A Niagara zuhatagai

Ablak a Világra - Utazási magazin


A Niagara zuhatagai
Kapcsolódó utazások

A félelmetes és gyönyörű vízesések, zuhatagok háziversenyét minden bizonnyal a híres Niagara-vízesés nyerné, még akkor is, ha szigorúan véve nem számíthatna dobogós helyezésre, sem magasságát, sem pedig vízhozamát tekintve.

A Niagara-vízesés tulajdonképpen egy vízesésegyüttes a Niagara folyón, természetes határt képezve Kanada Ontario és az USA New York állama között. A vízesés két nagy részből áll, amiket a Kecske-sziget választ el: bal oldalon – vagyis amerikai földön – az Amerikai-zuhatag és a Menyasszonyi fátyol-zuhatag ömlik a Niagara folyóba, 54 méter magasból, másodpercenként 6500 köbméter vizet lezúdítva. A határ kanadai oldalán a jóval szélesebb, 51 méter magas Patkó-zuhatag terül el, másodpercenként 26 500 köbméter vizet kiszorítva. A vízesésegyüttes feltehetően az utolsó jégkorszakban alakult ki a gleccserek visszahúzódásakor; a víz a Niagara-tavakból vájt utat magának a Niagara-lejtőn át egészen az Atlanti-óceánig.

Akár Torontóba, akár New Yorkba szólít az utunk, mindkét várostól csupán 2-3 óra távolságra található a Niagara-vízesés, ezért aztán mindenképpen érdemes időt szakítani rá. Ha megtehetik, ne csupán néhány órát szánjanak rá, egy hosszú hétvégére is akad program bőven Niagara Falls városában. A néhány száz lakossal rendelkező városka leginkább Atlantic Cityre emlékezteti az embert, a várost az ide érkező turisták szórakoztatására építették fel: ötcsillagos szállodák, hagyományos és vízi vidámparkok, mozik és színházak, múzeumok és számtalan egyéb program áll a szórakozni vágyók rendelkezésére.

A legmeghatározóbb élmény persze maga a vízesés. Ahogy sétálunk a Niagara folyó felé, már messziről érezzük a víz óriási erejét, majd tíz fokkal lecsökken a hőmérséklet a zuhatagok közelében, elképesztő robaj hallatszik a víz felől, és a friss vízpermet élénkítő hatása sem marad el. A hatalmas vízmennyiség zubogása egyszerre csodálatos és félelmetes jelenség. Az ijesztő erő néha páratlan finomságáról is tanúbizonyságot tesz, napsütéses időben ugyanis szinte mindig láthatunk szivárványt a lezúduló víz tajtékjai között, ami meseszerűen békéssé varázsolja a vízkolosszust.

A vízesést számtalan módon megcsodálhatjuk: a Patkó-zuhatag mellé épült múzeumban kikukucskálhatunk a vízoszlop mögül, felmehetünk a 235 méter magas Skylon Tower-kilátó tetejére, hogy felülnézetből is láthassuk a Niagarát, vagy hajókázhatunk is a vízesések alatt. A Maid of the Mist elnevezésű utasszállító hajók főszezonban félóránként indulnak a kanadai oldalon, hogy közvetlen közelről is érzékelhessük a zuhatag erejét. És ha még mindig nem volt elég a vízesésből, Niagara Fallsban találunk 3D-s IMAX mozit a vízesésről készült kisfilmmel, sőt a Niagara Legendáját is megnézhetjük egy 4D moziban. Aki pedig szeretne „szárnyakat növeszteni”, hát ez sem lehetetlen, befizethetünk egy helikoptertúrára is. Egy másik kihagyhatatlan program a Whirlpool Jetboat sétahajókázás. Az 1500 lóerős vízturbinás motorral ellátott, 48 fős hajók a Niagara-folyón szelik a hullámokat a nagy vízesés kisebb lankás csobogóin keresztül. Az élmény páratlan a maga nemében, amit csak tovább fokoz az a nem elhanyagolható tény, hogy a folyó vize még nyáron is alig éri el a tizenkét fokot…

 

Kapcsolódó utazások

Forrás: Az Utazó magazin  

Kapcsolódó cikkekKapcsolódó utak
(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások