Ezért van annyi klasszikus autó Kubán!

Ablak a Világra - Utazási magazin


Ezért van annyi klasszikus autó Kubán!
Kapcsolódó utazások

Ha egy lépést vissza szeretnél menni a klasszikus autók idejében, akkor mindenképp Kubába kell látogatnod!

Kubai körutazást tervezek >>
Varadero körutazást tervezek >>

Ez az autóipar királysága.
Havanna önmagában is gyönyörű – ha kicsit poros is – a csillogó fényeivel, épületeivel és kavicsos útjival, de semmi sem szebb annál, mint klasszikus autók kígyózó sorait látni az útkereszteződésekben, de ez nekik nem számít nagy dolognak.
Kuba szó szerint egy gördülő kocsimúzeum. Bármerre is nézel, régi típusú amerikai autókat látsz, az Oldsmobile-tól kezdve a Chevroletig, a Buick-től a Fordig. Orosz Volvokat is találhatunk a keverékek között. Ezek mind olyan járművek, hogy a legtöbb amerikai, vagyis az autók szerelmesei több százezer dollárt költenek rá, viszont a kubaiak mindennepos járműként használják őket.
Leragadt az időben, ez az érzés van mindenkiben Kubán, amiért a négy évtizedes ellenszenvet generálta az ország néhai vezetője, Fidel Castro az Amerikai Egyesült Államokkal szemben. Habár a sziget csak 90 mérföldnyire úszik a floridai Key Westtől, Castro úgy helyezkedett, hogy a külföldi járműiparokra vonatkozó tilalmat tette majdnem lehetetlenné azzal, hogy vett egy külföldön készült autót. Ez szintén megnehezítette, hogy új alkatrészeket és üzemanyagot vegyen a régi típusú autókhoz, amikről Kuba ismert.
Ennek eredményeként nem csak kubai állampolgárok által készített járműveket vezettek az 1950-es évektől, viszont ezeket a járműveken kibővítették kézzel épített, összekevert alkatrészekkel. Ha ez nem újítás, én nem tudom micsoda. Kuba jelenleg a peremén áll annak, hogy olyanná váljon mint minden más ország ezen a világon. Ugyanis Raúl Castro, Fidel öccse eltörölte az engedélytiltó törvényt, így már vásárolhattak külföldi gyártású járműveket. A végrehajtását követően ez volt az első alkalom, amikor a tilalom csendesedett az 1959-es kubai forradalom óta.

Tehát most már a kubaikak is vásárolhatnak sokkal modernebb autókat – ha meg tudják fizetni az árát.Bár az új törvények egy kicsit ijesztőek a kubaiakra nézve, hiszen milyen is lenne Kuba a klasszikus kocsik nélkül?! Mit gondolsz, Kuba ragaszkodni fog ezekhez az autókhoz, és csak és kizárólag ezeket a klasszikusokat fogják vezetni?

Kapcsolódó cikkek: 

18 dolog, amit ne hagyjunk ki, ha Kubán járunk; Kuba, koktélok és szivarok; Kubai ételek, amiket muszáj kipróbálnod!


Kapcsolódó utazások

Forrás:   

Kapcsolódó cikkekKapcsolódó utak
(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások
KUBA rem kód!!!