Ökológiai múzeum az oázis szívében

Ablak a Világra - Utazási magazin


Ökológiai múzeum az oázis szívében
Kapcsolódó utazások

 Toseur, vagy ahogy az ókorban ismerték, Tusuros eddig filmes helyszíneiről (Star Wars, Angol beteg, Indiana Jones), illetve legfontosabb exportcikkéről a datolyáról volt híres. Mára azonban az oázisban megnyitotta kapuit Tunézia első ökomúzeuma, mely a nyilvánosság számára is nyitva áll.

Tozeur városa Tunézia délnyugati részén, a Sott-el-Djerídtől északnyugatra húzódik. Óvárosában még mindig megtalálhatóak a hagyományos arab építészet emlékei. De az érdeklődőket mégis oázisának több százezer pálmafája vonzotta eddig, melyek látványnak sem utolsók, a rajtuk termő datolya pedig közismert exportcikk.

Az Eden Palm elnevezésű ökomúzeumot is az oázis eme rejtett kincseinek szentelték. Célja, hogy autentikusan és intelligensen bemutassa a datolyapálma és a datolya történetét és Tozeur régió történelmét, mielőtt még megjelentek volna a gépi hajtású járművek, és a Szaharán keresztül zajló kereskedelem fontos állomásaként szolgált.

A múzeum, de nevezhetjük látogatóközpontnak is, a városközponttól kevesebb mint egy kilométerre talállható, egészen a tozeuri oázis szívében, egy két hektáros pálmaültetvény közepén. A projekt fő része egy, a datolyapálmával kapcsolatos állandó kiállítás, mely interaktívan mutatja be ennek a fának (amely Tunézia emblémája) a földrajzi, kulturális és technikai információit.

Az állandó kiállítást négy bemutatóteremre osztották fel és hat téma köré csoportosították. Interaktív programokon keresztül nem csak a botanikai jellemzőit ismerhetjük meg a pálmának, de mezőgazdasági, kereskedelmi szemszögből is képet kapunk a fontosságáról. Kiderül, hogy az itt élő emberek hogyan tekintenek ezekre a növényekre, mire használják még őket a datolya exportálásán kívül. A látogatókat idegenvezető kíséri körbe a központban, melynek külső és belső helyszínei is vannak. A vezetés több nyelven, általában arabul, franciául vagy angolul zajlik.


Kapcsolódó utazások

Forrás:   

Kapcsolódó cikkekKapcsolódó utak
(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások