India varázslatos világa

Ablak a Világra - Utazási magazin


India varázslatos világa
Kapcsolódó utazások

Érdemes alaposan felkészülni, hogy elkerüljük az egészségügyi veszélyeket.

A ősz beálltával egyre többen kezdik tervezgetni, hogy a hideg téli hónapokban egy egzotikus helyen töltődnek fel napsütéssel és élményekkel. Indiát különleges világa és egyedülálló kultúrája az egyik legkedveltebb délkelet-ázsiai uticéllá tette. Minden odalátogatót megdöbbent azonban az a kettősség, amellyel ott találkozik. Hiszen a díszes paloták, monumentális történelmi emlékek, pompás templomok és mai luxusépületek közvetlen szomszédágában hihetetlen szegénységgel, nyüzsgéssel és piszokkal találkozhatunk. Ezért különösen fontos, hogy alaposan felkészüljünk indiai utunkra, hiszen az éghajlat és a nem megfelelő higiéniás körülmények számos egzotikus betegség forrásául szolgálnak.

Minden Indiába készülő számára fontos ezért, hogy alaposan feltérképezze a meglátogatandó terület egészségügyi viszonyait és éghajlatát. India déli része már a trópusi övbe tartozik, az ország többi részére pedig túlnyomóan a monszun éghajlat jellemző. Utazás előtt mérlegelni kell, hogy van-e olyan egészségügyi problémánk (pl. szívbetegség), ami miatt kockázatos lehet az utazás. A párás, meleg idő ráadásul nagymértékben kedvez a maláriaszúnyogok szaporodásának, melyek a malária terjedéséért felelősek. A heves hidegrázással és lázrohamokkal járó betegség súlyos esetben halálos kimenetelű is lehet, és az is előfordulhat, hogy a tünetek csak egy év elteltével jelentkeznek. Ez azért különösen veszélyes, mert ennyi idő múltán keveseknek jut eszükbe, hogy maláriára gyanakodjanak, s ha az utazó nem hívja fel a figyelmet arra, hogy évekkel korábban malária-veszélyes területen járt, a tünetek könnyen az influenza irányába terelhetik az orvos diagnózisát. Ez pedig veszélyes késlekedéshez vezethet a kezelésben. A tünetek pedig évek múltán többször is visszatérhetnek.

A malária megelőzésének egyik módja a fertőzött szúnyogok csípésének elhárítása lehet. Érdemes csuklónál és bokánál gumizott, hosszú ujjú, szellős ruhákat viselni, éjszaka pedig hálóval  kell körülvenni a fekhelyet. A szabad testrészeket pedig rovarirtóval védhetjük. A malária elleni védekezés másik módja a gyógyszeres megelőzés. (A malária ellen jelenleg még nincs védőoltás.) Sajnos sok turista vállalja a malária-fertőzés kockázat, mert fél a gyógyszer mellékhatásaitól, vagy nem szeretne a nyaralás alatt lemondani az alkohol fogyasztásáról. Szerencsére már létezik olyan malária elleni készítmény, melyet fogamzásgátló szedése, és alkohol fogyasztása mellett is lehet szedni, és nem okoz kedélyingadozást sem, ráadásul két nappal az utazás előtt is meg lehet kezdeni a fogyasztását, így last minute utazóknak is megfelelő. 

Indiában nagyon gyakori betegség a hepatitis fertőzés is. A hepatitis A fertőzött ételek, szennyezett csapvíz, vagy akár izzadság útján terjed. Márpedig nagyon kevesen vannak, akik ne próbálnák ki az egyedülálló indiai konyha ínyencségeit, vagy ne keverednének el legalább egyszer a fűszeres illatokkal telített, színes portékákat kínáló piacok zsúfolt forgatagában. Arra sincs azonban sajnos garancia, hogy ha csupán a szállodában étkezünk és ásványvizet iszunk, biztosan elkerüljük a betegséget. Hiszen a fertőzés nagyon gyakran a csapvízzel mosott (vagy egyáltalán nem tisztított) zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával terjed, de a coctailokba és üdítőkbe tett jégkockák is komoly veszélyforrások lehetnek, hiszen ezek is csapvízből készülnek többnyire.

A hepatitis B fertőzés Indiában igen komoly egészségügyi kérdés, ugyanis közel 43 millióra tehető a megbetegedettek száma. A betegség szexuális úton és sérüléssel is megkapható, de megfertőződhetünk egy tetoválószalonban is, a tintában ugyanis akár egy hónapig is életképes marad a hepatitis B vírus kórokozója. Sok turista pedig kifejezetten szeret egy kis indiai motívummal hazatérni. Készíttessünk inkább hennafestést.

Az indiai nagykövetségek mindenképpen ajánlják a külföldi turistáknak a hepatits A és B elleni védőoltást is. Érdemes tehát kombinált oltást választani, ami közel 100 százalékos védelmet biztosít.

A hepatitis A-hoz hasonló módon széklettel, szennyezett étellel és itallal terjed a hastífusz. Sajnos könnyen elkapható szennyezett tárgyak és fertőzött emberek érintése által is. A zsúfolt utcák, hangulatos indiai éttermek és nyüzsgő piacok így a felejthetetlen élmények mellett súlyos szövődmények forrásaivá válhatnak. A hastífusz kórokozója, a Salmonella typhi ugyanis a véráramba jutva több szerv károsodását, szív és idegrendszeri szövődményt és a bélfal átlyukadását okozhatja.

A rossz közműellátottság, az ivóvíz szennyezettsége és a kórokozó könnyű terjedési módja sajnos komoly járványokat okoz Indiában. Kezdeti tünetként fáj a beteg feje, torka és fokozatosan emelkedik a láza, a pulzusa pedig a lázhoz képest alacsony. Szerencsére egyetlen adag védőoltással három évig tartó védettséget szerezhetünk.

Utazás előtt mindenképpen érdemes érdeklődni, hogy azon a területen, ahová mi utazunk, jelentettek-e agyhártyagyulladást. India egyes területein időnként járványszerűen elharapódzik ez a betegség, a kórokozó ugyanis cseppfertőzéssel terjed, és zsúfolt helyen nagyon gyorsan elharapódzik. Az első rosszullét után pár órával már be is állhat a halál. Azonnal forduljunk tehát orvoshoz, amennyiben hirtelen magas láz, erős fejfájás, tarkómerevség és hányinger jelentkezik, és bőrünkön tűszúrásszerű kiütéseket, vagy kiterjedtebb bőrvérzéseket észlelünk. A bakteriális agyhártyagyulladás ellen oltással védekezhetünk. Egy adag egyszeri beadása javasolt két héttel az utazás előtt. Fél évnél fiatalabb gyermekek azonban nem immunizálhatók, ilyen korú gyermekkel tehát lehetőleg ne utazzunk veszélyeztetett területre. Öt év alatti gyermekünk oltásáról pedig háziorvosunk és az oltóközpontos munkatársai adhatnak pontos felvilágosítást.

Az  Indiába utazók figyelmét fel szokták hívni a leginkább hasmenéses tünetekkel jelentkező kolera veszélyeire is, melyért többnyire a szennyezett csapvíz, és az utcán vásárolt  darabolt gyümölcsök a felelősek. Fontos továbbá tudnunk, hogy amennyiben sárgaláz fertőzte területről érkezünk, igazolnunk kell az országba való belépéskor, hogy kaptunk sárgaláz elleni védőoltást.

Mint a fenti áttekintés is mutatja, India az egyik legkritikusabb helynek számít az egzotikus betegségeket tekintve, de ez ne vegye el a kedvünket attól, hogy odautazzunk. Hiszen a fertőzések megelőzhetőek, és így csodálatos, egész életre szóló élményekkel térhetünk majd haza. Utazás előtt legalább egy hónappal mindenképpen érdemes felkeresni háziorvosunkat, a legközelebbi oltóközpontot, vagy a Trópusi Betegségek Intézetét.

Kapcsolódó utazások

Forrás: Egészségtudatos Utazás  

Kapcsolódó cikkekKapcsolódó utak


(06 20) 884 94 00
Irodáink
Családi ár számolás
Hírlevél feliratkozás
Kedvencek