Dél-Amerika - a legtüzesebb földrész élményei ne hűtsenek le!

Ablak a Világra - Utazási magazin


Dél-Amerika - a legtüzesebb földrész élményei ne hűtsenek le!
Kapcsolódó utazások

Egészségügyi jó tanácsok a Dél-Amerikába látogatóknak

Maya és inka romok, spanyol és portugál ajkú, nevetős emberek, karneváli, színes hangulat, óriási metropoliszok. Egzotikus őserdők, magashegyi pampák, gyönyörű színes szőttesekbe öltözött őslakosok, földrész nagyságú határtalan országok. Ez Dél-Amerika, Brazília, Argentína, Venezuela és Peru földrésze, ahol az európai utazó egy merőben más világban találja magát. Ezek az országok nemcsak határtalan lehetőségekkel, különleges természeti és kulturális adottságokkal rendelkeznek, hanem olyan, az európaitól teljesen eltérő környezettel, amely melegágya a különböző fertőzéseknek. Cikkünkben csak néhány kiemelten fontos védekezési lehetőségre hívjuk fel a figyelmet.

Brazíliában a dzsungel a malária melegágya
Kevesen tudják, hogy Brazília majdnem másfélszer akkora, mint Európa és két nagyvárosa Fortaleza és Rió de Janeiro messzebb van egymástól, mint Budapest és Kairó. A távolságok miatt az ország éghajlata és környezeti adottságai is rendkívül szélsőségesek. Északon az Amazonas őserdeje övezi, a föld tüdejének is nevezett dzsungel népszerű célpont a turisták között, hiszen itt soha nem látott növényekkel, állatokkal és ősközösségben élő indiánokkal találkozhatnak. Az ideutazóknak azonban komoly egészségügyi előkészületeken kell átesniük, ha szeretnék komolyabb betegség nélkül megúszni az amazóniai kalandozást.

Minden esetben ajánlott a sárgaláz, a kolera, a hastífusz, a veszettség, a hepatitis A és B elleni védőoltásokat felvenni. Ezen kívül a dzsungeltúrákra készülőknek érdemes más oltásokat is felvenniük, így például diftéria, tuberkolózis stb. Az ideutazók számítsanak arra, hogy a hasfogó és a fertőtlenítőszerek, valamint a rovarok elleni védőkrémek, riasztók állandó úti társaik lesznek, hiszen a világ egyik legrosszabb egészségügyi körülményeivel rendelkező vidékre készülnek. A malária ellen mindenképpen szedjenek gyógyszert, a megfelelő készítmény kiválasztásáról az oltóközpontok tudnak információt adni. Ez a terület ugyanis erősen fertőzött résznek számít, egyrészt a bennszülött lakosság nagy részében megtalálhatóak a malária paraziták, illetve a mocsaras, párás éghajlat kedvező a maláriát terjesztő szúnyogoknak. Minden feltétel adott ahhoz, hogy a malária gyorsan terjedjen.  

A legtöbb utazó azonban nem a brazil dzsungelre kíváncsi, hanem Rio de Janeiro-ra, ahol minden év februárjában megrendezik a világ legnagyobb bulijának számító karnevált. Az igazi metropolisnak számító, többmilliós nagyvárosban már nem jelent komoly veszélyt a malária, és kevésbé elterjedtek a dzsungel-betegségek (kolera, sárgaláz). Azonban Rióban is mindenképpen érdemes az emberi érintkezéssel, széklet útján terjedő betegségek és a szexuálisan elkapható fertőzések ellen védekezni. Mielőtt elindulunk a szambaiskolákat bemutató karneválra, az utazás előtt egy hónappal kérjünk hepatitis A és B elleni, valamint hastífusz elleni védőoltást!

Ha nyugodtan szeretnénk élvezni a rengeteg látnivalót Dél-Amerikában, akkor legalább egy hónappal keressük fel a hozzánk legközelebb eső oltóközpontot, ahol részletes tájékoztatást kaphatunk a védőoltásokról és a gyógyszerekről.

Kapcsolódó utazások

Forrás: Egészségtudatos Utazás  

Kapcsolódó cikkekKapcsolódó utak
(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások