Isztria belülről

Ablak a Világra - Utazási magazin


Isztria belülről
Kapcsolódó utazások

Egyre több turista érkezik Isztria belső részére

Isztria belső részére évről évre egyre több turista érkezik, főként olyanok, akik az érintetlen természetben, az autentikus isztriai házak csendes falai között szeretnének pihenni, ahol nem csupán a tradicionális életmódot tapasztalhatják meg, de a korszerű szolgáltatások nyújtotta kényelmet sem kell nélkülözniük.

A félsziget belső része ugyanakkor kirándulásokra is kiválóan alkalmas; az ide érkezők végiglátogathatják a környéken található dombokra épült, regényes középkori erődvárosokat. Az Akropolisz-típusú városok – Motovun, Labin, Vodnjan (ez a városka nem dombra épült), Grožnjan, Hum, Oprtalj – utcácskáin kóborolva, az erődök, a régi templomok és terek megtekintése közben megismerheti a városok történelmét. A városokban ugyanakkor számos kulturális rendezvényt tartanak, amelyek nemcsak tartalmas, de nagyon hangulatos programokat kínálnak.

Isztria legjobb állapotban megmaradt középkori települése Motovun, a Mirna folyó partján található régi városka. A települést magas várfal és három további gyűrűszerű védőfal veszi körül, ahonnét csodálatos kilátás nyílik a világ mind a négy égtájára. A város valóságos múzeum, valamennyi motovuni ház műemléképületnek számít, a reneszánsz városházától és plébániatemplomtól kezdve egészen a különböző történelmi és művészettörténeti korszakokból származó villákig. Ez a gyönyörű városka, amelyet évről évre rengeteg turista keres fel, az
évente megrendezett nemzetközi filmmaraton, a Motovuni Filmfesztivál otthona.

A turisták előszeretettel látogatják a középkorban épült Oprtaljt és Grožnjant is. Az utóbbi város korábban elnéptelenedett, de ma már fiatal zenészeknek ad otthont, akik hangszereik hangjával új életre keltik az ódon falakat.

Az Isztriai-félsziget déli részén fekvő középkori városban, Vodnjanban, a számos szép emlékmű és palota mellett a leginkább a Szent Balázsról, a település védőszentjéről elnevezett barokk plébániatemplom keltheti fel a látogatók figyelmét különösen nagy méretével és 65 méter magas harangtornyával. A templom, akár ötezer hívőt is képes befogadni, s emellett értékes kegytárgygyűjteménnyel rendelkezik. Vodnjan fő nevezetessége a kažun, amely kőből, kötőanyag nélkül épült, kör alakú építmény. A környéken csaknem 2500 ilyen épület található. A Szent Balázs-templomban különleges múmiák is megtekinthetők, amelyek tulajdonképpen szentek épségben fennmaradt maradványai.

Labin igen régi város, amely szintén domb tetejére épült, és amely az évente megrendezett Mediterrán Szobrászszimpózium hagyományos helyszíne. A város lábánál fekvő Dubrovában szoborparkot rendeztek be, amelyet minden évben híres szobrászok gazdagítanak újabb darabokkal. Labinban egy múzeum is található, ahol a régészeti és néprajzi gyűjtemény és az egész Európában egyedülálló bányamakett mellett Matija Vlačić Ilirik, a híres protestáns és filozófus, Luther Márton munkatársának tiszteletére berendezett emlékkiállítás is megtekinthető.

A településen ezenkívül számos palota is található. A városban, amely maga is védett történelmi és építészeti emlék, számos művészeti galéria van, ahol a labini festők és szobrászok alkotásai tekinthetők meg.A több mint harminc évre visszatekintő Mediterrán Szobrászszimpóziumot évente, augusztusban tartják. A meghívott szobrászok a találkozó ideje alatt kőszobrokat faragnak, amelyek aztán ott maradnak a szoborparkban. Az elmúlt évek kezdeményezése a Fehér út nevű különleges alkotás, amelyen már számos elismert szobrász dolgozott.

Az Akropolisz-típusú városok közül külön ki kell emelnünk Humot, amely sok egyéb mellett arról vált híressé, hogy ez a világ legkisebb városa. Habár a település területét és lakosainak számát tekintve elég kicsi, Hum mégis városnak számít, mert minden városi intézmény megtalálható benne. Isztria belső része elsősorban kiváló borairól, a nemzetközi elismerésekkel jutalmazott olivaolajról és nagyszerű gasztronómiai kínálatáról ismert. A területen termő legkülönlegesebb ínyencség a szarvasgomba: az isztriai erdőkben termő gombát a helyi éttermek igen ízletesen készítik el.


Kapcsolódó utazások

Forrás:   

Kapcsolódó cikkekKapcsolódó utak
(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások