Kuba aranya: Varadero

Ablak a Világra - Utazási magazin


Kuba aranya: Varadero
Kapcsolódó utazások

Ha igazán különleges élményeket szeretne átélni, mindenképpen érdemes Kubába látogatni. Havanna utcáit járva egy régmúlt világ elevenedik meg, ahol a düledező házak között lavírozva nehéz elképzelni, hogy az ország északi részén őrületes tempóban épülnek a luxushotelek és apartmanparkok, ahová egyre több turista igyekszik.

 
A legnépszerűbb a Hicacos-félszigeten található Varadero, amely már az 50-es évek elején kedvelt üdülőhelye volt a leggazdagabb amerikaiaknak. A legelegánsabb villát is egy amerikai milliomoscsalád gyermeke, Iréne Du Pont építtette. Az „aranyhomokként” is emlegetett finom, fehér homok 23 kilométer hosszan húzódik a partszakaszon, és szinte belesimul a napsütésben csillogó, átlátszó vízbe. Ez a sekély partszakasz a kisgyermekkel utazóknak különösen ajánlott, hiszen olykor 100 méteres séta után is csupán a térdünket nyaldossa a hűs, 20-22 fokos víz. Ilyenkor (télen) a helyiek nem is merészkednek a számukra nagyon hideg tenger közelébe, európai szemmel viszont kifejezetten kellemes felüdülés a trópusi kánikulában.
 
Ugyan 1950-ben csak egy szálloda, a Varadero Internacional Hotel kínált szálláslehetőséget, ma a Castro-rendszer turizmusfejlesztési intézkedéseinek köszönhetően több mint 14 ezer vendégszoba kínál kiváló szállást a partszakaszon. A csodálatos táj mellett a hangulat is vérpezsdítő. A világraszóló vendéglátás alapjai az ötvenes években alakultak ki, amit mindmáig igyekeznek megőrizni a helyiek. Utcai bazárok Che Guevara-mintás pólóval, vérbő szórakozóhelyek, bárok és éttermek – minden van itt, ami szem-száj ingere.
 
Jó hír az ínyenceknek! Itt kóstolhatjuk meg már itthon a karibi ízeket!
Ezen a vidéken rossz éttermet szinte lehetetlen találni. Mindenhol ízletesek a marhasültek, a főtt-füstölt csülök feketebabszósz körítéssel és persze az elmaradhatatlan tenger gyümölcsei. A helyiek körében nagyon népszerű a fagylalt, és a vacsora végén jöhet az erős kávé, egy igazi kubai szivarral. Mindez persze csak az esti órákban ajánlott, napközben inkább az egyedülálló kubai cukornádból préselt rumalapú koktélok kortyolgatása esik jól. Aki esetleg ráunna a heverészésre, annak a vízi sportok és a búvárkodás, vagy a kirándulás az Ambrosio és a Muzulmán-barlangokhoz jelenthet aktív kikapcsolódást. A téli fényűzésnek persze ára van: Kubában decembertől márciusig tart a turisztikai főszezon, mely kissé megemeli az árakat ebben az időszakban. 

Valamennyi utazás Varaderora, ha Ön is kedvet kapott egy karibi nyaraláshoz >>

Kovács Dominika írása, további cikkek Kubáról

Kapcsolódó utazások

Forrás: Az Utazó magazin  

Kapcsolódó cikkekKapcsolódó utak
(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások
KUBA rem kód!!!