Lesbos, ahol jó szeretni, és szeretve lenni

Ablak a Világra - Utazási magazin


Lesbos, ahol jó szeretni, és szeretve lenni
Kapcsolódó utazások

„Imádom Molivost... a macskaköves utcáit, templomokat, házakat, erkélyeket, a színeit, a hangulatát. Elvarázsol... az is, hogy ezt a csodát szorgos emberek hozták létre, kemény munkával, évszázadokkal ezelőtt...” Lesbos a görög tengerészet történelmének lordja.

Napjainkban tele van élettel és meglepetésekkel, bája számtalan turistát vonz. Ha valaha ide látogatnak június vagy szeptember környékén, lehetőségük lesz rengeteg festővel találkozni a kikötőtől szinte az el nem érhető zugokig. Vásznaikon megpróbálnak minden apró pillanatot megörökíteni. Ez Lesbos – a szerelem szigete. Ott, ahol jó szeretni, és szeretve lenni.

Lesbos, Lesvos, Mitilini és számos más nevet kapott Görögország harmadik legnagyobb szigete. 1630 km2-nyi területen egy egész pici világ fekszik, saját büszke történelmével, kultúrájával, művészetével, lakosságával (napjainkban kb. 100 000 fő), és 370 km hosszú parttal. Lesbos strandjai az irodalomban is ismertek. A déli partvidékén két terjedelmes tengeröböl – Kalloni és Gera található.

A főváros – Mitilini a sziget kulturális és ipari központja. A sziget az európai és a közel-keleti építőművészet varázslatos elemeit ötvözi. Morie várostól, északon Panagiodu és Thermin keresztül, egészen Skala Sykaminias elbűvölő falucskáig, lenyűgöző a hegyi falvak, kolostorok és a modern nyaralóhelyek teljes összhangja. Meglepő a történelmi kolostor és nyaralóhely tökéletes összhangja. A sziget meredek déli része tele van olajfákkal és borókákkal. Ne hagyják ki Plomari városkát, mely főleg ouzzójárol ismert és Vatera nyaralóhelyet gyönyörű strandjával. Agiassos falucska csodás építészeti stílusával és az itt élők életvitelével nagy élmény lehet az ide látogatónak.

A sziget északi részén járva nézzék meg Mithymna (Molivos) ókori városát és hatalmas erődjét. A város sajátos hangulata és szépsége elragadó és felejthetetlen élmény. A közelben található Petra városka több kilométer gyönyörű homokos strandjával. Kalloni a sziget déli részén kolostorokban és templomokban gazdag. A nyugati részen a Megkövesedett erdő (Petrifi ed forest) uralkodik. Többszáz éves fák megkövesedett maradványai vonzzák a látogatókat (az UNESCO által védett terület).

A sziget híres szülötteinek városa Eressos. Csodálatos város, festői kikötővel, pici kávézókkal és családi vállalkozásokban vezetett hal-tavernákkal és 2,5 km hosszú homokos strandjával, melyet Skala Eressounak hívnak. Nem messze Sigri városa található, a mondák szerint itt születtek valaha a művészek múzsái és itt élt és élete nagy részét itt élte le Sapfó, a híres leszbikus költőnő is. A sziget első királya Makaras volt, aki állítólag férjhez adta lányát Methymnát a thesáliai Lesbos herceghez. A Krisztus előtti VII. század alatt virágzott leginkább a sziget, aztán az Athéniak,  később pedig Nagy Sándor szövetségese volt. A rómaiak, velenceiek, bizánciak, törökök uralma alá tartozott, majd 1922-ben Görögországhoz csatolták. Az értelmiségiek földje volt, a művészet és művészek szigete. Itt élt a már említett Sapfó költőnő, és számtalan ismert lírai költő, filozófus, botanikus, de talán a leghíresebb Odysseus Elytis, Nobel díjas költő és Theophilos Chatzimachail  naiv-festő is. Napjainkban Lesbos az első osztályú olívaolaj hazája.

Déli része tele van sűrű olajfa ligetekkel, ezen a környéken nem ritka látvány az öreg olajprések és gyárak. Lesbost nem csak az olívaolaj teszi ismertté, de egyformán híres a lesbosi sajt, szardíniák (főleg Kalloniból), és az ouzzó, melynek Plomari városában van a legnevesebb múltja.

Ezen a környéken rengeteg gyógyforrást is felfedezhetnek (Gera, Eftalou, Thermi, Polichnito, Lisvori). A legismertebb homokos strandok Vatera, Varia, Ag. Isidoros, Skala Eressou, Petra, Thermi és Anaxos városokban találhatóak. Azok, akik maximális intimitásra vágynak, több pici öbölre lelhetnek e romantikus szigeten.


Kapcsolódó utazások

Forrás: kinga  

Kapcsolódó cikkek

All inclusive, azaz minden mi szem, szájnak ingere! Görögország legnépszerűbb nevezetességei Görögország legnépszerűbb szállodái Chalkidiki-félsziget: Poszeidon háromágú szigonya Kefalonia: szépet kerestünk, de gyönyörűt találtunk! Dél-Kréta, illata akár Afrikáé A görög kávéház Kalymnos, a természet ereje művészetet alkot Karpathos ezernyi arca, a váratlan szépség Telendos, a kővé vált lány szigete Lesbos, ahol jó szeretni, és szeretve lenni Karphatos, a hagyományőrzés szigete Samos Skopelos, a Mamma Mia! film forgatásának helyszíne Készpénzzel vagy hitelkártyával Görögországban? Önök ide utaznak nyaralni 2014-ben: TOP5 nyaralás célország TOP6 - Önök ide utaznak az idén Szkopelos - Az év minden napjára egy esküvő Görög szigetvilág Zakynthos, Görögország gyöngyszeme Zakynhos strandjai 4 ok, amiért Zakynthos-on kellene nyaralnod TOP 10 dolog, amit ne hagyj ki, ha Zakynthos-on jársz Zakynthos-i éjszaka Szórakozás és sportolás Zakynthos-on Zakynthos-i kultúra Vásárolgatás és hagyományos termékek Nyaralás Görögországban: mit és hogyan válasszak? 8 elengedhetetlen alkalmazás családos tengerparti vakációhoz Top 5 úti cél Krétán Csodálatos beszámoló Korfuról Nyaralás Görögországban a koronavírus idején (2020.08.04) Úgy nyaralhat, mint még sose: üres strandok várják Görögországban TOP 5 KEDVENC ÉTELÜNK ÉS ITALUNK, AMIT MUSZÁJ KIPRÓBÁLNOD, HA GÖRÖGORSZÁGBAN NYARALSZ Mi a különbség az all inclusive és az ultra all inclusive ellátások között?


Kapcsolódó utak
(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások