Részletes időjárás jelentés Dominikáról, havi bontásban

Ablak a Világra - Utazási magazin


Részletes időjárás jelentés Dominikáról, havi bontásban
Kapcsolódó utazások

Dominikai Köztársaság, ahol évente 365 napon keresztül nyár van!
A gondos nyaralás előtti felkészüléshez hozzátartozik, hogy tájékozódunk az üdülőhely időjárásáról. Hogy felkészülhessen, bemutatjuk most Önnek havi bontásban kedvenc nyaralóhelyünk jellegzetességeit, hogy Ön is képet kapjon arról, gyakorlatilag nincs olyan hónap, amikor ne lenne jó ötlet Dominikára utazni! Azt javasoljuk, hogy indulás előtt minden esetben ellenőrizze a pár napos időjárás előjelzéseket és biztos, ami biztos csomagoljon el egy melegebb ruhadarabot az esetleges hűvösebb éjszakai időre.

Január
A főszezon egyik legjobb hónapja, és általában a legjobb időjárásra lehet számítani ebben az időszakban. Az idő legtöbbször meleg és napos, és a hőmérséklet napi átlagban 26-28 Celsius-fok között van. Éjszakára lehűl a hőmérséklet 18-20 fokra, ami kellemes meleget biztosít a kinti programokhoz is.  A napfényes órák száma eléri a napi 8-9 órát, ami ideális strandolásra, a vízi sportokra. Ha esőzés néha előfordul, akkor is inkább rövid záporokra számítsunk.

Február
A főszezon másik legjobb hónapja, ugyanaz igaz erre az időszakra is mint amit januárra leírtunk.

Március
A főszezon utolsó hónapja Punta Cana-n, hasonló az időjárás mint januárban és februárban. A napi hőmérséklet még akár melegebb is lehet, átlagban 28-30 Celsius fok között van nappal, éjszaka pedig  20-22 fok körül mozog, ami nagyon kellemes, főként az itthoni zord éjszakai hideghez képest. Esőzések előfordulhatnak időnként, de legtöbbször csak rövid záporok formájában.

Április
A térségben a napi átlaghőmérséklet 28 fok körül mozog, éjszaka sincs 22 foknál hűvösebb, a tengervíz hőmérséklete pedig 27 fok körüli (!) Számolni kell esős napokkal, főként a hónap végén szokott több esős esni.

Május
Szinte tökéletes a hőmérséklet! Minden nap 30-35 fokra számíthatunk. Felhők és időnként hosszabb, rövidebb záporok előfordulhatnak, de ez jól esik, kicsit lehűti a levegőt. A május már csapadékosabb az áprilisnál.

Június
A nappali hőmérséklet 30-31 fok körül mozog, éjszaka pedig 22-23 fokra számíthatunk, 27-28 fokos meleg vízben pancsolhatunk a tengerben. Punta Cana térségében jóval kevesebb a csapadék, mint a fővárosban. Június végétől viharokra már számíthatunk.

Július
Ugyanaz igaz erre az időszakra is mint amit június végére leírtunk. Esetenként viharokra számítsunk.

Augusztus
A legmelegebb hónap, de szerencsénkre a tengerparton a szelek enyhítik a hőséget. Jó tanács: ne induljunk el légkondi nélküli szálláshelyre! Lényegében minden napra esőt jósolnak, a valóságban ez annyit jelent, hogy rövid időkre esik az eső, majd gyorsan kisüt a nap, nem rontja el egy rövid zápor a nyaralásunkat inkább felfrissülést hoz. A napos órák száma elég ahhoz, hogy kiélvezzük a napozást, strandolást. Az augusztusban Dominikán nyaralók számára némileg megnyugtató lehet, hogy a június és november közötti hurrikán kockázatú szezon folyamán a szeptember a legkockázatosabb választás.  Érdemes azonban azt is tudni, hogy a Karib-térség bizonyos övezeteit jellemzőbben sújtó hurrikánok nagyon ritkán csapnak le direkt formában Dominikára, inkább a mellékhatások érződnek. (Sokkal veszélyeztetettebb szigetek ezek: Antigua, Jamaica, Bahamák, Az Amerikai Virgin-szigetek és Puerto Rico).

Szeptember
A legalacsonyabb napi hőmérséklet 24 fok körül mozog, a legmagasabb 34 fok, azaz kellemes meleg. Nem tartozik a legcsapadékosabb hónapok közé: több eső esik általában októbertől december elejéig.  Az esőt illetően felesleges aggódni azoknak, akik szeptemberben utaznak Dominikára, az elmúlt évek tapasztalatai alapján kijelenthető, hogy nincsenek olyan egymást köbvető napok, amiket elmosnak az összefüggő esőzések. Előfordul, hogy a nyaralásunk szinte minden napján esik eső, de ezek rövid záporok, illetve előfordul, hogy a kiadósabb részét éjszaka átaludjuk. Igaz, hogy szeptemberben egész Dominikán hurrikán szezon van, de 10 évente talán egyszer érinti igazából a Punta Cana övezetet.  2017-ben a Maria hurrikán lecsapott Punta Cana-ra is, azonban komoly pusztítást nem okozott. A szigetet érintő hurrikán mellékhatásaként néhány napon át esik az eső, hangsúlyozzuk nem 24 órán keresztül! Sokkal jellemzőbb a rövid ideig tartó zápor, zivatar előfordulása. Bőven kárpótol minket az időnkénti csapadékért a 30 fokos tengervíz hőmérséklet!

November
Punta Cana övezetben ekkor ér véget az esős, hurrikános szezon. Ebben az átmeneti időszakban azért van némi esélye van annak, hogy szelek és erőteljesebb esőzés rondítson bele a nyaralásunkba. Némileg nagyobb a kockázata az esőzésnek, de ezek többnyire rövid, de nagyon heves záporok, felhőszakadások. A hőmérséklet a tél felé közeledve fokozatosan hűl le 26-27 fokosra átlagosan. A napi hőingadozást is vegyük figyelembe, éjszakára nem árthat egy kardigánt magunkkal vinni. Napsugárból van bőven novemberben is. Gyakran felhős lehet az ég, de ez napozás szempontjából akár előnyös is lehet. Hurrikántól nem kell tartani, mert nagyon nagyon ritkán fordul elő novemberben és profi a hurrikán előjelző rendszer. A tengervíz átlaghőmérséklete 28 fok körül van, azaz szinte tökéletes.

December
Punta Caná-n ez a hónap a főszezon kezdetének számít, az időjárás általában meleg és napos. Az átlagos nappali hőmérséklet 28-30 Celsius-fok, és az éjszakai hőmérséklet pedig 22 Celsius-fok körül mozog. Az esőzés valószínűsége csökken, a napos órák száma eléri a napi 8-9 órát. Rövid esők itt is előfordulhatnak. 


Kapcsolódó utazások

Forrás: Start Utazás  

Kapcsolódó cikkek

Dominikai Köztársaság, a Karib-tenger gyöngyszeme All inclusive, azaz minden mi szem, szájnak ingere! Egészségügyi tippek karibi utazóknak Dominika - minden nap vasárnap Dominika nyaralás, top 10 látványosság turistáknak A legolcsóbb lehetőségek, hogy eljussunk egy szenzációs nyaralásra dominikára Dominika legszebb strandjai, segítünk a választásban Koktélozni jó! Hol máshol, mint Dominikán Családoknak a legmelegebben ajánljuk! Memories Splash Punta Cana, Dominikai Köztársaság Miért utazzunk a gyerekekkel a Dominikai Köztársaságba Miért látogass el Dominikára? A vulkáni kürtőben forró tó története Nyaralás Dominikán: Punta Cana legjobb strandjai Aktív pihenés Punta Canán Éjszakai élet Punta Canán, forró karibi éjszakák Dominikán Vásárlás Punta Canán, Dominika üdülőparadicsomában TOP ingyenes programok Dominikán 10 legnépszerűbb turisztikai látványosság Dominikán 8 elengedhetetlen alkalmazás családos tengerparti vakációhoz Altagraciai Szűz napja Dominikai karnevál Függetlenség napja Utazás a járvány idején: Dominika Hová lehet most utazni? (2021.02.09) Karib-tengeri kalandozások: kihagyhatatlan karibi szigetek csak a Start Utazásnál! Egyre több honfitársunk indul neki távoli, egzotikus úti céloknak, főszezonon kívül is! Részletes időjárás jelentés Dominikáról, havi bontásban Dominika legszebb partszakaszait keresed? Szerintünk ezek azok! Kedvenc szállodáink Dominikán sorozat I. rész: Breathless Punta Cana Resort & Spa 5* Mi a különbség az all inclusive és az ultra all inclusive ellátások között?


Kapcsolódó utak
(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások