Ezeket látnod kell, ha Horvátországban jársz!

Ablak a Világra - Utazási magazin


Ezeket látnod kell, ha Horvátországban jársz!
Kapcsolódó utazások

Horvátország közel van és gyönyörű. Amellett, hogy az utazáshoz bizonyos esetekben még a repülőgépet sem kell igénybe venni, Horvátország számos pompás helyet tartogat az utazónak. Most mutatunk néhányat!

Mljet
Ha tökéletes pihenésre vágysz, feltétlenül itt a helyed! Mljet az egyik legnagyobb sziget Dél-Horvátország partjainál. Nyugati végében két sós tó is található. Malo Jezero és Veliko Jezero. Utóbbi közepén egy kis sziget van, melyre egy Bencés kolostort építettek. Ha inkább az aktív pihenés híve vagy és túrázni szeretnél, akkor is érdemes ide ellátogatnod, mert a sziget 72 %-át erdő borítja.

Pula Aréna
A Pula aréna a 6. legnagyobb fennmaradt római aréna, valamint az egyik legjobb állapotban megőrzött római emlék Horvátországban. Az építményt az első században hozták létre. Akkor 26.000 néző befogadására volt alkalmas. Sajnos azonban a XV. században jelentős állapotromláson ment át, amikor nagy mennyiségű követ vittek azért, hogy házakat valamint más építményeket hozzanak létre. Ez a folyamat viszont szerencsére abbamaradt, mielőtt a teljes szerkezet összeomlott volna. Manapság népszerű látványosságként funkcionál, valamint a nyári hónapokban különféle rendezvényeket és előadásokat is tartanak.

Krka Nemzeti Park
A nevét a Krka folyóról kapta, ami körbeveszi az arborétumot. A hely mindössze néhány kilométerre fekszik ©ibeniktől. 1985-ben vált Horvátország 7. nemzeti parkjává. Az arborétum nagy területen, mintegy 109 m2 – en fekszik. Kivételesen sokoldalú természeti kincs. Rendkívül gazdag és változatos növény- és állatvilággal rendelkezik. 860 növényfajt azonosítottak, számos a Krka folyóban élő halfajt, valamint 222 madárfajt. Köztük olyan csodálatos ragadozó madarakat is, mint a halászsas vagy a fakó keselyű. A turistáknak sok látványosság megtekintésére nyílik itt lehetősége, melyekhez gyalogosan, hajóutak segítségével, illetve előadások keretein belül juthatnak el. Az itt található régi várak, egészen a római korig repítenek vissza.

Pitlivice-tavak

Minden nagyzolás nélkül állíthatjuk, hogy a Pitlivice-tavak Európa egyik legszebb természeti célpontja. Szépségét a 16, egymással kapcsolatban álló tó adja, valamint egy nagy erdőkomplexum. 1949 óta tartják számon nemzeti parkként. A tavak híresek egyedi színűkről, az azúrkékről, a zöldről, a kékről valamint a szürkéről. A tavak körüli erdőben számtalan állat és madárfaj él, köztük ritka fajokhoz tartozó példányok is, mint például az európai barnamedve, a sas, a bagoly, a hiúz.

Trstenoi arborétum

Trsteno egy kis település nyugat Dubrvnikban. Régi halászváros, így nem is csoda, hogy ez a hely ad otthont az egyik legszebb és legrégebbi arborétumának. Itt található egy reneszánsz nyári rezidencia, és a hozzá tartozó gyönyörű kert. Az arborétum területe mintegy 25 hektár. Védettségét 1950-ben kapta meg, majd 1962-ben a nyári rezidenciát és a kertet is műemlékké nyilvánították. Az arborétumban 300 különféle növényfaj található, köztük egzotikusak és védettek is. Ma kulturális, történelmi, tudományos és turisztikai célokra használják. A kapuk nyitva állnak a látogatók előtt, így ha erre jársz, mindenképpen érdemes ellátogatnod erre a gyönyörű helyre.

Hvar-sziget
A Hvar-sziget a leghosszabb és a legnaposabb horvát sziget az Adriai-tengeren. Gazdag történelmi és kulturális múltjának köszönhetően igazán színes szigetvilágnak mondható. Területe közel 300 m2, ami kellemes mediterrán éghajlattal párosul. A hó nagyon ritka jelenség ezen a területen. A 16-17. században a horvát irodalom kiemelkedő központja volt. A környezet kiválóan alkalmas egy nyaralás célpontjaként, hiszen a barátságos emberek, a jól tagolt tengerpart és az érintetlen természet felejthetetlen élménnyel gazdagítja az utazót.


Kapcsolódó utazások

Forrás: Kovács Dominika  

Kapcsolódó cikkekKapcsolódó utak
(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások