Magyarország legjobb fürdői II.: Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda

Ablak a Világra - Utazási magazin


Magyarország legjobb fürdői II.: Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda
Kapcsolódó utazások

Magyarország legjobb fürdői című sorotaunkban, a Magyar Fürdőszövetség által legmagasabb színvonalú minősítést elnyert, négycsillagos élmény-, strand- és gyógyfürdők bemutatására vállalkozunk.

Mely fürdőink feleltek meg a szigorú minősítési követelményeknek?


- Büki Gyógyfürdő
- Széchenyi Uszoda Budapest ****
- Tiszaújvárosi Strand ****
- Miskolctapolcai Barlang és Gyógyfürdő ****
- Római Strandfürdő ****
- Gyulai Várfürdő strandja ****
- Hajdúszoboszlói Hungarospa (Gyógyfürdő kategóriában ****, Strand Aquapark ****)
- Zalakarosi Gránit Gyógyfürdő Zrt.
- Szegedi Anna Gyógy-termál élményfürdő (Gyógyfürdő kategóriában ****)
- Szegedi Liget Strandfürdő, (Strandfürdő kategóriában ****)
- Mórahalmi Erzsébet Fürdő (Gyógyfürdő kategóriában ****)
- Debreceni Aquaticum (Élményfürdő kategóriában ****)


Sorozatunk második részében a budapesti Széchenyi Uszodával ismerkedhetnek meg olvasóink:

A Széchenyi Fürdő Európa egyik legnagyobb fürdőkomplexuma, Pest első gyógyfürdője.

Létét Zsigmondy Vilmos bányamérnöknek köszönheti. Kezdeményezésére sikeres mélyfúrásokat végeztek a Városligetben, ahol később, 1881-ben már "Artézi fürdő" működött, azonban az ideiglenes jellegű fürdő egyre kevésbé felelt meg a kor igényeinek.

Így épült fel 1913-ban Czigler Győző tervei alapján a Széchenyi Gyógyfürdő. A fürdő 1927-ben férfi és női népfürdőosztállyal és strandfürdővel bővült. Az 1960-as évek közepén további átalakításokra került sor, társas fürdőruhás termálosztály, valamint nappali kórház (komplex fizioterápiás osztály) létesült.

Az uszoda medencéinek rekonstrukciójára, szűrőforgató-berendezéssel történő ellátására 1999-ben került sor. Az ún. élménymedencében megtalálható a sodrófolyosó, a víz alatti pezsegtetés, a nyakzuhany, az ülőpadokba rejtett, hátat masszírozó vízsugár és még sok más, eddig kevésbé ismert szolgáltatás.

A fürdő jelentősége nem csupán gyógyvize és kiterjedése alapján kiemelkedő - építése is különleges igényességgel folyt; a gyógyfürdőt díszítő szobrok, és üvegmozaikok Magyarország legjelentősebb művészeinek alkotásai. Tágas, világos medencecsarnokainak kialakításánál érződik a római fürdőkultúra hatása, a kádfürdőknél a görögök fürdőkultúrája, de az északi fürdőkultúra nyomai is fellelhetők. Erről tanúskodnak a különböző osztályokon meglévő izzasztóhelyiségek, merülőfürdők, szaunák. 

Gyógyvíz összetétele:
Nátriumot is tartalmazó kálcium-magnézium-hidrogénkarbonátos, szulfátos hévíz, melynek fluorid- és metaborsav tartalma is jelentős.
Ivókút vízösszetétele: Kálcium-magnézium-hidrogénkarbonátos, kloridos, szulfátos, alkáliákat és jelentős mennyiségű fluoridot tartalmazó gyógyvíz.

Javallatok:
- Kopásos jellegű ízületi és gerinc betegségek (pl.: csípő- és térdízület), - Krónikus izületi gyulladások, - Ortopédiai műtétek és balesetek utáni rehabilitáció - Gerincbántalmak (deformitás, porckorong betegségek, lumbago, Bechterew-kór), - Krónikus izületi gyulladások inaktív stádiumai, - Idegfájdalmak, - Csontrendszer mészhiánya. Ivókúra gyógyjavallatok:
- Gyomorsav túltengés
- Vesemedence és a húgyutak idült gyulladásai
- A vesekőbetegségek egyes formái
- A légzőszervek idült hurutai
- A csontrendszer mészhiánnyal járó állapotainak megelőzése, kezelése
- A köszvényes anyagcserezavar befolyásolása
- Az epehólyag és epeutak egyes megbetegedései esetén az epeürülés elősegítése. Medencék:
Medencék száma összesen: 15 db Gyógyszolgáltatások:
Nappali kórház.
Balneoterápia: Medencefürdő, Kádfürdő, Iszappakolás, Sós kádfürdő, Szénsavas kádfürdő kezelés.
Hydroterápia: Súlyfürdő, Víz alatti vízsugármasszázs.
Mechanoterápia: Egyéni és csoportos gyógytorna, Lábmasszázs, Gyógymasszázs, Víz alatti torna.
Egyéb kezelések a Szécseny gyógyfürdőben: Hőlég- és nedvesgőz-kamrák.

Élményfürdő-szolgáltatások: Vízáramoltatás, pezsgőfürdő, masszírozó vízsugár.

Egyéb szakszolgáltatások:
Szauna, Fitness-Kondicionálóterem, Frissítőmasszázs.

Szépség-szolgáltatások:
Szolárium, Lábápolás, Úszásoktatás, Strandcikkek árusítása.

Egyéb szolgáltatások:
Étterem, Büfé.


Kapcsolódó utazások

Forrás:   

Kapcsolódó cikkek

Gyógyturizmus Magyarországon Az egri gyógyvízről 2010-re sikló visz a Gellérthegyre Szállodafejlesztések Siófokon Debreceni repülőtér Debrecenről röviden Hajdúszoboszló gyógyhelyi fejlesztése Különleges hajóval a madárrezervátumba A harkányi fürdő szomszédságában 4*-os Hotel nyílik Étteremmel bővült a Mecsextrém Park Megkezdődött a „Budapest fürdőváros” név újjáépítése Gyógyfürdőkezelések III.: klimaterápia Wellness ABC: masszázs Wellness ABC: spa Wellness ABC: mi az a wellness? Reneszánsz Panoptikum Megnyílt a szentgotthárdi fürdő Húszéves lett a világ negyedik sakkmúzeuma Nagykarácsony, Mikulásház Challengeland: kaland az egész családnak Karácsony a kastélyban: karácsonyi színek, formák, hangok, ízek, illatok Gyulai Várfürdő:a Dél-alföld legmodernebb, európai színvonalú strand- és gyógyfürdője Magyarország legjobb fürdői I.: Büki Gyógyfürdő Magyarország legjobb fürdői II.: Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda Magyarország legjobb fürdői III.: a Tiszaújvárosi strand Magyarország legjobb fürdői: a Miskolctapolcai Barlang és Gyógyfürdő Magyarország legjobb fürdői V.: a Római Strandfürdő Magyarország legjobb fürdői VI.: Gyulai várfürdő Recski Nemzeti Emlékpark Szalma-Kincs-Tár: Nemzetközi Szalmagyűjtemény Krisna-völgy Tapolcai-tavasbarlang Tihanyi Bencés Apátság Nagytétényi Kastélymúzeum Tojásművészeti Kiállítás Majk Kamalduli Remeteség Emlékpont - Fél Évszázad Vásárhelyen Humán Oktatási Központ Szilveszter Itthon Gyula városáról Hajdúszoboszló városáról Amit tudni érdemes Siófokról Zalakarosról röviden Győr látnivalói Egerről röviden Zalakarosi élményfürdő – a családok kedvence Kehida Termál Gyógy- és Élményfürdő - Kehidakustány Keszthely Veszprém Gyenesdiás Visegrád Csopak


Kapcsolódó utak
(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások