Oxford, ahonnan a legtöbb miniszterelnök indult

Ablak a Világra - Utazási magazin


Oxford, ahonnan a legtöbb miniszterelnök indult
Kapcsolódó utazások

Oxford hírneve összeforrt a legrégebbi angolszász egyetemmel a Universíty of Oxford-dal, amelyről már a 12. századból is vannak feljegyzések. Az egyetem impozáns, több száz éves épületei a belvárosban elszórva helyezkednek el, egy kényelmes sétával szinte mindegyik megtekinthető. Vagyis nem egy központi intézményről van szó, hanem több mint 40 független kollégium szövetségéből áll. Az összes kollégium közül a Christ Church adta a legtöbb miniszterelnököt Angliának.

A kollégium középkorias hangulatot árasztó épületegyüttese számos film forgatásának színhelyéül is szolgált. A nagyteremben (Great Hall) forgatták például a Harry Potter-filmek számos jelenetét. Érdekesség, hogy a kollégiumhoz tartozó 16. századbeli Christ Church katedrális egyetemi kápolnaként is funkcionál, amivel egyedülállónak számít a világon. De érdemes még ellátogatni a High Streeten található Magdalen College-ba is, ami az egyik legszebb és egyben leglátogatottabb a kollégiumok között. 1458-ban Sir William of Waynflete, Winchester püspöke alapította. Az iskola 44 méter magas harangtornyát 1492-ben kezdték építeni, és a mai napig az egyik legmeghatározóbb eleme Oxford látképének.

Ha valaki egy kis természetre vágyik, sétálhat egyet a Cherwell folyó partján, vagy megnézheti a kollégiumhoz tartozó vadasparkot is. Amúgy Oxford területén számos park és egyéb zöldterület található, és ha egy kis változatosságra vágyunk a sok építészeti látványosság után, mindenképpen érdemes valamelyikbe ellátogatni.

A kollégiumokon felül itt található Anglia második legnagyobb könyvtára, a Bodleian Library, amit 1320-ban alapítottak, majd sorozatos kibővítésekkel nyerte el mai arculatát. Ódon, középkorias hangulatú épületegyüttese legkönnyebben a Broad Street felől közelíthető meg. Jelentőségét mutatja, hogy az Angliában megjelenő összes kötetből található itt példány. Oxford büszkélkedhet Anglia legrégebbi múzeumával is (Ashmolean Museum), ami egyben a legnagyobb Londonon kívüli múzeum Angliában. Érdemes megnézni, hiszen a belépés ingyenes, és számos híres művész, többek között Michelangelo, Raffaello vagy Picasso festményei és rajzai, Oliver Cromwell halotti maszkja, és egy gazdag görög-római szoborgyűjtemény is található itt.

Ha valaki vásárolni is szeretne, annak a Broad és a Cornmarket Streetet érdemes bejárnia. A több száz éves, kőből épült vagy favázas épületek szinte kizárólag boltoknak adnak otthont. A Broad Streeten található Blackwell például Anglia egyik legnagyobb könyvesboltja, ahol több mint 20 ezer könyv közül válogathatunk. Ha városnézés közben megéheznénk, akkor látogassunk el a számos oxfordi pub egyikébe. Ilyen a St. Giles Streeten található Eagle and Child, ami arról nevezetes, hogy rendszerint itt tartotta összejöveteleit az Inklings írói társaság, aminek többek között C. S. Lewis és J. R. R. Tolkien is tagja volt. Kedvenc asztalukat ma is egy kis tábla jelöli. A 17. századi épület bejáratát egy messziről észrevehető kék alapon piros sast ábrázoló cégér jelzi. Itt megízlelhetjük a kevéssé ismert angol konyha remekeit, vagy megkóstolhatunk egy helyi sörkülönlegességet.


Kapcsolódó utazások

Forrás: Az Utazó magazin  

Kapcsolódó cikkekKapcsolódó utak
(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások
|[REM_CODE]|