Tulamben, ahol nem léteznek zavaró tényezők

Ablak a Világra - Utazási magazin


Tulamben, ahol nem léteznek zavaró tényezők
Kapcsolódó utazások

Eddig is tudtuk, hogy Bali és környéke sok érdekességet rejteget, de Tulamben valahogy mindig elbújt közöttük. A falucska Bali turisztikailag kevésbé érintett északkeleti oldalán, egy kis öböl köré épült. Lakosai halászatból éltek egészen addig, amíg a búvárok fel nem fedezték Bali egyetlen komolyabb és így híressé vált hajóroncsát, a U.S.A.T. Libertyt.

A nyugodt kis falu, a 80-as évektől kezdve vált egyre forgalmasabb hellyé. Manapság már naponta több tucat búvár lepi el a partot, hogy merülhessen a kiváló látási viszonyokat kínáló vízben. Ilyen kínálkozó lehetőségre a falu sem volt rest lecsapni. Kisebb vállalkozásokat indítottak, mint például autóbérlés, vegyesbolt, étterem, pénzváltó, illetve egy teljesen egyedi ötlet is kiagyalt a közösség: létrehozták a Tulambeni Búvársegítők Klubját. Az elkényelmesedett nyugati búvárok felszerelését valakinek tisztítania és szállítania is kell, ezt végzi el a szervezet, természetesen megfelelő javadalmazás ellenében.

Tulamben egyébként már az a hely, amit szinte bűn a Balira érkező búvároknak kihagynia. Az egyik ok az öböl egészen különleges élővilága; egyes szakértők szerint közel 1.400 fajta élőlény él itt. Ez pedig annak köszönhető, hogy az öbölt nem lepték el a korallok. A másik ok, az a második világháborúban elsüllyedt, több mint 100 méter hosszú hajóroncs, mely a partról is merülhető. A Liberty amolyan zarándokhely lett, és időnként rendkívül kísérteties hangulatban fogadja a búvárokat.

Kapcsolódó utazások

Forrás:   

Kapcsolódó cikkekKapcsolódó utak
(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások