Thaiföldi kikapcsolódás, de mikor utazzunk?

Ablak a Világra - Utazási magazin


Thaiföldi kikapcsolódás, de mikor utazzunk?
Kapcsolódó utazások

Melyik hónapban érdemes Thaiföldre utazni?

Thaiföld egy délkelet-ázsiai ország, amelyet trópusi strandok, nagy paloták, ókori romok és buddhista templomok célpontjaként ismerünk. Thaiföld trópusi éghajlatú, különálló monszun, ami azt jelenti, hogy az év bármely időszakában látogat ide, az időjárás meleg, párás és nedves. Három típus van Thaiföldön: november és február közötti hideg, március és május között forró és júniustól októberig esős (monszun) évszak.

A hő, a páratartalom és az eső jelentősen változik, attól függően, hogy hova és mikor utazik.

Észak

Chiang Mai és az Észak-Thaiföld többi része hűvösebb, enyhébb időjárást nyújt egész évben. A hűvös szezonban az átlagos csúcs 26 fok, a legalacsonyabb hőmérséklet pedig 15 fok. A klíma viszont még alacsonyabb lehet a hegyekben, így ez az egyetlen terület Thaiföldön, ahol valaha is szüksége lesz pulóverre.

Az utazóknak szem előtt kell tartaniuk, hogy a forró évszakok hőmérséklete könnyedén eléri a 32 fokot vagy akár annál magasabbat is a nap folyamán. Az időjárás nem sokat hül le éjszaka, bár a magasabb részeken elviselhetőbbek, mint az ország többi részében. A monszun viharok drámaiak és intenzívek lehetnek, különösen szeptember folyamán, ami az év legcsapadékosabb hónapja.

A legkedvezőbb idő Észak-Thaiföld látogatására október és április között van, bár az ide látogatóknak szem előtt kell tartaniuk, hogy ez a turista szezon csúcsa.

Bangkok és Közép-Thaiföld

A bangkoki három évszak mindegyikében egy közös dolog található: a hőség. A leghidegebb hőmérséklet, amelyet valaha is rögzítettek Bangkokban, 10 fok volt, 1951-ben.

A hűvös évszakok hőmérséklete általában 21 és 26 fok között alakul, így nem meglepő, hogy ilyen népszerű.

A forró évszakokban a látogatók 32-33 fokokra számíthatnak, ami akár elérheti a 37-38 fokot is. Ha a forró hónapokban Bangkokba látogat, érdemes megtervezni a szabadtéri programokat, mivel a hőség megnehezíti hosszútávon a terhelhetőséget. Az esős évszak nagy részében a hőmérséklet néhány fokkal lehűl, és a viharok csak egy-két órát vesznek igénybe.

A turista szezon novembertől márciusig a legkiemelkedőbb Bangkokban. Mivel az időjárás decembertől februárig erőteljesen lehűl, ezért ajánlatos a hűvösebb hónapokban utazni.

Dél

Az időjárás Dél-Thaiföldön kissé eltérő sémát mutat, mint az ország többi részén. Valójában itt nincs hideg évszak, mivel a hőmérséklet csak körülbelül 10 fokkal változik az év legmelegebb és leghidegebb hónapjai között. Általában 21 és 26 fok között mozog átlagosan a hőmérséklet olyan városokban, mint Phuket és a Közép-öböl partja.

Az esős évszak különböző időpontokban történik a félszigeten, akár keleten, akár nyugaton. Ha nyugaton van, ahol Phuket és más Andamán-tengerparti célpontok vannak, az esős évszak április elején kezdődik és októberig tart.

Ha keleti oldalon vagyunk, ahol a Koh Samui és a többi öbölbeli célállomás van, akkor az esőzések nagy része október és január között történik.

A turistáknak leginkább november és február között ajánlott utazni Dél-Thaiföldre, amikor az időjárás hűvösebb és szárazabb, a meleg időjárás és a monszun szezon elkerülése végett

 


Kapcsolódó utazások

Forrás:   

Kapcsolódó cikkek

All inclusive, azaz minden mi szem, szájnak ingere! A világ legjobb helyeinek listája Délkelet-Ázsia egészségügyi veszélyei Szexturizmus biztonságosan A malária-fertőzés melegágya a dél-kelet ázsiai mocsaras vidékei Thai etikett Hua Hin, egy thai újdonság Thai szigetek: Koh Phi Phi, a Beach című filmből ismerheti Thai szigetek: Koh Lanta, pihenni vágyóknak ajánljuk Thai üdülőhelyek: Khao Lak, németül beszélők előnyben! Mikor menjünk Thaiföldre nyaralni? Templomokon innen és túl – Bangkok szent arca Bangkok kevésbé ismert oldala Természet és hagyomány: Thaiföld Koh Samui: sztárok és életművészek nyaralóhelye 7 ok, amiért Thaiföld annyira szerethető Mindent a szemnek: Thaiföld természeti értékei Mit csinálj Thaiföldön? Az 5 legszebb templom Thaiföldön Thai fesztiválok és rendezvények-2017 Nem kell elkerülni Bangkokot a királyi ceremónia alatt 8 elengedhetetlen alkalmazás családos tengerparti vakációhoz 10 szuper úti cél Thaiföldön, amit feltétlenül látnod kell :) Etikett Thaiföldön-avagy mit szabad és mit nem Thaiföld, az ezerarcú ország Top 10 izgalmas strand Thaiföldön Thaiföld különleges látványossága - az úszópiac Thaiföldi kikapcsolódás, de mikor utazzunk? Ifjúsági kalauz Thaiföldre Thai fesztiválok Thaiföld nyáron 7 csodálatos program Thaiföld csapadékosabb szezonjaiban Thaiföld-minden amit tudni kell a majmokról Thaiföldi helyzetjelentés 2023-ban: visszatért az élet, most érdemes utazni Egyre több honfitársunk indul neki távoli, egzotikus úti céloknak, főszezonon kívül is! Bangkok, mindenképpen jó tudni! :)


Kapcsolódó utak
(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások