10 legnépszerűbb turisztikai látványosság Dominikán

Ablak a Világra - Utazási magazin


10 legnépszerűbb turisztikai látványosság Dominikán
Kapcsolódó utazások

Dominika továbbra is érintetlen paradicsom a túrázóknak, búvároknak és természetrajzosoknak. A mindössze 750 km2-es területen drámai vulkanikus tájak, tavak, vízesések, szurdokok, folyók, források, és esőerdők találhatóak.

Dominika a brit, a francia és a nyugat-indiai kultúrák összefonódása. A sziget fővárosa, a színes Roseau ahol az élelmiszerek, a művészetek, a nyelvek és a szokások tükrözik ezeket az eklektikus gyökereket. Nevét Kolombusz Kristóftól kapta, mert egy vasárnapi nap érte el a szigetet, a dominica latinul pedig vasárnapot jelent.

Mindössze 2 kis repülőtér található a szigeten, de megközelíthető tengerjáró hajóval más szigetekről is. Legtöbben nyáron érkeznek ide, de vannak, akik inkább a telet töltik itt, hogy kikerüljék a hideg időszakot és élvezzék a sziget lenyűgöző természeti szépségeit.

Lássuk tehát a 10 legnépszerűbb turisztikai látványosságot Dominikán

1.  Morne Trois Pitons Nemzeti Park

Az első a Morne Trois Pitons Nemzeti Park, Dominika ékköve. A sziget hegyeinek belső terét esőerdők, óriáspáfrányok és vadon élő orchideák színesítik.  A 17 ezer hektáros UNESCO Világörökség részét képező főbb nevezetességek közé tartozik a forró tó; Victoria vízesés; Trafalgar-vízesés; a ködbe borult Boeri-tó; Middleham vízesés; Titou szurdok,  Emerald Pool vízesés; és a párás Desolation-völgy, ahol fortyogó iszaptavak, élénk színű meleg források, és a mini-gejzírek találhatóak. 11 km-re Roseau-tól, Laudat faluja az egyik legjobb kiindulópont a park látogatására.

2.  Forró-tó (Boiling Lake)

A forró tó a Morne Trois Pitons Nemzeti Park egyik legnépszerűbb látnivalója. A kísérteties szürkés-zöld színű fortyogó medence egy 3 órás megerőltető túra végén található, de megéri a fáradozást. A geológusok úgy vélik, 63 méteres szélességével a világ második legnagyobb aktív forrásban lévő tava, melynél a föld repedései teszik lehetővé a forró gázok feltörését az olvadt láva alól. Ez a fumarola(vulkáni területek földből felszálló gőz). A hőmérséklet a tó szélén 82-92 ° C, forráspontja a középpontban van. Fontos tudnivaló annak, aki idelátogat, hogy eső után az ösvény csúszóssá és sárossá válik, ezért túravezető erősen ajánlott.

3.  Victoria vízesés

A Victoria-vízesés az egyik leglenyűgözőbb és legfotogénebb vízesés a szigeten,szintén a Morne Trois Pitons Nemzeti Parkban található, ahol az ásványok tejfehér színűvé teszik a vizet. A 40 perces túra során folyón átkelve, sziklát mászva érhető el a csodás látvány. Jó tapadású vízálló cipő és idegenvezető erősen ajánlott ezen a helyen is.

4. Trafalgar vízesés

Trafalgar festői falujától nyugatra található Dominica egyik legnépszerűbb természeti látványossága, a Trafalgar vízesés. Az anya(jobbra) és apa(balra) néven ismert vízesések egy egyszerű  10-15 perces túra végén találhatóak. A Trafalgar vízesés hűs főfolyása a hegyekből indul, majd csatlakozik egy forró kristálypatakhoz.  A meleg víz további bizonyíték Dominika vulkáni eredetére.

5. Cabrits Nemzeti Park

Dominika északnyugati részén található a Cabrits Nemzeti Park, mely magában foglalja a félszigetet, a környező partokat és a virágzó korallzátonyokat, valamint a sziget legnagyobb mocsarát. A festői félsziget legmagasabb pontjáról panorámás kilátás fogad minket, illetve zátonyai kiváló snorkeling és búvárkodási lehetőséget kínálnak.

A parkban megtalálhatók a Fort Shirley, a XVIII. Századi brit helyőrség maradványai, gyönyörű kilátással a Prince Rupert-öbölre. A Portsmouth városa ezen a félszigeten is található, a The Cabrits, a hajókikötő és a terminál.

6. Roseau

A búrjánzó csúcsok által körülvett Dominika fővárosa Roseau. Színes nyugat indián kunyhók, modern épületek találhatóak itt, valamint forgalmas piaci strandok király rastafari hangulattal.

A Roseau vízpartján tengerparti sétány és hajókikötő található, amely a forgalmas téli időszakban tele van látogatókkal. A kikötőváros központjához közel található régi piacon friss trópusi gyümölcsök, zöldségek, fűszernövények, kosarak, és kókusz-héj ajándéktárgyak vásárolhatóak. A Szent Patrik katolikus katedrális, egy 19. századi gótikus-román stílusú templom, egyike a város főbb látnivalóinak.  Egyéb látványosság még a Botanikus kert, a Dominika múzeum továbbá a Morne Bruce, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik a városra.

7. Papillote Trópusi kert

A csodálatos Papillote Trópusi kert igazi paradicsom a művészek, botanikusok és a fotósok számára. A 10 hektáros kertben helyet kap egy elragadó öko-ház, a Papillote Wilderness Retrea. A bambuszfák, gyömbér virágok, őshonos orchhideák, broméliák és begóniák között egy ösvény kanyarog. A fényűző kertekben sok békát, maradat és lepkét találhatnak a természet szerelmesei.  A Rainforest étteremből gyönyörű kilátás nyílik a hegyekre és a völgyre, és a látogatók megmártózhatnak az öko-ház ásványi anyagokban gazdag medencéjében, amelyet a közeli melegforrás táplál. A két Trafalgar-vízesés egy emelkedőn keresztül, rövid túrával elérhető a Papillote Trópusi Kertből.

8. Pezsgő-zátony (Champagne Reef)

Dominika leghíresebb búvár- és merülő helye, a Pezsgő zátony amely egy tengeri rezervátumban fekszik az ország délnyugati partjainál. A búvárok és a merülni vágyók a Champagne tengerpartról tudják elérni a helyszínt.  A geotermikus aktivitás miatt több ezer buborék keletkezik és emelkedik fel a sziklák alól, néhány méterre a parttól. A denevér-halak, csikóhalak, a barracudák, ráják, tintahalak, és trombita-halak csak néhány faj azok közül melyek megtalálhatóak ebben a meleg vízben.

9. A karib térség

Dominikán található a legnagyobb karib indián törzs, más néven Kalinago nép. A falu banán és kenyérfák között helyezkedik el, melyet hagyományos fából készült épületek egy csoportja alkotja. A falu körül vándorolva megtekinthetjük a Karib indiánok faragott, fatörzsből vájt kenuit, szőtt kosarait, és szőnyegeit, emelett betekintést nyerhetünk tőlük a gyógynövények világába. Bevételük a halászatból és vadászatból származik, valamint a kézműves tárgyaikat adják el a látogatóknak.

10. Dominikai fesztivál

Dominika Függetlenségi Ünnepei általában októbertől novemberig tartanak. A turisták és a helyiek számára is népszerű, ahol a nemzet zenéjét, örökségét és a tengerrel való kapcsolatot ünneplik.

Az országos karnevál a calypso versenyekkel indul valamint a karnevál királynője választással, és jelmezes felvonulással. Az ünnepségek a hagyományos Mardi Gras időszak alatt tartanak, két héttel Nagyböjt előtt. Az áprilistól júniusig tartó DOMFESTA (Dominikai Művészeti Fesztivál) az extravagáns tánc, a zene, a dráma, a képzőművészet, konyha, és az irodalom fesztiválja. A  Dive Fest a víz szerelmeseit várja július elején speciális programokkal, mint például a bálna-les, és kenutúrák, míg a zene szerelmeseinek a World Music Creole Fesztivált minden évben, októberben rendezik meg. Ezen a jelentős ünnepen Dominika történelmi múltjára emlékeznek és a kreol szokások szerinti hagyományos ruhát hordják, tradicionális élelmiszereket esznek, és népi tánccal, zenével és a felvonulásokkal tisztelegnek.


Kapcsolódó utazások

Forrás: Kraszkó Diána  

Kapcsolódó cikkekKapcsolódó utak
(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások