A riói Megváltó Krisztus szobra

Ablak a Világra - Utazási magazin


A riói Megváltó Krisztus szobra
Kapcsolódó utazások

A világ egyik legismertebb műemléke a kitárt karjaival – fesztávolsága 27 méter – keresztet formáló, Jézust ábrázoló, riói Megváltó Krisztus szobra. A Brazília jelképének számító a modern világ 7 csodája közé tartozó alkotást páratlan környezete teszi a brazil metropolis legnevezetesebb idegenforgalmi látványosságává. A Tijuca Erdei Nemzeti Parkban emelkedő Corcovado-hegyen, 700 méteres magasságban vigyázza óvón Krisztus a várost.
 
A szobor ötlete az 1850-es években vetődött fel először, amikor egy katolikus pap, bizonyos Dom Pedro Maria Boss pénzt kért Izabella portugál hercegnőtől egy vallási témájú emlékműre. Mivel a címzettet nem igazán érdekelte az elképzelés, a terv megrekedt az ideák szintjén. Érdemben csak bő hetven évvel később, 1921-ben kezdtek foglalkozni vele, amikor is pályázatot írtak ki egy nemzeti emlékmű megtervezéséhez, melyet Hector da Silva Costa kitárt karú Krisztus emlékművének terve nyerte. Az ötlet megtetszett az egyháznak is, így a vallásos brazil lakosság gyűjtésbe kezdett. A szobor a tíz év alatt befolyt adományoknak köszönhetően készülhetett el 1931-re. Az art deco stílusú, 1145 tonna összsúlyú és 38 méter magas műalkotás nemzetközi összefogás eredménye, amit végül egy helyi mérnök, Heitor da Silva Costa tervezett meg, és egy francia szobrász, Paul Landowski készített el. A követ Svédországból szállították a szobrász műhelyébe.
 
Az 1927-ben kezdődött építkezés, kereken öt évig tartott, s korántsem volt zökkenőmentes. Ahhoz, hogy az áldást osztó Krisztus alakját a mai formájában láthassuk, megerősített betont kellett használni, a hatalmas szobordarabokat – elemekre bontva – külön erre a célra épített kisvasút vitte fel a hegy tetejére.
 
A szoborhoz kötélvasúttal lehet feljutni, amelynek végállomása 40 méterre van a hegy legmagasabb pontjától, így innen még 220 lépcsőfokon juthatunk fel az emlékmű lábánál kialakított kilátóteraszhoz. Mára már könnyű dolgunk van, mert választhatunk mozgólépcsőt, vagy liftet is a lépcsőzés helyett. A kötelező fotózkodás után, az elénk terülő Rio de Janeiro panorámájában gyönyörködve, tiszta időben szemben a Cukorsüveg-hegyet, jobbra a híres Copacabana és az Ipanema strandot, balra a világ legnagyobb stadionját, a Maracana stadiont,
 
fedezhetjük fel, miközben a hegyek között a metropolisz távolabbi körvonalai rajzolódnak ki. A lélegzetelállító látvány örök emléket tartogat minden látogató számára.

Kapcsolódó utazások

Forrás: Az Utazó magazin  

Kapcsolódó cikkekKapcsolódó utak
(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások