Thaiföld-minden amit tudni kell a majmokról

Ablak a Világra - Utazási magazin


Thaiföld-minden amit tudni kell a majmokról
Kapcsolódó utazások

A Thai majmok aranyosak, de csak messziről.

Legyen óvatos, ha makákókat etetne.

Thaiföld számos különböző főemlősnek ad otthont, de a legelterjedtebb, a makákó. Könnyű felismerni őket, szürke vagy szürkésbarna állatok, amelyek általában a fákon, vagy más lombkoronákon lógnak.

Az átlagos thai makákó (macaque) 57 centi magas és súlya körülbelül 15 kg. Ám ez ne tévesszen meg. Csak azért, mert ezek a majmok kicsik, nem jelenti azt, hogy nem ártalmasak. Valójában a thaiföldi makákó meglehetősen agresszív és sérüléseket okozhat. Évente jelentenek be támadásokat a hatóságoknak, pedig ők még olyan táblákat is kiraktak, amelyek figyelmeztették az embereket, hogy vigyázzanak. Ám az incidensek továbbra is fennállnak.

Ha Thaiföldre utazik, fontos, hogy felkészüljön ezekre a főemlősökre, mivel ezek különösen gyakoriak a turisztikai területeken, és a nem megfelelő viselkedés komoly gondokat okozhat.

 

Itt ne etesse az állatokat!

Egyes turisztikai területeken, többek között a Koh Phi Phi Maya-öböl és a Monkey Beach csoportos látogatásai során a látogatókat arra ösztönzik, hogy a majmokat földimogyoróval, banánnal vagy más snackkel táplálják. A makákók az emberek kezéből, kiragadja az ételt, és agresszíven cselekszik, amikor nem jut táplálékhoz.

Van, hogy az emberek elfordulnak ( gyakran félve), vagy megpróbálják kicselezni őket, azzal, hogy nem adnak élelmiszert. A makákók erre úgy reagálnak, hogy megkarcolnak, vagy megharapnak. Ha az idegenvezető banánt ad nekünk, hogy azzal etessük a majmokat, jobb ha visszautasítjuk. Higyje el, távolról is elég szórakoztató a látványuk.

Ha mégis úgy dönt, hogy megeteti a makákókat, ne hagyja hogy kisgyerek legyen a közelben. Folyamatosan figyeljen arra, hogy hol tartózkodnak a majmok az adott területen.

A legbiztosabb módja ezeknek az állatoknak az etetésére, hogy az élelmet a majmok felé dobják, nem pedig arra várnak, hogy kivegyék a kezéből.  Figyeljen oda közben a környezetére is, illetve, hogy a háta mögött nem szalad-e fel egy rosszaság.

 

Legyen óvatos a bébi makákókkal

A baba makákók messze a legszebbek, és a legaranyosabbak a Thaiföldön élő főemlősök közül, és bár úgy tűnhetnek, hogy csendesek és nem agresszívak, az ilyen fiatal majmok nagyon kockázatosak.

A főemlősök nagyon védik a kicsiket. Ne közelítsen hozzá, és ne próbálja megérinteni a bébi majmot. Ez természetesen az anya majomra is vonatkozik. Veszélyes hozzájuk érni, kifejezetten akkor, amikor a kicsinyeiket gondozzák.  Mivel a makákók nagyon társadalmi lények, ha fenyegetést éreznek az egyik társukra, egymás védelmére fognak jönni.

A bébi makákók sokkal megbízhatóbbnak, kevésbé agresszívnek, és barátságosabbnak tűnnek idősebb társaiknál. Így a turisták gyakran a fiatalabbakat próbálják meg először megközelíteni. Azonban, ha egy idősebb majom úgy érzi, fenyegetve van családja, akkor azonnal támad.

Fontos! Még akkor is, ha az idegenvezetője ösztönzi a játékot a bébikkel, legyen óvatos és tiszteletteljes a biztonságuk érdekében.

 

Egyéb majmos veszély Thaiföldön

A testi ártalom nem az egyetlen doolog, amitől félni kell a makákókkal való találkozás során. Ubudban a Majom erdőről ismert, hogy ellopják a turisták értékeit.

Bár viccesnek tűnhet, amikor ellopják például a napszemüvegét, de ez is ugyan olyan veszélyes, mint az etetésük. Karcolások, harapások, csípések áldozatává válhat, amit tetanusz oltás követ kötelezően.

Nagyon súlyos sérülések fordulhatnak elő, a makákók párosodási időszakában, amikor a hímek rendkívül agresszívak. 2007-ben egy majom csoport, otthonában megtámadta, a város helyettes polgármesterét. A férfi miközben küzdeni próbált, kiesett az erkélyről, később pedig belehalt a sérüléseibe.

 


Kapcsolódó utazások

Forrás:   

Kapcsolódó cikkek

All inclusive, azaz minden mi szem, szájnak ingere! A világ legjobb helyeinek listája Délkelet-Ázsia egészségügyi veszélyei Szexturizmus biztonságosan A malária-fertőzés melegágya a dél-kelet ázsiai mocsaras vidékei Thai etikett Hua Hin, egy thai újdonság Thai szigetek: Koh Phi Phi, a Beach című filmből ismerheti Thai szigetek: Koh Lanta, pihenni vágyóknak ajánljuk Thai üdülőhelyek: Khao Lak, németül beszélők előnyben! Mikor menjünk Thaiföldre nyaralni? Templomokon innen és túl – Bangkok szent arca Bangkok kevésbé ismert oldala Természet és hagyomány: Thaiföld Koh Samui: sztárok és életművészek nyaralóhelye 7 ok, amiért Thaiföld annyira szerethető Mindent a szemnek: Thaiföld természeti értékei Mit csinálj Thaiföldön? Az 5 legszebb templom Thaiföldön Thai fesztiválok és rendezvények-2017 Nem kell elkerülni Bangkokot a királyi ceremónia alatt 8 elengedhetetlen alkalmazás családos tengerparti vakációhoz 10 szuper úti cél Thaiföldön, amit feltétlenül látnod kell :) Etikett Thaiföldön-avagy mit szabad és mit nem Thaiföld, az ezerarcú ország Top 10 izgalmas strand Thaiföldön Thaiföld különleges látványossága - az úszópiac Thaiföldi kikapcsolódás, de mikor utazzunk? Ifjúsági kalauz Thaiföldre Thai fesztiválok Thaiföld nyáron 7 csodálatos program Thaiföld csapadékosabb szezonjaiban Thaiföld-minden amit tudni kell a majmokról Thaiföldi helyzetjelentés 2023-ban: visszatért az élet, most érdemes utazni Egyre több honfitársunk indul neki távoli, egzotikus úti céloknak, főszezonon kívül is! Bangkok, mindenképpen jó tudni! :)


Kapcsolódó utak
(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások