Top 10 étel, amit ki kell próbálnod Görögországban
Ablak a Világra - Utazási magazin
Gyros
Ez a mediterrán szendvics az egész világon elterjedt, és a helyi ízlésnek megfelelően alakult. A görög gyros azonban különleges tulajdonságokkal rendelkezik, amely különbözik a többiektől.
Az igazi görög gyros húsdarabokból vagy szeletekből készül, és mindig csirke vagy sertés, soha nem marhahúsból. Minden gyros készítő rendelkezik saját „titkos” fűszerezéssel – általában fokhagymás és hagymás por, paprika, fahéj, koriander, kömény és néha enyhe currypor kombinációjával. A gyros fűszer aromája félreismerhetetlen.
Egy speciális szerkezeten van rajta a hús, amiről levágják a ropogós megsütött lédús húst, majd pitába hengerelve hagymával, paradicsommal, salátával, uborka szeletekkel és tzatziki szósszal tálalják. Az igazi görög gyros mindig hűtött, fehér uborka mártással készül. Győződjön meg, hogy elegendő papírszalvétát készített magához, mert a friss gyros eléggé rendetlen és nagyon folyik.
Szuvlaki
A szuvlaki fából készült roston található apró kockára vágott sertés vagy csirkehús. Hasonlít a magyar rablóhúsra, csak a különbség annyi, hogy azok közé cukkini, paradicsom, hagyma és gomba kockákat tesznek, míg a görög szuvlakin szinte csak hús van.
A nyársat közvetlenül lehet fogyasztani mártogatósként, akár tzatzikivel vagy uborkamártással.
Meze
A meze egy előétel, ami 15-20 különböző fogásból áll.
Általában saláták, húsok, sajtok, diófélék vagy olajbogyók.
Görög Sali
Görögországban az ebéd vagy vacsora nem tűnik teljesnek anélkül, hogy egy tányér görög saláta ne lenne az asztalon.
Világos, édes paradicsom, feta sajt, durvára szeletelt hagyma , darabos uborka, hatalmas kalamata olajbogyó és édes paprika. Általában friss, szűz olívaolajjal, petrezselyemmel és szárított fűszernövényekkel szolgálják fel.
Az emberek gyakran aggódnak, hogy a nyers zöldségeket meleg éghajlaton fogyasztják, de a görög saláták mindig frissen készülnek és biztonságosan fogyaszthatóak.
Töltött zöldségek
Ez az egyik legjellegzetesebb nyári eledel Görögországban. Ha meg lehet főzni vagy sütni, akkor a görögök valószínűleg megtöltik. :) Minden fajta megtöltött zöldség egy alapvető termék a görög tavernákban és éttermekben. A squashvirágok is sült hagymával, reszelt zöldségekkel, fűszernövényekkeltöltöttek. A legnépszerűbb töltött zöldség a dolmades, ami egy szőlőlevelekbe töltött hagymás, fenyőmaggal, petrezselyemmel, mentával és kaporral töltött rizses étel.
Tintahal (kalamári)
Kalamari egy rántott tintahal. Ropogós aranybarna bundában érkezik, gyűrű formában a tányéron, és általában citrommal, sóval és borssal ízesítik. Jellemzően tzatziki vagy édes chili mártogatóssal a legjobb. Néha a kalamari-t a skortdaliával szolgálják fel, ami egy klasszikus görög fokhagymamártás.
Spanakopita
A spenót pite egy vegetáriánus étel – amit főételként vagy mellékételként szokták ajánlani. Ez egy sűrű keverék, melyben a főtt spenót, tojás, legalább háromféle sajt - feta, kefalotiri (pl. parmezán) és a házi vagy farmer sajt keveredik. Petrezselyemmel, szerecsendióval és kaporral ízesítik.
A spenót keverékét több réteg filo(olyan mint a réteslap nálunk) tészta közé teszik, amelyet olívaolajjal préselnek.
Mennyei reggeli
A klasszikus, régimódi görög reggeli a krémes, sűrű joghurtot tartalmaz, melyet Hymettus mézzel fűszerezve friss fügével vagy cseresznyével szolgálnak fel. Ez még mindig az egyik legemlékezetesebb görög íz. A leggyakoribb keresendő márka a FAGE (kiejtett Fah-Yeh). Az Egyesült Államokon kívül, ahol vannak más görög joghurtok, ez a családi tulajdonban lévő márka az egyetlen, amely megnyeri a törvényes jogot, hogy görög joghurtnak hívják.
Baklava
Ahhoz, hogy élvezze a baklavát, nagyon édes szájra van szüksége. Filo rétestészta rétegekből készült, olívaolajjal gyöngyözve, finomra aprított diófélékkel és mandulával rétegezve, fahéjjal és szegfűszeggel ízesítve. Végül egy vastag cukorszirupba áztatják. Különleges alkalmakra készül, különböző formákban.
Galaktoboureko (Görög pite)
Fillótészta alapú, pudingos desszert, melyet forró cukros sziruppal locsolnak le. Forrón és hidegen is fogyasztják. Nagyon intenzív édes ízű desszert.
Forrás: