A világ legvarázslatosabb városai

Ablak a Világra - Utazási magazin


A világ legvarázslatosabb városai
Kapcsolódó utazások

Ha világszerte szeretnénk megtalálni a legtutibb városokat, akkor nincs nehéz dolgunk, a válasz egyszerű: New York, Párizs, London és Tokió.

Ahogy viszont mélyebbre ásunk, rájövünk, hogy a világ legszuperebb városai közül néhány kevésbé ismert - vagy egyes esetekben teljesen ismeretlen. 

Most lássuk azt a 10 "rejtett" kincset, ami rajta van a világ legvarázslatosabb városainak listáján. :)

 

Belgrád, Szerbia

 

Ha Belgrádba érkezünk, Szerbia viharos történelme miatt nem megdöbbentő, hogy hűvös kilátás fogad minket. Amit rögtön észreveszünk, hogy az úgynevezett "fehér város" ellenére többnyire szürkeséget látunk. A Köztársaság téren divatos kávézókat találunk, a Száva folyóban úszó éjszakai klubbokat, a Nikola Tesla múzeumban pedig újra elkészíthetjük a híres kísérleteket, amelyet Szerbia leghíresebb hazafia készített.

 

Kigali, Ruanda

 

Szerbiához hasonlóan Ruanda az elmúlt két évtizedet felújítással töltötte, a háborús -és népirtásos károk következtében.

A város nem csak a legtisztább és legbiztonságosabb hely Kelet-Afrikában, hanem a kontinens egyik legdinamikusabb élelmiszer- és kulturális helyszíne. Kétségtelen, hogy az ENSZ nagy nemzetközi jelenlétéről tájékoztatják a várost. Plusz, Kigali autóval kevesebb, mint két órára van a Vulkánok Nemzeti Parkjától, amely a világ egyik legjobb helyszíne a hegyi gorillák között.

 

Fargo, Észak Dakota, USA

 

A "Fargo" név minden bizonnyal híres, köszönhetően az egyik legelismertebb kultikus-klasszikus filmnek. Maga a város meglepően tartja a lépést a többiekkel, és nem csak azért, mert a csúcstechnológia középpontjává vált (a város nemrégiben egy Drone Focus konferenciát szervezett), hanem mert alacsony életszínvonala ellenére a kis városi mag egyre népszerűbb helyet adott a "digitális nomádok" számára.

 

São Paulo, Brazilia

 

Bár São Paulo messze a legnagyobb dél-amerikai város - a brazilok között a kontinens New Yorkjaként ismert-  de rendszerint második hegedűsként játszik szomszédaival Rio de Janeiroval és Buenos Airessel.

Amit viszont São Paulo hiányol a tangóban és a gyönyörű tengerpartokon, azt tükrözi a kultúra szempontjából (a São Paulo Művészeti Múzeum, vagy "MASP”, nem csak kiállításokat rendez a világ minden tájáról, de olyan módon épül fel, hogy a várost műalkotásként képezi) és a nemzeti ételekkel (13 Michelin-csillagos éttermek otthona), hogy ne mondjon semmit azonnal az Instagrammable skyline-ról.

 

Adelaide, Ausztrália

 

Az ausztrál lakosság túlnyomó többsége csak Melbourne-re és Sydney-re korlátozható, de a dél-ausztráliai Adelaide-i fővárosban a mennyiségi hányad aránytalan a népszámláláshoz képest. A város független művészeti galériák központjává vált. Adelaide szervezi a SALA-t, ami a Dél Ausztrál Living Arts fesztivál rövidítése, amely a városi művészek egyre növekvő közösségét biztosítja, garantálva a nagyszerű városi környezetet a következő generációk számára.

 

Kuching, Malaysia

 

Nem telik sok időbe, amikor Malaysia fővárosába Borneo Sarawak államba érkezünk, hogy rájöjjünk, a kúszás (sic) "macskát" jelent.

A szobrok és az utcai művészet stratégiai helyen találhatóak az egész városban, és ami azt illeti, a városi múzeum teljesen a macskáknak és a világkultúrában betöltött szerepüknek szentelte életét. Ami pedig a listára helyezi a várost,  hogy Kuching, Malajzia egyik legtisztább és legzöldebb városa közé tartozik.

 

Amman, Jordánia

 

Az a tény, hogy Tel Aviv klassz hely, nem újdonság.  De egy levánszi város, amelynek nagyszerűsége még mindig többnyire az árnyékban van, az a jordániai főváros, Amman.

Élvezd a „shisha-t (vízipipa) egy divatos kávézóban a Rainbow Streeten, amely a városi római amfiteátrumtól egy köpésre van. Vagy élvezd a klasszikus helyi ételeket, mint például a falafelt hipster stílusban, vagy a sajtolt-sült bagettet. Mindez Petra mellett van, ami kétségkívül a legmenőbb hely Közel-Keleten- Amman napi utazási távolságán belül-.

 

Calgary, Alberta, Canada

 

Mint sok más kanadai város - Torontón és Montreálon kívül- Calgary a civilizáció többi részétől több ezer mérföldre van elszigetelve. Ennek ellenére Alberta fővárosában Kensington és az Inglewood negyedek furcsa butikjaitól virágzik a hely, ahol kipróbálhatjuk a különleges növényeket, találhatunk zamatos boltokat, vagy feltölthetjük fűszerkészletünket a Silk Road Spice kereskedőnél.

 

Guadalajara, Mexico

 

Nehéz megtalálni a világ legnagyszerűbb városainak listáját ma, amelybe nem szerepel Mexikó. Itt élvezhetjük Guadalajara örökségi szállodáinak megfizethető luxusát, kortyolhatunk egy hideg sört Avenida Chapultepec-ben, vagy útnak indulhatunk egy hétvégi kirándulásra Tequila városába, aminek a neve messze van a véletlen egybeeséstől: a város a híres szeszes ital születési helye.

 

Kumamoto, Japán

 

Kumamoto saját kabalája miatt kerül automatikusan a listára, de ez csak a történet kezdete.

Az utcai élelmiszer (és ital!) a Kumamoto-kastély lábánál található, ami egyben a város klassz tényezője is, hiszen a világon egyedülikénti  világörökség része a Takyaki polip fánk, a cseresznyevirágos ízesítésű puha kenyér és Asahi sör (egyenesen a csapból).

Kumamotonak sikerült megőriznie minden csodálatos kincset a földrengés ellenére, amely 2016 elején pusztította el a várost – lássuk be..van valami menőbb a világon, mint a kitartás?


Kapcsolódó utazások

Forrás: Kraszkó Diána  

Kapcsolódó cikkekKapcsolódó utak
(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások
|[REM_CODE]|