Dél-Kréta, illata akár Afrikáé

Ablak a Világra - Utazási magazin


Dél-Kréta, illata akár Afrikáé
Kapcsolódó utazások

Kréta, Európa legdélibb csücske. A sziget gazdag történelme több ezer éves múltra tekint vissza. A Krétai- és a Líbiai-tenger mossa partjait, miközben évente 3000 órán keresztül süt a Nap. Itt minden megfér egymás mellett olajfa- és szőlő-ligetek, termékeny földek, virágos kertek, vad sziklazátonyok, romantikus és érintetlen öblök. Ami látogatóit igazán rabul ejti az a  sziget sajátos varázsa. Dél-Kréta egy hely, amelyet még nem bélyegeztek meg a tömegturizmus jelei. Ha a kozmopolita Herakliontól délre veszik az irányt, a táj vadregényesebbé válik. Romantikus öblök, vad sziklák, szerpentinek váltják egymást. Utak keresztezik egymást és hirtelen nem tudod, merre menjél inkább. Az ismeretlen tájak és  hegyi falvak felfedezésre várnak.  

Kréta Görögország legnagyobb szigete. Rendkívül gazdag történelemmel büszkélkedik. Virágzását leginkább a mínoszi időszakban élte meg, mely Európa területén a legrégebbi ismert civilizáció volt. A mínoszi időszakból sok mítosz maradt, melyek Mínos királyról, Theseusról, a szörnyű Minotaurusról, és Homérosz által is említett Daidalosról és Ikarosról szólnak. Napjainkig a Knossosi palota és a Heraklioni múzeum őrzi ezen idők értékes leleteit. Római, bizánci és török uralom következett, majd végül 1913-ban lett végérvényesen Görögország tagja.

A krétaiak rendkívül büszke nép. Sokan magukról azt vallják, hogy ők krétaiak, nem görögök. A szigetnek számos híres szülötte van. Talán mindenkinek ismerősen hangzik Nikos Kazantzakis író neve és az ő híres Zorba, a görög című könyve, továbbá El Greco (Domenicos Theotokopoulos) görög-spanyol festő, Odysseas Elitis, Nobel díjas író és még sokan mások. Már a XVI. században, a nagy utazások időszakában sok-sok európai felkereste Krétát. Elbűvölve a látottaktól, élményeiket több krónikában is feljegyezték.

Herakliontól kb. 70 km-re található a festői kikötőváros Agios Nikolaos, mely számtalan luxusszállodájáról, villáiról és gyönyörű környékéről ismert. Közvetlenül a város központjában találják a Voulismeni tavacskát is. A mondák szerint maga Athéné istennő fürdött benne valaha. A város sajátos hangulatát a bárok, tavernák, éttermek, kávézók és üzletek teszik teljessé.

Agios Nikolaos egy olyan helyen fekszik, ahonnan a legrövidebb a távolság az északi és a nyugati part között. A Mirabello öböl partján található a híres Spinalonga sziget is, amely 1903-1957 közt lepratelepként működött.

Ha innen délre veszik az irányt, Ierapetrába jutnak el. Ez Európa legdélebben fekvő városa. A történelem folyamán nagyon fontos szerepet játszott, amire a velencei erőd, a mecset és a minarett valamint a régészeti múzeum emlékeztet. A monda szerint Napóleon is eltöltött itt egy éjszakát Egyiptomba vezető útja során. A mai Ierapetra egy modern városka, 12 000 állandó lakossal, tengerparti sétánya mentén számtalan üzlettel, étteremmel és kávézóval.

Kelet felé, egészen Makris Yialosig a tengerpart bűbájos öblökkel, homokos és kavicsos strandokkal tűzdelt, Kutsunari és Ferma pedig fenyőerdőiről nevezetes, továbbá Agia Fotia, Galini, Mavro Kalympo és Analipsi. A sziget belső részei felé haladva számtalan olajfa- és citrus-ligetre bukkannak, illetve nem szokatlan a hatalmas fóliák látványa sem, ahol különféle zöldséget termelnek, melyek exportra kerülnek. Az itteni, igen termékeny földnek köszönhetően Ierapetra és környéke a sziget egyik fontos mezőgazdasági központjának számít.

Az itt élő emberek saját tempójuknak megfelelően élnek, lehet, hogy pont ennek köszönhető, hogy ilyen magas életkort érnek el. Féltve őrzik tradícióikat, nagyon büszkék konyhájukra, házilag készült specialitásokra. A cédrusfáiról ismert Chrissi sziget csak 15 km-re fekszik a tengerparttól. Fedezzék fel a Minoszi civilizációt, a Líbiai-tenger meleg habjait, Vai-t, a pálmafákkal ékesített pompás tengerpartot vagy Lassithi kecses szélmalmait. Bárhová is mennek, Kréta biztosan lenyűgözi Önöket és visszavágynak majd erre az idilli szigetre.

6 tipp
- húsból készült specialitások megkóstolása Anatoli falucskában
- elmaradhatatlan a helyi gyümölcsök és zöldségek piaca
- hajókirándulás Chrissi szigetre
- ebéd Myrtos faluban
- „taccos” nevezetű krétai specialitás megízlelése (ropogós kenyér olajbogyóval, paradicsommal és oregánóval), ami egy pohárka ouzzóval „csúszik” igazán
- a mesés kelet felfedezése autóval (Vai, Sithia, ...)


Kapcsolódó utazások

Forrás:   

Kapcsolódó cikkek

Makrigialos, a zsúfoltságtól mentes görög nyaralóhely All inclusive, azaz minden mi szem, szájnak ingere! Kefalonia régen és ma Görögország legnépszerűbb nevezetességei Görögország legnépszerűbb szállodái Chalkidiki-félsziget: Poszeidon háromágú szigonya Kefalonia: szépet kerestünk, de gyönyörűt találtunk! Nemzetek konyhája: görög receptek I. Nemzetek konyhája: görög receptek II. Nemzetek konyhája: görög receptek III. Étkezés Görögországban Dél-Kréta, illata akár Afrikáé A görög kávéház Kalymnos, a természet ereje művészetet alkot Karpathos ezernyi arca, a váratlan szépség Olajfa és olajbogyók Telendos, a kővé vált lány szigete Lesbos, ahol jó szeretni, és szeretve lenni Karphatos, a hagyományőrzés szigete Samos Skopelos, a Mamma Mia! film forgatásának helyszíne Készpénzzel vagy hitelkártyával Görögországban? Az egyik legfinomabb görög édesség Önök ide utaznak nyaralni 2014-ben: TOP5 nyaralás célország Mennyei freskók és pazar villák – Symi Gyros, a világhódító szendvics Ásó, kapa, bazi nagy görög lagzi TOP6 - Önök ide utaznak az idén Szkopelos - Az év minden napjára egy esküvő Görög szigetvilág Zakynthos, Görögország gyöngyszeme Zakynhos strandjai 4 ok, amiért Zakynthos-on kellene nyaralnod TOP 10 dolog, amit ne hagyj ki, ha Zakynthos-on jársz Zakynthos-i éjszaka Szórakozás és sportolás Zakynthos-on Top 10 görög étel, amit muszáj kipróbálni Zakynthos-i kultúra Zakynthos-i Nemzeti Tengeri Park Vásárolgatás és hagyományos termékek Nyaralás Görögországban: mit és hogyan válasszak? 8 elengedhetetlen alkalmazás családos tengerparti vakációhoz Top 5 úti cél Krétán Top 10 étel, amit ki kell próbálnod Görögországban Csodálatos beszámoló Korfuról Nyaralás Görögországban a koronavírus idején (2020.08.04) Úgy nyaralhat, mint még sose: üres strandok várják Görögországban TOP 5 KEDVENC ÉTELÜNK ÉS ITALUNK, AMIT MUSZÁJ KIPRÓBÁLNOD, HA GÖRÖGORSZÁGBAN NYARALSZ Mi a különbség az all inclusive és az ultra all inclusive ellátások között?


Kapcsolódó utak
(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások