Nyaralás Görögországban a koronavírus idején (2020.08.04)

Ablak a Világra - Utazási magazin


Nyaralás Görögországban a koronavírus idején (2020.08.04)
Kapcsolódó utazások

Most, a korona vírus járvány alatt, Görögország azon nyaralási célpontok egyike, amin érdemes elgondolkodni még a nyárból hátralevő időre. Gyorsan összefoglaljuk, hogy az utóbbi napok tapasztalata szerint mire kell számítani, ha repülőgéppel nyaralni utazunk valamelyik görög szigetre.  Regisztráció az utazás előtt
A görögországi belépésnek feltétele, hogy az utazók regisztrálják magukat a görög kormány https://travel.gov.gr weboldalán. A regisztráció időpontja folyamatosan változott az elmúlt néhány hétben is (pl. volt, hogy a műveletet az indulás előtti 72-48 órás tartományban kellett megtenni), a mostani állapot szerint a regisztrációt legkésőbb az indulás előtti napon kell elvégezni. 

A sikeres regisztrációról az oldal azonnal (néhány percen belül) visszaigazoló levelet küld. Ezt fontos megtartani.

Július közepéig a regisztrációt minden utazónak külön el kellett végeznie, július közepe óta elég családonkén, együtt utazónként egy regisztráció. 

Nagyjából egy nappal a regisztráció után érkezik egy újabb levél, benne egy QR kóddal. Ezt a QR be kell tudni mutatni a repülőtéren a járatra történő bejelentkezéskor (check-in). Amennyiben a QR kód nem érkezik meg a beszállásig, akkor elvileg a regisztráció utáni visszaigazoló levelet is elfogadják. Charteres nyaralás esetén mindenképpen értesítsék az utazási irodát, az utazás szervező el fogja intézni, hogy fel tudjanak szállni a gépre.  Utazás
A gépen jelen állás szerint szájmaszkot kell viselni, nem lehet enni és inni, valamint nem használhatóak a gép orrában (a pilóta fülkéhez legközelebb eső) mosdók.  Érkezés Görögországba

Egyes hírek szerint a QR kódot a görög állam kockázat elemzés alapján adja ki, a QR kód tartalmazza, hogy belépéskor kötelező-e a vírus ellenőrzés.

Amennyiben QR kód hiányában, a visszaigazoló levéllel szálltak fel a gépre, mindenképpen át kell esni a vírus teszten, illetve előtte egy űrlap kitöltésén. Maga a tesztelés 2-3 percet vesz igénybe, és gyakorlatilag nyálminta vétellel jár. A vizsgálat helyére a görög reptereken valahol az érkezési csarnokban alakítottak ki ideiglenes állomásokat. A zakynthosi  reptéren működő állomást mutatja a fénykép. 

Nyaralás Görögországban a koronavírus idején (2020.08.04)
A zakynthosi reptéren kialakított tesztelő állomás


Nyaralás Görögországban a koronavírus idején (2020.08.04)
Ezt az űrlapot kell kitöltenünk érkezéskor, ha nincs QR kódunk, vagy tesztelést írnak elő számunkra


Akik tesztelés nélkül érkezhetnek Görögországba, azoknak az itthon szokásos óvintézkedéseken túl nem kell további eljárásokra, korlátozásokra számítaniuk. Akik átesnek a reptéri teszten, azktól rendszerint azt kérik, hogy 24 órára ne menjenek el a szálláshelyükről (nema szobából, hanem a szállodából), és SMS-ben értesítik őket a teszt eredményéről. A valóságban a tájékoztatás gyakran elmulasztják (ami persze nem érinti, hogy 24 óráig a szálláshelyen kell maradni), és szintén rendszeresen elmulasztják elküldeni a negatív teszt eredményét. Ha tehát nem jött SMS, akkor másnaptól szabadon mozoghatunk.

Görögországi tartózkodás
Azon túl, hogy a szokásosnál sokkal kisebb a tömeg, nem sokat fogunk észrevenni a járványból Görögországban. Egyes üzletekben kérik a maszk viselését másokban nem. A szállodában vagy a tengerparton nem szükséges a maszkot hordani (persze nem is tilos), viszont a szervezett kirándulások során az autóbuszon szükség lesz rá. 

Nyaralás Görögországban a koronavírus idején (2020.08.04)
A Navagio-öböl, ahogy ritkán láthatja: teljesen üresen


Jó utat, és használják ki, hogy szinte egyedül lehetnek a tengerpartokon és nem kell tülekedni a fő turista nevezetességeknél. 

Nyaralás Görögországban a koronavírus idején (2020.08.04)
Üres strand Július végén Görögországban


Kapcsolódó utazások

Forrás:   

Kapcsolódó cikkek

All inclusive, azaz minden mi szem, szájnak ingere! Görögország legnépszerűbb nevezetességei Görögország legnépszerűbb szállodái Chalkidiki-félsziget: Poszeidon háromágú szigonya Kefalonia: szépet kerestünk, de gyönyörűt találtunk! Dél-Kréta, illata akár Afrikáé A görög kávéház Kalymnos, a természet ereje művészetet alkot Karpathos ezernyi arca, a váratlan szépség Telendos, a kővé vált lány szigete Lesbos, ahol jó szeretni, és szeretve lenni Karphatos, a hagyományőrzés szigete Samos Skopelos, a Mamma Mia! film forgatásának helyszíne Készpénzzel vagy hitelkártyával Görögországban? Önök ide utaznak nyaralni 2014-ben: TOP5 nyaralás célország TOP6 - Önök ide utaznak az idén Szkopelos - Az év minden napjára egy esküvő Görög szigetvilág Zakynthos, Görögország gyöngyszeme Zakynhos strandjai 4 ok, amiért Zakynthos-on kellene nyaralnod TOP 10 dolog, amit ne hagyj ki, ha Zakynthos-on jársz Zakynthos-i éjszaka Szórakozás és sportolás Zakynthos-on Zakynthos-i kultúra Vásárolgatás és hagyományos termékek Nyaralás Görögországban: mit és hogyan válasszak? 8 elengedhetetlen alkalmazás családos tengerparti vakációhoz Top 5 úti cél Krétán Csodálatos beszámoló Korfuról Nyaralás Görögországban a koronavírus idején (2020.08.04) Úgy nyaralhat, mint még sose: üres strandok várják Görögországban TOP 5 KEDVENC ÉTELÜNK ÉS ITALUNK, AMIT MUSZÁJ KIPRÓBÁLNOD, HA GÖRÖGORSZÁGBAN NYARALSZ Mi a különbség az all inclusive és az ultra all inclusive ellátások között?


Kapcsolódó utak
(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások
|[REM_CODE]|