Egerről röviden

Ablak a Világra - Utazási magazin


Egerről röviden
Kapcsolódó utazások

Megye: Heves megye
Régió: Észak-Magyarország
Tájegység: Bükk
Lakosság száma: 53 505
Telefon körzetszám: 36


Település bemutatása: 

A magyar történelem híres emlékhelye, megyeszékhely, az egri borvidék központja. A Bükk hegység délnyugati lábánál az Eger-patak völgyében fekszik. Az ezer éves múltra visszatekintő püspöki majd érseki központ középkori várával, barokk belvárosával, a Szépasszony-völgyével, fürdőivel, múzeumaival és számos vendéglátóipari egységével várja vendégeit. A látogatók gazdag, színes programokból választhatnak. 


Ajánlott látnivalók

A Tourinform irodától néhány méterre található az Eszterházy tér, ahol a Líceum és a Bazilika épülete magasodik. A tekintélyes, késő barokk stílusban épült Líceum épületét a XVIII. sz. végén egyetem céljából építtetett Eszterházy Károly püspök, itt ma főiskola működik.  Az épület tornyában a Csillagászati Múzeum és a periszkóp megtekintése mellett természettudományos kísérleteket is végezhetünk a „varázstoronyban”. Itt található Magyarország harmadik működő planetáriuma is. 

Eger egyetlen klasszicista építménye, Magyarország második legnagyobb temploma, a Bazilika. Hild József tervei szerint 1831–1836 között épült Pyrker érsek megrendelésére. A Bazilika orgonáját a XIX. század végén a salzburgi Moser cég szállította. A Bazilikától nem messze a 18. századi piactér, később dohánygyár helyén található az Agria Park Bevásárlóközpont. Ipartörténeti emlékei a víztorony és a Zsolnay-kút.

A Kossuth Lajos utca, Eger barokk műemlékekben leggazdagabb utcája! Érdemes az épületek külső homlokzatát és a kovácsoltvas díszítőelemeket jobban megcsodálni. A Kossuth utca 4. szám alatt látható a Kispréposti palota rokokó épülete. A Klapka György utcán haladva jutunk el az Érsekkerthez.

A Petőfi téren találjuk az Egri Termál- és Élményfürdőt. Egert 1976-ban országos jelentőségű gyógyhellyé nyilvánították.

A Kossuth Lajos utcán baloldalon láthatjuk a Ferencesek templomát, jobb oldalon a Nagypréposti palotát. A Kossuth Lajos utca 9. sz. alatt áll a megyeháza épülete, ahol Fazola Henrik egyedülállóan szép kovácsoltvas kapuit tekinthetjük meg.


A Dózsa György téren látható a vár bejárata. A vár építésére Lambert püspök kapott engedélyt IV. Bélától 1248-ban. A püspöki vár végvárrá alakítása olasz hadimérnökök segítségével a 16. század folyamán történt. Az egri várban működik a Dobó István Vármúzeum.

A Gerl Mátyás utcán keresztül jutunk el a Dobó térig, ami a város főtere. A téren álló szobrok az 1552-es török túlerővel szembeni dicsőséges győzelemnek állítanak emléket. A vár alatt Dobó István várkapitány szobrát, a városháza előtt pedig a Végvári harcosok szoborcsoportját láthatjuk. A Dobó téren emelkedik Közép-Európa egyik legszebb és egyedi templombelsővel rendelkező barokk temploma, a Minorita templom. Ha szemben állunk a templommal jobbra található a városháza eklektikus épülete.

 

Szépasszonyvölgy: A ma közel 200 pincét számláló Szépasszony-völgy az elmúlt évszázadokban szorosan összekapcsolódott az egri borok hírnevével. A völgy nevéhez legendák sora fűződik. Bakó Ferenc néprajzkutató szerint a „Szépasszony” az ősvallás egyik istenasszonya volt, Vénuszhoz hasonló alak, a szerelem istennője. Neki mutattak be áldozatot ezen a helyen. A földművesek egy híresen szép asszonyról mesélnek, aki itt árusította az egyik pincében a jó egri bort. Mások szerint egy úri villa kikapós szép asszonyáról kapta nevét a völgy. A pincéket az Eger határában több száz méter vastagságban megtalálható riolittufába vágták, mely kiválóan alakítható. További előnye, hogy benne a bor állandó, 10–15 °C-os hőmérsékleten tartható az esztendő minden szakában. Emellett a pincében élő mohák és a nemespenész sajátos atmoszférát teremtenek, elősegítik a bor érlelődését, zamatának kialakulását. 

 

További látnivalók:

 

Vitkovics Ház, Rác templom, Egri Tűzoltómúzeum, Művészetek Háza, Érseki palota, Görögkeleti Szerb templom, Sportmúzeum.


Kapcsolódó utazások

Forrás: Kraszkó Diána  

Kapcsolódó cikkek

Gyógyturizmus Magyarországon Az egri gyógyvízről 2010-re sikló visz a Gellérthegyre Szállodafejlesztések Siófokon Debreceni repülőtér Debrecenről röviden Hajdúszoboszló gyógyhelyi fejlesztése Különleges hajóval a madárrezervátumba A harkányi fürdő szomszédságában 4*-os Hotel nyílik Étteremmel bővült a Mecsextrém Park Megkezdődött a „Budapest fürdőváros” név újjáépítése Gyógyfürdőkezelések III.: klimaterápia Wellness ABC: masszázs Wellness ABC: spa Wellness ABC: mi az a wellness? Reneszánsz Panoptikum Megnyílt a szentgotthárdi fürdő Húszéves lett a világ negyedik sakkmúzeuma Nagykarácsony, Mikulásház Challengeland: kaland az egész családnak Karácsony a kastélyban: karácsonyi színek, formák, hangok, ízek, illatok Gyulai Várfürdő:a Dél-alföld legmodernebb, európai színvonalú strand- és gyógyfürdője Magyarország legjobb fürdői I.: Büki Gyógyfürdő Magyarország legjobb fürdői II.: Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda Magyarország legjobb fürdői III.: a Tiszaújvárosi strand Magyarország legjobb fürdői: a Miskolctapolcai Barlang és Gyógyfürdő Magyarország legjobb fürdői V.: a Római Strandfürdő Magyarország legjobb fürdői VI.: Gyulai várfürdő Recski Nemzeti Emlékpark Szalma-Kincs-Tár: Nemzetközi Szalmagyűjtemény Krisna-völgy Tapolcai-tavasbarlang Tihanyi Bencés Apátság Nagytétényi Kastélymúzeum Tojásművészeti Kiállítás Majk Kamalduli Remeteség Emlékpont - Fél Évszázad Vásárhelyen Humán Oktatási Központ Szilveszter Itthon Gyula városáról Hajdúszoboszló városáról Amit tudni érdemes Siófokról Zalakarosról röviden Győr látnivalói Egerről röviden Zalakarosi élményfürdő – a családok kedvence Kehida Termál Gyógy- és Élményfürdő - Kehidakustány Keszthely Veszprém Gyenesdiás Visegrád Csopak


Kapcsolódó utak
(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások