Horvátország

Ablak a Világra - Utazási magazin


Horvátország
Kapcsolódó utazások

Tévhit, hogy Horvátország csak az utóbbi időben lett felkapott nyaralóhely, valójában mindig is az volt. Több, mint 1700 km-es partvonala, a tenger játéka a sziklás partokon és sekély strandja már az Árpádok idején is kincsnek számított. Az Isztria kikötőiben lépten-nyomon a „hálónkba akad” egy halász miközben a gyerekek ugrálnak a kristálytiszta vízbe. Dalmácia városaiban a római kori romok között zajlik a pezsgő élete.

A kikötőkben sorakoznak a jachtok, hírességek diszkréten vásárolnak maguknak egyet Horvátország 1185 szigetéből, és a földközi- tengeri hajóút nem telhet el anélkül, hogy Dubrovnikot láttuk volna.

A kevésbé látogatott belső rész legalább annyira lenyűgöző, mint a partvonal. Fürödjünk meg az Istarske Toplice termálvizében az Isztrián! Barangoljunk nyugaton a hegyi patakok által tarkított hűs erdőkben! Mossuk meg arcunkat a plitvicei tavak vízeséseiben!

Kultúráját tekintve Horvátországban keveredik a történelme során uralkodó nemzetek kultúrája: erősen felfedezhető Zágráb barokk építészetében a  közép-európai ízlés, megtalálható az olaszos temperamentum a stílusukban, de főleg a konyhaművészetben, és a fesztiválok felvonulások alkalmával le sem tagadhatják szláv mivoltukat amikor színes ruhákban táncosok forognak tradicionális népzenére.

Természeti kincsinek nem tesz jót a látogatottság, mint azt bárhol a világban tapasztalhatjuk, de a horvátok igazán elkötelezett természetvédők, így biztató jelek mutatkoznak ezen a téren is.


Kapcsolódó utazások

Forrás:   

Kapcsolódó cikkekKapcsolódó utak
(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások