Afrika sötét élményeiről II.

Ablak a Világra - Utazási magazin


Afrika sötét élményeiről II.
Kapcsolódó utazások

Az elmúlt évben az egzotikus országokba készülő utazók közel harmada afrikai úti célpontot választott magának. Ez nem meglepő, hiszen a sötét földrész mindenkinek az igényeit kielégíti: akik olcsón szeretnének pihenni vagy egy szafarira vágynak, azok általában Kenyába utaznak, ha valakinek a nyugalom, a türkizkék tenger és a korallzátonyok jelentik a legtöbbet, az Mauritius vagy Zanzibár szigetét választja, aki pedig a luxust szeretné élvezni, az a Seychelle-szigeteket látogatja meg. Afrika valóban egy más világ, amely elbűvöl egzotikus miliőjével, de amely egyben az egészségünkre komoly veszélyeket rejthet.

Álomszigetek valóságos fertőzésekkel
Kenya és Tanzánia partjaitól nem messze három csodálatos sziget várja a fehér homok szerelmeseit. A fűszerszigetnek is nevezett Zanzibáron ne hagyjuk ki a főváros piacait, mivel itt szinte minden egzotikus fűszert és fűszerkeveréket beszerezhetünk. Az ország gasztronómiája nemcsak a fűszerek miatt híres, hanem amiatt is, hogy három földrész, Afrika, Európa és Ázsia hagyományait elegyíti. Érdemes az utazás előtt beoltatnunk magunkat hepatitis A és hastífusz ellen, így bátran hódolhatunk Zanzibár ínyencségeinek, az ételekkel és italokkal elkapható hepatitis A vírus és tífusz baktérium nem jelenthet veszélyt. Természetesen ne feledjük, hogy a gyümölcsöket hámozva fogyasszuk és válasszunk a magasabb kategóriájú éttermek kínálatából, az olcsó utcai árusok helyett. Talán így elkerülhetjük a hasmenést.

Mauritius az elmúlt két évben került be az egzotikus úti célpontok listájára és ma már valódi slágerré vált az utazók körében. Mindenki számára vonzóak a fehér homokos tengerpartok, a minden igényt kielégítő luxusszállodák, a forgalmas főváros gyarmati stílusban épült ódon utcácskái. Mauritiuson az indiai és az afrikai kultúra keveredik, például az őslakosság sem teljesen fekete, mint az afrikai partokhoz közelebb lévő Zanzibáron. Az itt élők kedvesek, és a közbiztonság is elég jónak mondható, így bátran szervezhetünk önálló kirándulásokat. A sziget késő nyáron és kora ősszel rendkívül csapadékos, ilyenkor ügyelni kell a maláriaveszélyre is. Ha tehetjük, aludjunk moszkitóháló alatt, mindig kenjük be a szabadon lévő testrészeinket szúnyogriasztó krémmel, illetve gyógyszerrel is védekezzünk. Az oltóközpontokban pontos felvilágosítást tudnak adni a malária elleni gyógyszerekről, illetve a védőoltásokról.

A Seychelle-szigeteket nevezhetnénk az ellentétek szigetének is: sík, hófehér homokos korallos partok váltogatják egymás a vulkáni eredetű fekete dombokkal, hegyekkel, sziklákkal, az európai körülményeket is messze felülmúló, pompázatos, ötcsillagos luxusszállodák várják az ideutazókat, miközben az ország őslakossága éhezik. A gyönyörű turistaparadicsomok mellett a helyiek nyomornegyedeivel is találkozhatunk. A szigetre látogatóknak egészségügyi szempontból is fel kell készülniük a végletekre: a hepatitis A és hastífusz oltás felvétele mindenképpen ajánlott, hiszen a luxusszállodák személyzete túlnyomórészt a helyi lakosok közül kerül ki, akik nem mindig a megfelelő higiéniai körülmények között élik mindennapjaikat, és óvatlanul is megfertőzhetik az európai utazókat.

Amennyiben kiválasztottuk, hogy télen melyik egzotikus afrikai paradicsomba szeretnénk ellátogatni, akkor az utazás előtt legalább egy hónappal látogassunk el a hozzánk közel eső megyei oltóközpontba, ahol pontos felvilágosítást kaphatunk a védőoltásokról és a szükséges gyógyszerekről. Annyi azonban biztosan elmondható, hogy az afrikai térségben általánosan ajánlott hepatitis A és B ellen, hastífusz és a malária ellen védekezni. A többi védőoltás felvétele pedig attól függ, hogy melyik területre utazunk pontosan.

Kapcsolódó utazások

Forrás: Egészségtudatos Utazás  

Kapcsolódó cikkekKapcsolódó utak
(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások