Wellness ABC: masszázs

Ablak a Világra - Utazási magazin


Wellness ABC: masszázs
Kapcsolódó utazások

Masszázs
Már a francia eredetű masser szó is árulkodik a kezelés lényegéről: A testet gyúrásnak, tervszerű ütögetésnek, simogatásnak, dörzsölésnek, vagy remegtetésnek vetik alá. Lazító és egyúttal élénkítő hatással van a szövetekre és az izomzatra. Felélénkíti a vérellátást, helyreállítja a bőr funkcióit és a nyirokáramlást. A légzés mélyebbé válik. Célszerű a masszázs előtt az infravörös fény segítségével elvégzett hőterápia igénybevétele. Különböző indikációk és terápiák esetében különböző masszázsformák alkalmazandóak: klasszikus masszázs, akupresszúra, lazító masszázs, nyirokdrénezés, lábreflex - zóna masszázs, kötőszövet masszázs, kefemasszázs, víz alatti nyomásmasszázs és meridián masszázs.

Akupresszúra
A hagyományos kínai orvostudományból eredő akupresszúra a masszázs egy enyhe formája. Az akupunktúrához hasonlóan az akupresszúra is a test meghatározott pontjainak stimulálása útján enyhíti a panaszokat. Számos az ujjhegy körkörős mozdulataival végzett akupresszúra - fogás gyorsan elsajátítható, és célzottan, nehézségek nélkül önállóan alkalmazható fejfájás és fáradtság enyhítésére továbbá a blokádok megszüntetésére.

Cellulitisz-masszázs
Vér- és nyirokkeringést aktivizáló kézi és/vagy vákuumos masszázs, mely következtében javul a salakanyag-eltávolítás. Kiegészítő kezelésként ultrahangos és interferenciaáramos kezelés alkalmazható, mely növeli a hatóanyagok felszívódását, serkenti a zsírlebontást és erősíti a legyengült izmokat.

Gyógymasszázs
Segít a tartási zavarokkal küszködőknek, fejlődési rendellenességnél és betegségek, balesetek utáni regenerálódásnál. Speciális fogásokkal kilazítják a görcsös izmokat, ezzel is elősegítik a fájdalmak enyhítését.

Lábreflexzóna masszázs
A reflexzónamasszázs elve, hogy a lábfejen és főként a talpon elhelyezkedő akupresszúra- pontokon keresztül stimulálhatóak és pozitívan befolyásolhatóak az ezekkel összeköttetésben álló szervek és testtájak. Főképpen a lábfejen található, nyomásra érzékeny pontok árulkodnak szervi rendellenességekről. A reflexzónamasszázs elsősorban a test öngyógyító erejét szolgáltatott aktiválni, de emellett lazító és élénkítő hatása is van.

Stone masszázs
Az Arizonában kifejlesztett masszázsos kezelés alapját a kb. 50 Celsius fokra felhevített sima, kerekre csiszolt lávakövek képzik, amelyekből 40-et a test különböző energiaközpontjain helyeznek el. A forró kövek mellett néhány jéghidegre hűtött márványkő is bevetésre kerül. A meleg – hideg – inger által kiváltott stimuláció hasonlóképpen működik, mint a Kneipp – kezelés esetén. A La–Stone-kezelés izomlazító hatással jár, amelyet tovább fokoznak az intenzív masszázsfogások. A tulajdonképpeni masszázs, amelyet különböző nagyságú kövekkel végeznek, csak gondos előkészületek megtétele után kezdődik. A jó közérzetről az előzőekben a test felületén bőségesen elosztott illatos olajak, valamint a gyengéd zene gondoskodik. A felhevített kövek alkalmazása az elfáradt izmok kezelésére korántsem új keletű dolog. A kínaiak már Krisztus előtt 2000-ben alkalmaztak hasonló eljárásokat.

Nyirokmasszázs - drénezés
Ha zavarok lépnek fel a nyirokrendszer működésében, felgyülemlik a víz a szövetekben, és duzzadások alakulhatnak ki (ödémák). A nyirokmasszázs - terápia célja, hogy helyreállítsa a szövetben felgyülemlett víz mennyisége és a nyirokpályák teljesítőképessége közti felbomlott egyensúlyt, valamint hogy felélénkítse az immunrendszert. A manuális nyirokmasszázst Emil Vodder dán fizioterapeuta fejlesztette ki 50 évvel ezelőtt Cannes-ban. Simító, pumpáló mozdulatokkal kiürítik a nyirokcsomót, és meggyorsítják a pangó nyirok elfolyását.

Sportmasszázs
Hasonlít a kötőszövet – masszázsra, alkalmazása különösen ajánlott sporttevékenységek végzését megelőzően illetve követően, hogy fellazítsuk az izomzatot és felélénkítsük az izmok vérellátását.

Svédmasszázs
Hasonlít a kötőszövetmasszázsra, egyesítve a hosszú, simogató és körkörös mozdulatokat. Mindezt kiegészítik a gyúró fogásokkal, amelyek elősegítik az izomzat mélységi fellazítását.

Thai masszázs
A klasszikus Thai masszázst olajok használata nélkül alkalmazzák. Ízületi funkciós zavarok kezelésére szolgál. Túlnyomórészt nyújtógyakorlatokból áll, miközben a páciensen marad a ruha. A meditációs kezelésbe beépülnek a kínai reflextan és az ajurvéda elemei.

Kapcsolódó utazások

Forrás:   

Kapcsolódó cikkek

Gyógyturizmus Magyarországon Az egri gyógyvízről 2010-re sikló visz a Gellérthegyre Szállodafejlesztések Siófokon Debreceni repülőtér Debrecenről röviden Hajdúszoboszló gyógyhelyi fejlesztése Különleges hajóval a madárrezervátumba A harkányi fürdő szomszédságában 4*-os Hotel nyílik Étteremmel bővült a Mecsextrém Park Megkezdődött a „Budapest fürdőváros” név újjáépítése Gyógyfürdőkezelések III.: klimaterápia Wellness ABC: masszázs Wellness ABC: spa Wellness ABC: mi az a wellness? Reneszánsz Panoptikum Megnyílt a szentgotthárdi fürdő Húszéves lett a világ negyedik sakkmúzeuma Nagykarácsony, Mikulásház Challengeland: kaland az egész családnak Karácsony a kastélyban: karácsonyi színek, formák, hangok, ízek, illatok Gyulai Várfürdő:a Dél-alföld legmodernebb, európai színvonalú strand- és gyógyfürdője Magyarország legjobb fürdői I.: Büki Gyógyfürdő Magyarország legjobb fürdői II.: Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda Magyarország legjobb fürdői III.: a Tiszaújvárosi strand Magyarország legjobb fürdői: a Miskolctapolcai Barlang és Gyógyfürdő Magyarország legjobb fürdői V.: a Római Strandfürdő Magyarország legjobb fürdői VI.: Gyulai várfürdő Recski Nemzeti Emlékpark Szalma-Kincs-Tár: Nemzetközi Szalmagyűjtemény Krisna-völgy Tapolcai-tavasbarlang Tihanyi Bencés Apátság Nagytétényi Kastélymúzeum Tojásművészeti Kiállítás Majk Kamalduli Remeteség Emlékpont - Fél Évszázad Vásárhelyen Humán Oktatási Központ Szilveszter Itthon Gyula városáról Hajdúszoboszló városáról Amit tudni érdemes Siófokról Zalakarosról röviden Győr látnivalói Egerről röviden Zalakarosi élményfürdő – a családok kedvence Kehida Termál Gyógy- és Élményfürdő - Kehidakustány Keszthely Veszprém Gyenesdiás Visegrád Csopak


Kapcsolódó utak
(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások