Top 5 látnivaló Balin

Ablak a Világra - Utazási magazin


Top 5 látnivaló Balin
Kapcsolódó utazások

1. Tanah Lot, a gyönyörű tengeri sziklatemplom.

Ez a templom a világörökség része.  A Tanah Lot jelentése: Föld a Tengerben, ami azért találó, mert apálykor könnyedén megközelíthető, viszont dagálykor olyan, mintha a tengeren úszna.

A legenda úgy tartja, hogy Dang Hyang Nirartha 1489-ben utazott Bali szigetére a hinduizmus terjesztése érdekében. Nirartha ezen szikla tetején töltött egy éjszakát, és ekkor érezte, hogy ez egy szent hely.  Az ő kérésére építették tanítványai a templomot.  Ezután Nirartha a kendőjéből kígyókat varázsolt, hogy azok védjék meg a szentélyt.  A szikla bejáratánál a monda szerint ezért is véd egy óriás kőkígyó a betolakodók ellen. A sziklára épült templom belsejében található egy szentély, amely csak a hinduk számára elérhető, így a kíváncsi turisták csak kívülről csodálhatják meg Bali egyik legszentebb templomát. A templomról csodálatos képeket készíthetünk akár naplementében, akár szikrázó napsütésben. 

 

2. Uluwatu Templom vagy Pura Luhur Uluwatu

Ha Bali szigetén járunk, semmiképp se hagyjuk ki Uluwatut! Az épületegyüttes Pecatu faluban található, Kuta déli negyedében, Bali Badung tartományában. Az ulu jelentése „szárazföld vége”, a watu pedig szikla. A csodálatos helyszínéről híres, 70 méteres tengerszint feletti meredek lejtőn elhelyezkedő templom határozottan a sziget egyik legmagasabb pontja.

A helyiek úgy tartják, hogy Uluwatu temploma őrzi a szigetet, illetve az itt lakó balinézeket, és az óceán gonosz szellemeitől védelmezi őket. A helyet a balinéz építészet, a hagyományosan kialakított átjárók és az ókori szobrok jellemzik. A templom varázsa azonnal magával ragadja az idelátogatót, aki élvezheti a káprázatos naplementét, közvetlen kilátással a gyönyörű indiai óceánra és a napi Kecak táncelőadásokra. A Kecak táncot egyébként a szomszédos sziklafedélzeten minden nap 18: 00-19:00 között rendezik.

Érdemes megemlíteni Bali egyik legjobb nemzetközileg ismert szörfözés helyszínét is, az Uluwatu Beach-et. A 3-5 méteres hullámokat csak profi szörfösök képesek meglovagolni. A szörfösök látványa a sziklatetőn lévő étteremből lenyűgöző.

A hely másik érdekessége, az ott élő szemtelen majmok hada.  Jobb is, ha elővigyázatosak vagyunk velük, és tényleg komolyan vesszük a bejáratnál található figyelmeztetést, mert előszeretettel lopják el a látogatók értéktárgyait, így ajánlott a telefont, napszemüveget és kamerát elpakolni a táska mélyére. Ha mégis sikerül nekik eltulajdonítani a kiszemelt tárgyakat, akkor földimogyorót, vagy banánt kínálva nekik cserébe lehetőség van visszakapni értékeinket.

 

3. Besakih Templom

A több mint ezer éves Besakih, Bali legnagyobb templomaként van számon tartva. A Gunung Agung lábánál található, 1000 méterrel a tengerszint felett. Besakih egy művészi és egyedülálló komplexum, amely legalább 86 temetőt foglal magában, ezek közül a fő templom a Pura Penataran Agung (vagy más néven Siva-templom).

Lélegzetelállító és színpompás rizsföldek, dombok, hegyek és patakok veszik körül Besakih-t, ami a legszentebb, a sziget templomai közül. A középkőből álló Pura Batu Madeg is azt jelzi, hogy Pura Besakih területét már ókor óta szent helynek tekintik. A balinézek számára a templom szentélyeinek látogatása különleges zarándoklat.

 

4. Tegalalang Rizsterasz

A Tegallalang rizsteraszok egyedülállóan színpompás kilátást kínálnak, amely előtted terül el a völgyben lévő lejtőkön. A jól ismert hely a turisták számára hűvös mégis szelíd. Érdemes megállni és fotókat készíteni a drámai kilátásokkal rendelkező helyről, nem csak a festők és a természet szerelmeseinek. A helyszínen lehetőség van megkóstolni a zöld kókuszos italt, valamint kókuszlevélből készült szőtt sapkát vásárolni.

 

5. Ubud majomerdő

Bali szigetén több majomerdő is van, de az ubudi a legszebb. Az ubudi majom erdő Padangtegal faluban található. Az erdő kényelmesen helyezkedik el Ubud városközpont közelében, és rövid sétára van a Jalan Hanoman főútjaitól és a nevezetes Jalan Monkey-erdőtől. 

Ez egy csodaszép természetes ősfás trópusi erdő, ősi hindu szentélyekkel, amely a szürke hosszú farkú makákók lakhelye. Kézből lehet etetni őket, mert nem vadak, csak szemtelenek.

A falu lakói fontos lelki, gazdasági, oktatási és természetvédelmi központjának tekintik az erdőt.  A 700 szabadon kószáló majmon kívül megtalálható még a 12,5 hektáros erdőben 186 fa faj is. A fotózás szerelmeseinek az árnyékos sárkány lépcsőn lógó Banyan-fák gyökerei egzotikus fotó lehetőségeket kínálnak.

 


Kapcsolódó utazások

Forrás: Kraszkó Diána  

Kapcsolódó cikkekKapcsolódó utak
(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások