Tunisz ízei

Ablak a Világra - Utazási magazin


Tunisz ízei
Kapcsolódó utazások

Miközben Tunézia a megfizethető tengerparti nyaralás szinonímájává vált, a főváros, Tunisz is számtalan érdekességet tartogat az arab világ hangulatára kíváncsi utazók számára. A közel egymillió lakosú, igazi nyüzsgő arab város, magán hordozva a mindenkori hódítók keze nyomát. Ennek leglátványosabb jele a franciák által tervezett belváros a széles sugárutakkal, az egymás nyakába érő éttermekkel, kávézókkal. Mintha Párizsban sétálnánk… A leglátványosabb különbség talán az, hogy amíg a francia fővárosban nőket is láthatunk a kávézókban, Tunéziában szinte kizárólag csak a férfiak hódolnak az „időmúlatás” eme szenvedélyének.
 
A medina, az óvárosi negyed természetesen kihagyhatatlan látványosság. Öröm végigsétálni a soukok szűk utcácskáin, érezni az illatokat, kóstolni az étkeket, tapintani a kézművesek munkáit. A központi Nagy Piac az arab világ gasztronómiai esszenciájával várja az utazót. Vannak itt húsok, halak, zöldségek, gyümölcsök, fűszerek az ország minden tájáról. A minőség garanciája, hogy a tunéziaiak  szeretik a piacot és szinte minden nap friss árut vásárolnak. Nem véletlen az igazi vásári hangulat: az óriási tülekedés, a nagy a hangzavar senkit ne ijesszen el meg, hiszen itt ez a természetes. 
 
A sokféle kínálat azért is elengedhetetlen, mert a tunéziai konyhát modern kifejezéssel fúziósnak is nevezhetjük. Aki az elmúlt évezredekben arra járt - török, a perzsa, a görög, a római, az arab, a zsidó, az andalúz, a francia – mindig otthagyott valamit a saját ízléséből, receptjéből. A speciális fűszerkeverék, a ras el hanout az „ahány ház, annyi szokás” alapján készül. Az erőspaprikából és olivaolajból kevert harissa minden terített asztal alapelemének számít. A fő étel a búzából, kölesből vagy árpából készíthető kuszkusz, a berberek egy tál étele, a tajine, az olajban kisütött töltött tészta, a brik, a csicseriborsós levesük, a lablabi. Aztán a sok-sok zöldség és hal. Külön-külön és együtt. Az édesszájúak csemegéje pedig a mandulával vagy datolyával töltött makroudh, ami minden utcasarkon kapható. 
 

Kapcsolódó utazások

Forrás: Az Utazó magazin  

Kapcsolódó cikkekKapcsolódó utak
(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások