Baharijja Oázis - Egyiptom

Ablak a Világra - Utazási magazin


Baharijja Oázis - Egyiptom
Kapcsolódó utazások

Kairó, piramisok, Luxor, nílusi hajóút, no és persze valamely vörös-tengeri üdölőváros. Ezek Egyiptom legnépszerűbb turisztikai látnivalói, vagy ha úgy tetszik turisztikai termékei. Ezek persze remek programok, és egyszer érdemes kipipálni őket, hiszen az emberi kultúra alapvető emlékeiről van szó. 

Azonban ha mondjuk nem először utazik Egyiptomba,  akkor ezúttal esetleg csinálhat valami szokatlant is.  A tippünk egy oázislátogatás. Mi legutóbb a Kairótól délnyugatra, mintegy 370 km-nyire, a Líbiai sivatagban található Baharijja oázisban jártunk. Ez Egyiptom öt nagy oázisának egyike. Nem pár pálmafáról van szó, a homoksivatag közepén zöldellő terület több mint 2000 négyzetkilométeren terül el.  Ősi vidék ez, évezredeken keresztül pihentek itt meg a sivatag hajósai a gazdagság és bőség „szigetén”.  Erről tanúskodnak a régészeti leletek is. Az ezredforduló környékén több szakaszban több száz múmiát tártak fel itt a területen.

A gazdagon aranyozott, pazarul díszített múmiákat kivételesen jó állapotban találták, szkarabeuszokkal, nyakláncokkal, fülbevalókkal és karperecekkel. Az ásatás folytatódik, úgy vélik, hogy akár 10.000 bebalzsamozott holltestet is rejthet itt a föld. Ezek különlegessége, hogy már a hellenisztikus korból valók.  A leleletek arról tanúskodnak, hogy már akkoriban  jelentős földművelés, szőlőtermelés volt itt.  Nagy mennyiségben exportáltak innen bort az akkor ismert antik világba. A múmiákat tartalmazó sírkamrák meglepően jó állapotban voltak, sajnos kincseket már nem találtak itt, valószínűleg még az ókorban kifosztották őket.  Ez az egyetlen hely Egyiptomban ahol Nagy Sándorra utaló ábzárolásokat találtak. A görög-római korban ez lehetett Észak Afrika egyik legzöldebb területe.

Ma olyan 30 ezren laknak itt, de fénykorában akár félmillióan is élhettek a datolyapálmák között. 

Az oázist mintegy 400 ásványi anyagokban gazdag melegvízű forrás táplálja, ezek úgy 1200 méteres mélységből törnek fel, és ha az asszonyok éppen nem mosnak, férfiak mártóznak benne. 
 
Az oázis hatalmas pálmaültetvénye azon kívül, hogy szemet gyönyörködtető, rendkívül hasznos. Termesztése az emberi kultúra kialakulásával szinte egyidős. Sírrajzok bizonyítják, hogy a datolya már több mint 5000 évvel ezelőtt is igen fontos és nagyra becsült gyümölcs volt. A datolyakultusz igazi felvirágzása az iszlámnak köszönhető. A Korán 27-szer említi a datolyapálmát és annak részeit vagy pl. a nagyon egészséges termését.
 
Ahogy lassan leszáll az éj, a naplementét az oázis felett érdemes a közeli lapos tetejű Gebel el Inglíz nevű hegyről megcsodálni. Felejthetetlenül romantikus. 
 

Kapcsolódó utazások

Forrás:   

Kapcsolódó cikkekKapcsolódó utak
(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások