Síel a család

Ablak a Világra - Utazási magazin


Síel a család
Kapcsolódó utazások

Tudatos szülőként teljesen más szempontokat kell mérlegelnünk egy síút megtervezése során, mint egy fiatal párnak vagy egy baráti társaságnak. Az egyik legfontosabb kritérium az, hogy a kiszemelt síterep pár órás utazással megközelíthető legyen. Érdemes odafigyelnünk arra is, hogy bőséges legyen a kékpálya-kínálat, mert egyáltalán nem mindegy, hogy barátságos, hóbiztos pályákon kezdi-e meg gyermekünk síkarrierjét, vagy olyan helyen botladozik, ahol esetleg egy életre elveszítheti a kedvét a további próbálkozásoktól.

 
Ha a régióválasztás nagyjából már körvonalazódott, járjunk utána, hogy a síelés után milyen egyéb elfoglaltság akad a környéken. Lovas hószánozás, szánkópálya, hókalandpark – ezek mind olyan kiegészítő programelemek, melyek segítségével a kicsikkel könnyen megkedveltethető nemcsak a tél, hanem a síelés is.
 
Ma már szerencsére minden kisebb és nagyobb sícentrumról elmondható, hogy a családokra külön figyelmet fordít. Gyerekek számára elkerített egész domboldalak, gyermekmegőrzést biztosító síovik, illetve barátságos síiskolák manapság egyáltalán nem számítanak különlegesnek, sőt egyre divatosabbak az olyan síbölcsődék, ahol 6 hónaposnál nagyobb babákat nyugodtan rábízhatunk a helyi gondozónőkre.
 
Eleinte, amikor a gyerekek még nem tudnak síelni, a szülők nem biztos, hogy fel tudják vagy akarják vállalni a tanításukat. A síszünetben ők is pihenni szeretnének, maguk is szívesen kikapcsolódnának, síelni tanuló gyerekek mellett pedig ezt nemigen tehetik meg. Ezért a kényelmes vagy legalábbis „kezdő” szülőknek megfontolandó, hogy irodával utazzanak.

Egy egyhetes síkurzus magyar kísérővel ugyanannyiba kerül, mint külföldön egyetlen nap a helyi sítanárral. Az egészen kicsiket (4-6 év között) megcélzó síovis utak során a csoporttal egy barátságos „síóvónéni” is utazik, aki nemcsak együtt csúszik a kicsikkel a tanpályán, hanem pedagógiai szempontból is fontos szerepet tölt be. A nagyobbak megint mást igényelnek. Hatéves kor után a gyerekek már csapatban szeretnek siklani, rendkívül gyorsan tanulnak, főleg egymástól lesik el a sítechnikákat, bemerészkednek az erdőbe, vagy gyakran kipróbálják magukat a buckákon. Oktatóval mindez nem jelent gondot, viszont szülő legyen a lécén, aki gyereke minden próbálkozását nyugalommal tűri. Az iroda által szervezett utak további előnye még, hogy a sífelvonók leállása után sem áll meg az élet; a kísérők kinti és benti programokkal (csillagszórós vagy gyertyafényes csoportos síeléssel, lufifújással, origamikészítéssel stb.) szórakoztatják a fáradhatatlan gyerekeket. Mivel délelőtt és délután is van oktatás, illetve esti vacsora előtti program, a szülők valóban ki tudnak kapcsolni.
 
A helyszín kiválasztásában segítségül szolgálhat a skiresort.de, a világ legnagyobb télisport-tesztportálja, ahol másfél évtizede tesztelik a világ sípályáit. A német síportál nem az eladott síbérletek alapján rangsorol, hanem általános síszempontokat értékel. A portál már évek óta Kitzbühel (Tirol) síparadicsomot állítja dobogóra. A német tesztelők az első harminc helyre néhány kivétellel tiroli síközpontokat listáznak, melyek a családok számára is maga a paradicsom. Ráadásul itt található egész Ausztria legjobb szánkópályája, a 7 kilométer hosszú és este is megvilágított hainzenbergi szánkópályája is. 

 


Kapcsolódó utazások

Forrás: Az Utazó magazin  

Kapcsolódó cikkekKapcsolódó utak
(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások
|[REM_CODE]|