezetten befektetési céllal vehet 24 karátos rúdaranyat is, ez igen sokféle méretben kapható. Aki kisebb mennyiségre pályázik, különbözõ súlyú, 22 vagy 24 karátos, rúdaranyból vert érmék közül válogathat. Nem árt tudni azonban, hogy az ékszereknél is elsõsorban a súly számít, a míves ötvösmun- kát elhanyagolható mértékben veszik figyelembe az árak kialakításánál.

Dubai örökké nyüzsgõ, színes kikötõjében évszázados kereskedelmi tradíciók elevenednek meg: az ultramodern tengerjárók mellett szinte eltörpülõ kis kereskedelmi hajók ma is ugyanazokat az utakat futják be India vagy Kelet-Afrika felé, mint elõdeik. A dokkok szomszédságában azonban már nagyon is XXI. századi a világ. A víztükör fölé Dubai központi üzleti negyedének modern épületei, felhõkarcolói magasodnak. A déli városrészt, Bur Dubait az északival, Deirával két impozáns híd és egy alagút köti össze. Ám ez a kissé rideg, fémesen csillogó külsõ nagyon is változatos, barátságos "hátorszá- got" takar, míves mecsetekkel és tarka keleti piacokkal, soukokkal. Kezdje a városnézést rögtön a közepén: az öbölrõl igazán pazar kilátás nyílik Dubaira. A két part között egész nap fürge vízitaxik, ún. abrák cikáznak, az öböl bejáratánál található abra-állomáson pedig hajós vállalkozók hada várja a turistákat. Az egy órás út alatt egészen a Maktoum-hídig viszik be az utasokat, s a vízrõl a város számos történelmi és modern látnivalója megcsodálható.

A város számos gyönyörû mecsettel büszkélkedhet. Leghíresebb közülük a Jumeirah Mecset, mely talán Dubai legtöbbször fotózott mûemléke. A középkori fatimida dinasztia stílusában emelt épület karcsú minaretjeit és hatalmas kupoláját - ha teheti - éjszakai díszkivilágításban is vegye szemügyre. A város másik szemet kápráztató szimbóluma a Bur Dubai-öböl partján álló szent hely, a Nagymecset. Hetven méter magas minaretje a legmagasabb a városban, kilenc, színes üveglapokkal borított nagy és negyvenöt kis kupoláját a hívek és idegenek serege csodálja meg nap mint nap. Az ódon Bastakiya-negyed a régi Dubai talán legszebb emléke. Itt maradtak meg a városra egykor oly jellemzõ, ún. széltornyos házak. A kecses építmények nem pusztán dekoratív funkciót töltöttek be, hanem a házak hûtését szolgálták.

Egy arab város valamirevaló soukok nélkül, akár a huszár kardja nélkül... Sokak számára a vásárlás egyenesen egy dubai látogatás alfája és omegája. De az emirátus soukjai még azok számára is kötelezõ látnivalók, akik (legalábbis egyelõre) nem szenvednek akut vásárlási lázban. Bár az öböl mindkét partján több piac is található, leginkább Deira területén maradt meg azok hagyományos, labirintus-szerû szerkezete. A látszólagos káoszt nagyon is szigorú tradíciók szervezik renddé - még ha nem is egészen európai értelemben -, az egyes mesterségek, kereskedelmi területek ugyanis egymástól jól elkülönülõ tömbökben, soukokban telepedtek meg. A fûszerárusok soukjainak keskeny utcácskáin szinte alig fér el az ember az árusok asztalai között. Hatalmas kupacokban áll a tömjén, a rózsaszirom, a különbözõ fûszerek és gyógyfüvek. A séta végére az illatok özönétõl szinte bódult állapotba kerülhet. Intenzív, bár némileg ellentétes szaglószervi élményeket kínál Deira halpiaca, ahol a kora reggeli és az esti órákban helyi halászok fülsüketítõ alkudozások közepette kínálják aznapi zsákmányukat. Az aranymûvesek, illetve kereskedõk soukja nyugodtabb világ, itt viszont az ékszerektõl roskadozó kirakatok látványába szédül bele a látogató.

Bár szép és igényes textíliákat a soukokban is talál, aki eredeti vagy igazán értékes szõnyeget szeretne vásárolni, annak a Deira Towerben kialakított bevásárlóközpontba érdemes ellátogatni. A több mint 40 üzletben a közel-keleti - iráni, afganisztáni, pakisztáni - szõnyegkereskedõk színe-java kínálja portékáit. A választék zavarba ejtõen széles, az árak pár száz dirhamtól sok ezerig terjednek. A hagyományos piacokon, soukokon kívül Dubai szerte rengeteg modern "plaza" és "mall" is várja a shopingolni szándékozókat. A legtöbb üzlet a nagy meleg idején bezár, a nyitvatartási idõ így általában 9-tõl 13 óráig, illetve 16-tól 21 óráig terjed. A dubai nemzetközi repülõtér vámmentes kereskedelmi övezete egyike a világ legnagyobbjainak. A Dubai Duty Free a nap 24 órájában nyitva. Idén, a millennium alkalmából jelentõsen megnövelik az alapterületet, így a kereskedelmi övezet várhatóan az év második felétõl már mintegy 9000 négyzetméteren fogadja a vásárlókat. 

Kapcsolódó utazások

Forrás:   

Kapcsolódó cikkekKapcsolódó utak
(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások