Perge: Egy hívogató ősi város a Török Riviérán

Ablak a Világra - Utazási magazin


Perge: Egy hívogató ősi város a Török Riviérán
Kapcsolódó utazások

Perge városa valamikori Pamphülia régió központja volt, mára azonban már csak látványosságként vonzza a történelem szerelmeseit. Egyike volt annak a négy nagyvárosnak, melyek az i. e. 12. században fejlődtek ki a régióban.

Abban az időben, mikor görög bevándorlók özönlöttek Anatólia északi részéből a Földközi-tenger partvidékére. Sokan közülük a mai Antalya várostól keletre telepedtek le azon a területen, amely ezután Pamphülia ("a törzsek földje") néven vált ismertté. Négy nagy város fejlődött ki a régióban: Perga, Sillyon, Aszpendosz és Side. Pergát i. e. 1000 körül alapították, majdnem húsz kilométernyire a tengertől, hogy a partokat rettegésben tartó kalózok ne érhessék el. Ma régészeti feltárások helyszíne, turistacélpont és Perge néven ismeretes.

Perge az Antalyahoz legközelebb eső római romként van számon tartva és mindenképpen megér egy látogatást. Ha lehetőségünk van rá, akár egy napos túrát is köré szervezhetünk, így összekapcsolhatjuk Aszpendosz, Termesszosz és esetleg Side körbejárásával is.

A Nagy Színház és a stadion a romváros leginkább egyben maradt látványosságai, de a legtöbbet fényképezett helyszínei mégsem ezek, hanem azok a masszív, hellenisztikus-romai kaputornyok, melyek egy szépen kiépített oszlopsoros utca kezdetét jelölték. A város déli részén található fürdők és az agóra szintén felfedezésére csábítanak. És bár a közeli dombtetőn ülő akropoliszon csak néhány épület maradt éppen, felmenni mégis érdemes, mert csodás panoráma tárul elénk a tetejéről.

Ha nekivágunk az útnak és Antalayában vagy Sideben van a szállásunk, akkor a legegyszerűbb módja Perge felfedezésének, ha egy vezetett túrával, vagy egyénileg kocsival közelítjük meg.

Kapcsolódó utazások

Forrás:   

Kapcsolódó cikkekKapcsolódó utak
(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások