Mit érdemes tudni utazáskor

Néhány fontos információ, szabály, szokás amit érdemes ismerni, figyelembe venni, betartani utazás előtt és alatt

Az utazás ára

Magyarországon, számos országgal megegyezően, és számos külföldi példával ellentétesen, az a szokás alakult ki, hogy az utazási szolgáltatók egy un. alapárat hirdetnek meg, amit még szinte minden esetben további, kötelezően viselendő költségek terhelnek, mint adók, illetékek, kötelező szolgáltatások. Ezt a gyakorlatot mi is igen vitathatónak találjuk, éppen ezért minden esetben - zölddel szedve - feltüntetjük az utazás teljes árát is.

Az utazás ára egy adott szolgáltatásra vonatkozik. Nagyon kicsi a valószínűsége, hogy az utazási iroda, vagy a külföldi szolgáltató érdemben magasabb szolgáltatási szintet fog nyújtani az előzetesen megrendeltnél, különdíj felszámítása nélkül.

Az utazás időtartama

A magyarországi gyakorlat szerint az utazás időtartamát napok számat / éjszakák száma formában adjuk meg, ahol a napok számába bele kell érteni az indulás napját és a hazaérkezés napját. Az éjszakák száma mindig az úti célon érdemben eltöltött éjszakák számát jelenti. Egy egy hetes út tehát 8 nap / 7 éjszaka formában fog megjelenni, de emiatt fordulhatnak elő a távoli út célok esetén 10 nap / 7 éjszakás megjelölések is. Ez utóbbi azt jelenti, hogy az utazás során 2 éjszakát kell majd a pl. repülőgépen, repülőtéren, tranzit szálláson tölteni.

Vannak országok, ahol a gyakorlat ettől eltér, és az egy hetes utazás idejét a tényleges nyaralással töltött időben határozzák meg (gondoljunk a Harrison Ford és Anne Heche főszereplésével készült 6 nap 7 éjszaka című filmre).

Mindkét megjelölés mellett és ellen könnyű érveket sorolni, nálunk az előbbi terjedt el. Mindkettő ugyanazt jelenti; az utóbbi (6 nap / 7 éjszaka) esetében egyértelmű, az előbbi (8 nap / 7 éjszaka) estében azonban ki kell emelni, hogy az első és utolsó nap miden esetben az utazásé. Ha az első és utolsó napon érdemben lehet nyaralni, akkor azt szerencsének kell tekinteni.

Utazás

Repülős utazások esetén az egész világra vonatkozó általános szabály, hogy a repülőgép indulása előtt 2 órával a repülőtéren kell lenni, a nagyobb repterek esetén sok esetben 3 órát javasolnak a repülő társaságok. Semmi esetben se centizzük ki nagyon a reptérre érkezést. Ha pl. közlekedés fennakadása miatt későn érkezünk, nem fogják tudni elvégezni a csomagfelvételt és a biztonsági ellenőrzést, és lemaradunk a gépről.

Szintén repülős utazások esetén nagyon fontos odafigyelni a feladott (a check-in pultnál beadott) csomagok maximális tömegére, számára és méretére, valamint a kabinba felvitt kézi csomagok tömegére, számára és méretére. Bármelyik tulajdonság (tömeg, méret, szám) túllépése súlyos, a felszállás előtt fizetendő többlet költséget eredményez. Ezek az adatok általában szerepelnek a repülő jegyen vagy a részvételi jegyen (voucher), kérjük, hogy minden esetben ellenőrizze.

(Megjegyzés: a feladott csomag mérete leggyakrabban 20 kg vagy 32 kg, a kabinba általában 1 db legfeljebb 55 * 35 * 25 cm méretű csomag vihető fel, ahol egyik méret sem lépheti túl a megadott értéket. Gondolja át, hogy mire van ténylegesen szüksége az utazáshoz; a sok felesleges holmi csak kényelmetlenséget és nehézséget okoz.)

Figyeljünk arra, hogy kabinba felvitt csomagban nem lehetnek éles, szúrós tárgyak (csavarhúzó, köröm reszelő, köröm olló, műanyag kés sem!). Szintén nem vihető fel a gépre folyadék 100 ml-nél nagyobb csomagolásban. A biztonsági ellenőrzés után a vámmentes boltban vásárol innivaló (folyadék)felvihető a fedélzetre, de ha átszálláskor el kell hagynia repülő teret, akkor a korábban vámmentes boltban vásárolt italt nem viheti át újra biztonsági ellenőrzésen. Ezért érdemes folyadék halmazállapotú ajándékot az utolsó utazás előtt vásárolni.

A charter repülőjegyek esetén nem általános szabály, hogy a repülőjegy tartalmaz étkezést az utazás alatt.

Szállás

Egyetemes nemzetközi szabály, hogy a szállodai szobát az első nap - helyi idő szerint - 14 óra után lehet elfoglalni, és az utolsó napon 10 óráig el kell hagyni. Minden esetben figyeljünk oda a szoba elhagyásának időpontjára, mert késés esetén a szálloda plusz egy teljes nap tartózkodást számolhat fel. A szoba elhagyásának és a recepción történő kijelentkezés időpontját (check-out time) minden esetben ellenőrizze és tartsa be.

Szintén általános szabály, hogy kijelentkezés (check-out) után a szállodát - nem csak a szobát - el kell hagyni. Soha ne vegyük természetesnek, hogy check-out után is maradhatunk és használhatjuk a szálloda szolgáltatatásait, de a legtöbb esetben pár jó szó ellenében általában megengedik, hogy továbbra is maradjunk. Mindig beszéljünk a szálloda recepciójával.

Amennyiben a repülőgép nagy korán érkezik, vagy nagyon későn indul sok szállodában - általában - térítés ellenében van lehetőség korai bejelentkezés (early check-in) és / vagy késői kijelentkezés (late check-out) igénybe vételére. Ha erre van szüksége, érdeklődjön a szálloda recepcióján, vagy kérje a helyi idegenvezető segítségét.

Ne felejtse el, hogy az úti célok szerint a kínált étkezések nagyon eltérőek lehetnek az itthon vagy akár csak Európában megszokottól. A Start Utazáson kínált utazások általában európai sztenderd szerinti étkezéseket kínálnak, de az európai értékek értelmezése is lehet nagyon különböző. Az étkezések ideje általában rögzített a szállodákban, ellenőrizze, hogy hol és mikor nyújtják az egyes étkezéseket.

Ellátás nélkül: a szállás árába csak a szoba költsége tartozik bele étkezés nélkül;

Reggeli: a szállás árába reggeli tartozik bele. A reggelibe rendszerint bele tartozik ital is. A külön bárból rendelt kávé, capuccino azonban külön fizetendő.

Félpanzió: külföldön ritka kivételtől eltekintve a félpanziós ellátás reggelit és vacsorát jelent. Az itthoni szállások esetén reggelit és egy főétkezést, azaz a vacsora ebédre cserélhető. A félpanzióba a főétkezéshez elfogyasztott ital nem tartozik bele;

Teljes ellátás: reggeli, ebéd, vacsora. A főétkezésekhez elfogyaztott ital külön fizetendő;

All inclusive: tartalmazza az összes étkezést (általábban sokkal többet, mint reggeli, ebéd vacsora), az üdítőket és egyes alkoholos italokat (rendszerint helyei sörök, borok és helyi párlatok);

Ultra all inclusive: tartalmaz minden szolgáltatást, étkezést nagyon sok alakommal, és a szállodában kínált szinte minden alkoholos italt (többek között márkás rövid italok; a benne foglalt italok körét ellenőrizni kell);

A szobai hűtőszekrényben (minibárban) található italok, rágcsálni valók minden esetben fizetősek!

Egyéb szolgáltatások

A szállás árába általában szoba és a közös terek (medence, edző terem) használata tartozik bele, az időpont foglalást igénylő szolgáltatások használatáért (pl. tenisz pálya, gőzfürdő, vízi sport eszközök) külön díjat kell fizetni.

All inlusive és ultra all inclusive ellátás esetén számos szórakozás, sporteszköz, kezelés stb., részét képezheti az árnak. Ezeket mindig ellenőrizni kell / érdemes.

Áram, víz

A kedvelt úti célok esetén igen gyakran fordul elő (pl. egzotikus desztinációk, Tunézia, Egyiptom, Törökország, Jordánia, Marokkó, de még Olaszország is), hogy a csapvíz szájba vétele nagyon nem ajánlott (még fogmosásra sem). Bizonyosodjon meg, hogy az Ön célországában fogyasztható-e a víz. Ha nem, csak palackozott vizet igyon és palackozott vízzel mosson fogat!.

A világ túélnyomó részében 50 vagy 60 Hz-es, 110 vagy 230 V-os áramot használnak. Miellőtt csatlakoztat egy berendezést ellenőrizze, hogy megfelel-e a helyi áramnak. (A számítógépek, mobil telefonok töltője szinte minden esetben tudja kezelni mind a 60Hz / 110 V-os, mint az 50 Hz / 230 V-os áramot).

Az elektromos fali csatlakozók között is van eltérés (három nagy rendszer található a világ túlnyomó részét). Ezek némelyike az európai szabvány szerinti csatlakozókat fogadni tudja, mások nem. A szálloda recepciója a legtöbb esetben tud adaptert kölcsönözni.

Társítás és egy ágyas felár

A szállodai árakat szinte kivétel nélkül szobára határozzák meg, a leggyakoribb szoba típusban két ágy van. A könnyű számolhatóság kedvéért az utazást szervezők az árat fejenkénti árra bontják le. Az esetek túlnyomó részében legalább párban utazunk, ezért ennek az egyserűsítésnek nincs következménye. Arra az esetre, ha valaki egyedül foglal el egy szobát, az egy ágyas felár elnevezésű költség kerül felszámolásra. Ez a költség minden esetben terheli Önt, ha egyedül utazik.

Körutazások, társas utak esetén van mód arra, hogy társítást kérjen, és egy úti társsasal közösen foglaljon el egy szobát. Ha a társítás sikeres, akkor egyik félnek sem kell kifizetnie az egy ágyas felárat. A társítás szerencsés esetekben sikeres (van olyan utas, akivel együtt tud aludni, és mindketten egyet értenek a társításban), de garanciát nem vállal rá egyetlen utazás szervező sem.

Vízum, beutazási feltételek

A vízum beszerzése és a beutazási feltételek teljesítése minden esetben az Ön feladata. Előfordulhat, hogy az utazás szervező vagy a Start Utazás felvállalja az adminisztrációs teendők, vagy az ügyintézés elvégzését, de garanciát soha nem tudnak vállalni a vízum elnyerésére.

Figyeljen arra, hogy olyan országok is írhatnak elő beutazási feltételeket, ahová különben nem szükséges vízumot váltani, vagy a vízum érkezéskor a repülőtéren beszerezhető. Tipikus ilyen feltétel, hogy az útlevélnek a hazaérkezéstől számított 6 hónapon túl is érvényesnek kell lennie (pl.: Egyiptom).

A vízum meglétét már itthon a reptéri bejelentkezés (check-in) során ellenőrzik, és ha Önnek nincs vízuma, akkor nem fogják felengedni a gépre.

Minden alkalommal ellenőrizze a beutazás feltételeit, olyan országokba is, ahol már korábban többször járt, nehogy egy adminisztratív apróságon hiúsuljon meg az utazása! A beutazással kapcsolatos információkat a Külügyminisztérium Konzuli Szolgálatának honlapján és a cél országok külképviseleteinek weboldalain találja meg.


(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások
|[REM_CODE]|