Az a csodálatos középkor

Ablak a Világra - Utazási magazin


Az a csodálatos középkor
Kapcsolódó utazások

Horvátország gazdag történelmi múltja számos kincset rejt magában. Ezek közül fontosak a középkorra visszautaló leletek. Ha érdekel a történelem, vagy szeretnél egyet kirándulni a nyaralásod alatt, ezek a helyek tökéletesen alkalmasak mindkettőre. A belföldi középkori városok általában egy domb tetején álltak, hogy legyen egy természetes védelmük. Külsőre leginkább egy erődre emlékeztetettek, míg belülről szabálytalan utcácskák sorakoztak. A város központja a templom körüli tér volt. Horvátországban számos ilyen város maradt meg, amiket érdemes megnézni. Mi most mutatunk néhányat ezek közül

Dvigrad
A romok mindössze 3.5 km-re fekszenek Kanfanartól. A korai középkorban két vár volt jelen: Parentino és Moncastello. Az első élete még a korai középkorban véget ért, míg a másodikat egészen az 1600-as évekig lakták, akkor már Dvigrad néven, viszont kitört a pestis járvány, ami miatt a lakók kénytelenek voltak elköltözni. A későbbiekben itt alapították meg Kanfanarát. A romok egyedülálló képet mutatnak az egykori középkori városszerkezetről, az öves falak, a város bejárata valamint a tornyok. A központi téren álló Szent Szófia templom mindössze 10-12 %-ban maradt fent. A környéken több prominens kápolna is áll. A Szent Mária temető egy sor olyan freskót tartalmaz, ami még a 15. századból maradt ránk.

Grožnjan
A település 8 km-re fekszik délkeletre Buje-től, az északi fennsík felett, a Mirma folyó völgyében található, 260 m-el a tengerszint felett. Népessége 193 fő. Grožnjan-ban a közelmúltban bővült a kulturális tevékenységek köre. Buje-val a helyi úthálózaton kapcsolódik össze. A fennmaradt műemlékek egy része szigorú védelem alatt áll: a város fő kapujának keleti oldala az egyik ilyen, amit a 15-16. században építettek, valamint a védőfal egy része, amit kétszer is újjáépítettek. A Szent Mária barokk templom 1770 óta áll a főterén, a különálló harangtorony még a 17. században épült. A templom számos értékes a barokk időkből fennmaradt műkincset tartalmaz.

Motovun
A központi régióban az Isztriál-félsziget déli oldalán, a Mirma folyó völgyében található. A gazdaság alapját az állattenyésztés, a mezőgazdaság, valamint a bor előállítása adja. A város legrégebbi része a 13. és 14. században épült, ma pedig a sétányon állnak. A régi városrészen számos romantikus és gótikus ház áll. A város főterén gótikus-romantikus harangtorony valamint reneszánsz palota áll, amelyet a 16-19. században felújítottak.

Pazin
Egy 983-ban II. Ottó által kiadott dokumentumban említik először, melynek alapján a vár tulajdonjoga a Porec egyházmegye kezében volt. 1825-től 61-ig, Pazin volt az Isztriai belügyminisztérium közigazgatási központja. Itt nyílt meg 1899-ben az első horvát középiskola is. A második világháború idején jelentős károkat szenvedett a bombázások során. A vár a Jama szikla fölötti mélységbe épült. Jelenlegi állapotát 1537 és 40 között érte el. Ez maradt fent a legszebb és legjobb állapotban Isztrián.


Kapcsolódó utazások

Forrás:   

Kapcsolódó cikkekKapcsolódó utak
(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások