Nemzetek konyhája: görög receptek II.

Ablak a Világra - Utazási magazin


Nemzetek konyhája: görög receptek II.
Kapcsolódó utazások

A gyros

A gyros valódi görög étel, a görög konyha remeke. Már az ókori görögök készítettek a mai gyrosnak megfelelő húsfalatokat, melyet több archeológiai lelet is bizonyít. A húsdarabokat vékony fanyársakra húzták melyeket két kőből készült lapra helyeztek parázs fölé. A kőlapok téglalap alakúak voltak, ezeket élükre állították, a téglalap hoszabbik oldala mentén. A felső részen apró vájatok biztosították azt hogy a nyársak ne mozduljanak el.

A mai görögök jobban kedvelik a marhahúsből készült gyrost, mint a sertéshúst, ez főleg a kerge marha kór megjelenéséig nagyon általánosan elmondható volt. Ezelőtt 20 évvel nem is daráltak az üzletekben a húsdarálókon sertéshúst csak marhát, ma már két gép van mindenhol, egyiken a marhát másikon a disznót vágják. Ezt nem vallási meggyőződésből tették, hanem mert a disznóhús kövérebb, nagyobb a zsírtartalma és egy ilyen meleg éghajlatú országban nem könnyű a szervezetnek a zsíros ételek lebontása. A szárnyasok közül a tyúk, csirke valamint a pulyka fogyasztása általános és mindennapi.

Gyros
- 10 kg birka szelethús,
- 3 zacskó görög fûszerkeverék (pl. Kotányi),
- fél liter olaj,
- só

A hússzeleteket kiverem, sózom, megszórom a fûszerkeverékkel, majd egymásra helyezve, folpackkal lefedve másnapig a hûtõbe teszem. A gyrosnyársra húzom egymás után szépen a hússzeleteket, minden szelet után egy kanálnyi olajat öntök rá, majd a tetejét egy nagy szem paradicsommal zárom le.
A nyársat forgatva kb. fél óra múlva lehet kezdeni az első sültebb húsdarabok faragását.

Gyros pitában

- 1 pitakenyér
- 5 dkg bármelyik leírt módon elkészített gyros,
- 5 dkg hasábburgonya,
- 5 dkg saláta: zatziki

A pitát felhasítom és belepakolom a hozzávalókat. Papírral körbetekerem és már fogyasztható is.


Kapcsolódó utazások

Forrás:   

Kapcsolódó cikkek

Makrigialos, a zsúfoltságtól mentes görög nyaralóhely All inclusive, azaz minden mi szem, szájnak ingere! Kefalonia régen és ma Görögország legnépszerűbb nevezetességei Görögország legnépszerűbb szállodái Chalkidiki-félsziget: Poszeidon háromágú szigonya Kefalonia: szépet kerestünk, de gyönyörűt találtunk! Nemzetek konyhája: görög receptek I. Nemzetek konyhája: görög receptek II. Nemzetek konyhája: görög receptek III. Étkezés Görögországban Dél-Kréta, illata akár Afrikáé A görög kávéház Kalymnos, a természet ereje művészetet alkot Olajfa és olajbogyók Skopelos, a Mamma Mia! film forgatásának helyszíne Az egyik legfinomabb görög édesség Mennyei freskók és pazar villák – Symi Gyros, a világhódító szendvics Ásó, kapa, bazi nagy görög lagzi Szkopelos - Az év minden napjára egy esküvő 4 ok, amiért Zakynthos-on kellene nyaralnod TOP 10 dolog, amit ne hagyj ki, ha Zakynthos-on jársz Top 10 görög étel, amit muszáj kipróbálni Zakynthos-i kultúra Zakynthos-i Nemzeti Tengeri Park Vásárolgatás és hagyományos termékek Nyaralás Görögországban: mit és hogyan válasszak? 8 elengedhetetlen alkalmazás családos tengerparti vakációhoz Top 5 úti cél Krétán Top 10 étel, amit ki kell próbálnod Görögországban Csodálatos beszámoló Korfuról TOP 5 KEDVENC ÉTELÜNK ÉS ITALUNK, AMIT MUSZÁJ KIPRÓBÁLNOD, HA GÖRÖGORSZÁGBAN NYARALSZ Mi a különbség az all inclusive és az ultra all inclusive ellátások között?


Kapcsolódó utak
(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások