Müncheni sörfesztivál - Octoberfest

Ablak a Világra - Utazási magazin


Müncheni sörfesztivál - Octoberfest
Kapcsolódó utazások

Oktoberfest

Német népünnepély, sör és buli több millió emberrel 1810. óta. Hát igen. Aki egy kicsit is utánaszámol, az rögtön láthatja, hogy a nagy múltú szeptember vége és október eleje között zajló rendezvénysorozat idén ünnepli a kétszázadik születésnapját.

Az Oktoberfest története 1810. október 17-ig nyúlik vissza, amikor I. Lajos Király feleségül vette Teréz hercegnőt. A Müncheni ceremónia elég nagyszabásúra sikeredett, hiszen egy katonatiszt ötlete nyomán, a város teljes lakossága hivatalos volt a lovas versennyel, és dínomdánommal járó alapvetően sportos jellegű ünnepségre. Ez olyannyira jól sikerült, hogy a város vezetősége úgy döntött, hogy a következő évben is megtartják. A fesztivál persze több évben is elmaradt a háborúk és járványok miatt (összesen 24-szer), és mintegy száz évbe telt, mire elnyerte mai formáját és időpontját. Az időpont kialakításának nagyon egyszerű oka van. Megpróbálják még a szeptemberi jó melegebb időjárást kihasználni, így csak október első hete esik bele a rendezvénysorozatba, amely idén szeptember 18 és október 3 közé esik. Sajnos lovas versenyeket a második Világháború óta nem rendeznek. A rét, melyen az első fesztivált tartották azóta a Terézia-mező nevet kapta, ezért a helyiek "Wiesn"-nek azaz rétnek hívják a több hetes mulatságot.

Az Oktoberfest iránti érdeklődés miatt a látogatók száma eléri a 6,5 milliót, és közöttük is jelentős a külföldi turisták száma. A látogatók számán kívül még az óriáskerék magassága nőtt meg a legjobban, hiszen a kezdetben 12 méter magas óriáskerék helyett jelenleg 50 méteres madártávlatból csodálható meg a fesztivál. És hogy mi nőtt még meg a 200 év alatt? A sör alkohol tartalma. Minden Müncheni sörfőzde külön erre az alkalomra magasabb alkoholtartalmú sört készít, amelyet egy literes korsókba csapolnak.

Az óriáskeréken kívül, körhinta, csúszda és sok-sok sörsátor várja az ide látogatókat. Érdemes megnézni a 20 méter magas Bavaria szobrot, amit az Oktoberfest védőszentjének tiszteletére emeltek.

A Terézia-mezőn, 31 hektáron elterülő fesztivál természetesen mást is kínál a sörön és sült csirkén kívül. Sok fellépő, zenei kavalkád, és más hírességek szórakoztatják az ide látogatókat. A rendezvénynek egyedi hangulata van, amit sok más országban próbálnak lemásolni sikertelenül.

Az Oktoberfest koncepcióját valahogy így lehetne megfogalmazni: egyél-igyál. Persze ennek megpróbálnak kulturált kereteket adni. Nap közben csak bajor zene szólhat, az is decibelkorlátozással, hogy az családdal érkezők is jól érezzék magukat. A kiszolgálás sátrakba történik, ahova bejutni néha nem egyszerű. Talán ennek köszönhető, hogy a sátorban helyet foglalók nem szívesen állnak fel a helyükről, inkább ott énekelnek, néha táncolnak is. A sátor szó persze megtévesztheti az embert. A rendezvény legnagyobb sátra ugyanis több mint 5000  négyzetméter, 10 000 ülőhellyel. Minden sátornak meg van a maga specialitása, de a szabadtéren is lehet harapnivalót kapni.

Aki tehát szereti a hasát, vagy a az egyedi ízeket, esetleg a sör nagy tisztelője, itt a helye. És aki kimaradt az előző kategóriából? A nagyobb vidámparkokat megszégyenítő körhinták és elvarázsolt kastélyok mellett olyan élményben lehet része, ami után nem kell magyarázni, hogy miért élte túl az Oktoberfest 200 évet.


Kapcsolódó utazások

Forrás:   

Kapcsolódó cikkekKapcsolódó utak
(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások
|[REM_CODE]|