Az Ókori Egyiptom emlékei

Ablak a Világra - Utazási magazin


Az Ókori Egyiptom emlékei
Kapcsolódó utazások

Egyiptomról először talán mindenkinek a fáraók és a hatalmas piramisok jutnak eszébe. Azonban ez a színes régió - ősi múltjának köszönhetően - még számos elképesztő helyet tartogat, a monomentalizmusra éhes turistáknak.
A következőkben, néhány az ókorból megmaradt érdekes emléket mutatunk be.

Hatsepsut temploma

Hatsepsut időszámításunk előtt 1479-től haláláig uralkodott Egyiptom felett. A halotti templom neki állít emléket, a Nílus nyugati partján egy meredek kőfalnál. Az építmény és egyben az uralkodó hatalmasságát az egykori királyi építész, Senemut alkotta meg. A templom 3 rétegű teraszos szerkezete közel 30 méter magas. Ezeket rámpák kötik, össze melyek az egykori kert keretét hozzák így létre. A templom belsejében lévő domborművek Hatsepszut uralkodásának fontos eseményeit mintázzák meg.

Szfinx

Talán ez az a látnivaló Egyiptomban a piramisokat követően, amit a legtöbben ismernek. Egyik érdekessége az, hogy ennek ellenére vitatott róla néhány adat, ami hétköznapinak mondható. A kutatók időszámításunk előtt körülbelül 2500-ra helyezik építésének dátumát, viszont az még a mai napig nem teljesen biztos, hogy ki építette és, hogy kinek az arcáról mintázták a szobrot. 72 méteres hosszúságával, világ legnagyobb monolit, azaz egyetlen tömbből kifaragott szobra, azonban a piramisokhoz viszonyítva eltörpül a mérete.

Karnakai templom

Kevés lenyűgözőbb hely van Egyiptomban Karnakánál. Ez a világ egyik legnagyobb vallási helyszíne, mindössze 2.5 kilométerre Luxortól. Az épületkomplexum sok generáció építkezési szokásainak nyomát viseli magán. A legtöbb munkát az Újbirodalomban végezték rajta, időszámításunk előtt 1570-1100 közötti időszakban. A hely gyakorlatilag 3 fő elkerített templomból valamint számos kisebb templomból áll össze. Karnaka egyik leghíresebb helye a Hypostyle Hall ami 5000 m2 területű, 134 oszlop magasodik benne, 16 sorba rendezve.

Királyok völgye

Egy völgy Egyiptom középső részén, ahol egy körülbelül 500 éves időszak alatt, az időszámításunk előtti 11-16. században, sírok épületek, királyok, nemesek és kiváltságosok számára az Új Birodalomban. A királyi sírok egyiptomi mitológiai jelenetekkel vannak díszítve. A legtöbb sírt még az ókorban kirabolták, egyedül Tutanhamon sírják kímélték meg a fosztogatók.

Abu Simbel-i templomok

Abu Simbel egy régészeti lelőhely, amely két hatalmas sziklatemplomot rejt magában. A terület Dél-Egyiptom, nyugati partján Nasserben fekszik. A komplexum az időszámításunk előtti, 13. században épült II. Ramszesz parancsára. A két templom örök emléket állít neki, valamint az ő királynőjének Nefertarinak. Az 1960-as években a létesítményt teljes egészében átköltöztették. Az Abu Samuel-i fennsíkon építették újjá, itt a Nasser tó szigetén állnak a templomok.

Gízai piramisok

A Gízai piramis a világ hét csodájának egyike, valamint a legismertebb ókori emlék. Az épületek Gíza fölé épültek, jelenlegi elhelyezkedése alapján Kairó külvárosának közelében találhatóak. Építése során több mint 2 millió kőtömböt használtak fel. Születését időszámításunk előtti 2500-as évekre datálják. A 139 méteres óriás a legnagyobb piramis Egyiptomban.


Kapcsolódó utazások

Forrás:   

Kapcsolódó cikkekKapcsolódó utak
(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások