Ásó, kapa, bazi nagy görög lagzi

Ablak a Világra - Utazási magazin


Ásó, kapa, bazi nagy görög lagzi
Kapcsolódó utazások

 Egy külföldi fejében Görögország úgy jelenik meg, mint egy álomország; csodás tájakkal és gazdag történelmi értékekkel. De tudnunk kell, nem csak ebben áll az egyedisége. A görög kultúra mely évszázadokon keresztül fejlődött, még ma is nagy szerepet játszik az emberek mindennapi életében. A házassági ceremónia az, mely leginkább bemutatja a görög örökség egyediségét és báját.

Annak ellenére, hogy a házassági szokások sokat fejlődtek és alakultak az idők során, a ceremónia alaptradíciói mindmáig ugyan azok maradtak. Mivel az ország vezető vallása a keleti ortodox kereszténység, ezért a házasságkötés a legtöbb esetben egy ortodox templomban, esetleg a városházán történik.

Miután végre elérkezik a nagy nap és döntenek, hogy házasságra lépnek egymással – anélkül, hogy az 1950-es évekig szükséges kerítőnő összehozta volna a családot és a házasulandókat – a pár koumparos-t és koumpara-t választ, akik segítenek majd nekik az előkészületekben. Három nappal az esküvő előtt a család tart egy látogatást a pár eljövendő közös otthonában, ahol megvetik a hitvesi ágyat is. Az ágynak nagy szerepe van; a csalás és a barátok virágszirmokat és pénzt szórnak az ágyra, így kívánva virágzó és gazdag életet. Sok esetben egy kisbabát is meghempergetnek az ágyban – lehetőleg kisfiút, mert akkor az első gyermek is fiú lesz – a termékenység szimbólumaként.

A templomban az egyik legszebb pillanat, mikor a fiatal párt megkoronázzák. Ekkor a pap a fejükre helyezi a stefana nevű, vékony virágokból font kis koszorút, amit hátul egy fehér selyemszalag köt össze, hogy szimbolizálja férj és feleség összetartozását, az ő saját királyságukat. Ekkor már hivatalosan is egy párnak számítanak. Az áldások és az áldozás után az újdonsült pár háromszor megkerüli az oltárt, ezzel megtéve az első lépéseket, mint férj és feleség.

Bár régi szokás, mostanában mégis egyre többen nyúlnak vissza hozzá és használják ki, hogy a Mamma Mia! című filmben ismét szerepet kapott a szamaragolás. A friss házasok, szépen feldíszített szamarakon vonulnak végig a városon, hogy mindenkivel megoszthassák örömüket. Ma már ritka az olyan ceremónia ahol a pár ne használná ki ezt a lehetőséget, háttérben az igéző görög vidékkel.


Kapcsolódó utazások

Forrás:   

Kapcsolódó cikkekKapcsolódó utak
(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások