Madeira ékessége, Funchal

Ablak a Világra - Utazási magazin


Madeira ékessége, Funchal
Kapcsolódó utazások

A festői környezetben elhelyezkedő Funchalt nemcsak Madeira szigetének, de egész Portugália – mert a terület közigazgatásilag Portugáliához tartozik – városaként tartják számon. Környékén, a meredek lankák csúcsairól megannyi parkon át vezet az út az óceánpartra, és útközben mindvégig páratlan kilátásban gyönyörködhet az utazó. 
 
Érdemes a városnézést a Madeira Story Centre-rel kezdeni, amely a múltat is megismertetve, interaktív módon kalauzolja el a látogatókat a sziget világába. A kiállítás kortörténetileg tagolt, a vendégek hang-, látványelemek és többfajta művészeti eszköz segítségével nyerhetnek betekintést a vidék régmúltjába. Ezek után pedig irány a valódi világ, amelynek megismeréséhez keressünk fel egy másfajta dobozt, ahonnan garantáltan a legfenségesebb madeirai látképet élvezhetjük. Ez pedig nem más, mint a sziget csúcsa felé törő felvonó, amely hatalmas kábelekre erősítve ereszkedik alá. A 15 perces út alatt 360 fokban tárul elénk a funchali életkép, a drámai hegyvonulatok és a csillogóan kék Atlanti-óceán látványa. Más kérdés, hogy a tériszonnyal küzdőknek ez a mulatság kevésbé ajánlott, mert a felvonó a tengerszint feletti 560 méteres magasságot is eléri. Mellette érvel ugyanakkor, hogy ez a közlekedési eszköz a legegyszerűbb módja a Jardim Botânico és a Jardim Tropical Monte Palace elérésének is. 
 
A városközponttól nem messze található a Museu da Quinta das Cruzes, melynek épülete hajdanán João Gonçalves Zarco portugál hajós otthona volt. Tristão Vaz Teixeirával ő volt az, aki 1419-ben felfedezte a szigetet. A tárlat bemutatja az egykori világot és az első telepesek mindennapjait.
Madeirán a fényképészet egyet jelent a Vicentes nevével. A világhírűvé vált első professzionális portugál fotográfus, Vicente Gomes da Silva által 1865-ben alapított stúdió – ahol a fotósdinasztia négy generációjának munkái láthatók – ma gyönyörűen felújítva, eredeti pompájában várja látogatóit. 
A Museu de Arte Sacra, vagyis az Egyházművészeti Múzeum az egykori püspöki palotában várja a látogatókat, bemutatva a helyi festményeket, szobrokat, könyveket, aranyhímzéses ünnepi öltözékeket, melyek a 15–19 századi Madeirán születtek.
 
Funchal egyik jelképe a Museu de Arte Contemporânea Fortaleza de São Tiago mustársárga falú épülete, mely az 1600-as évek óta erődként funkcionált. Lebilincselő kilátás nyílik innen a kikötőre. Az egykori oromzat ma a Kortárs Művészetek Múzeumának ad otthont. A Museu da Quinta das Cruzestől nem messze található a Santa Clara-kolostor. Apácák utoljára 1890-ben lakták, az épület ma már pusztán turisztikai látványosságként szolgál. 
 
Legalább ilyen izgalmas látványosság a város katedrálisa, az 1514-ben épült Sé, ami a mai napig templomként funkcionál. 
 
A Zona Velhában, vagyis az óvárosban sétálva semmiképp ne hagyjuk ki a Rua Santa Martát és környékét, ahol egy forradalmi mozgalom keretében megteremtették a „nyitott ajtók művészetét”. Mindez a szó szoros értelmében értendő: az itt található bejáratokat helyi és nemzetközi alkotók különböző művei dekorálják, különleges hangulatot adva ezzel a környék utcáinak. 
 
Ha pedig „csak úgy” pihenni és sétálni szeretnénk a városban, a gasztronómiai élvezetek megalapozásaként, mindenképp érdemes ellátogatni a sziget legnagyobb piacára, a Lavradoresre, ahol a virágoktól a gyümölcsökön és a zöldségeken át a szebbnél szebb húsokig, halakig és tengeri csodákig rengeteg finomság kapható. 

Kapcsolódó utazások

Forrás: Az Utazó magazin  

Kapcsolódó cikkek



Kapcsolódó utak








(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások
|[REM_CODE]|