Szőlőtaposás Toszkánában

Ablak a Világra - Utazási magazin


Szőlőtaposás Toszkánában
Kapcsolódó utazások

Egyik kedvenc évszakom az ősz és persze ne feledkezzünk meg arról a sok fesztiválról, ami vele jár. Alma szedés, a sütőtök fesztiválok, cseresznyefa virágzás helyett, az őszi színekbe borult fák nézegetése és persze a szüret, ami összehozza az embereket, életkortól függetlenül.

Egy éve pont akkor kötöttünk ki Toszkánában, mikor az éves szőlő szüretnek jött el az ideje. Ennek örömére sok városban szőlő taposó versenyt rendeznek. Nem messze Poggibonsi városától volt a szállásunk, Siena-tól északra, és úgy alakult, hogy pont elcsíptük az Il Pigio verseny végét.

Poggibonsi hét városrésze küzd meg egymással évről évre, azt mérve, hogy ki tud több szőlőt összetaposni. Barátságos mérkőzések, de azért mindenki belead apait-anyait. A közönség éppúgy élvezi, mint azok akik taposnak. Mindegyik városrésznek saját színe van, amit a lakosok büszkén viselnek, még a házi kedvencek sem maradnak ki a játékból.

Bár mi már csak a gyerekek versenyére értünk oda, elmondható, hogy ez az egész verseny legjobb része. Nagyon jó volt látni, ahogy a teret megtöltötték a felnőttek és a szülők, hogy szurkoljanak a gyerekeknek, akik egy hatalmas dézsában taposták a szőlőszemeket; a bíró pedig mérte, hogy mennyi levet tudnak kifacsarni. Valószínűleg ez az a nap, amikor minden zokszó nélkül, olyan koszosak lehetnek az olasz gyerekek, amilyenek csak lenni akarnak.

Sorban váltották egymást a dézsában, és a végére majdnem elérték a felnőttek által kifacsart szőlőlé mennyiséget. Az eredményhirdetésnél volt aztán nagy ünneplés, eszem-iszom, jó hangulat, olyan amilyet általában csak a filmekben lát az ember. Bár a taposott szőlő levéből végül nem készül bor, ez a szőlő csak a versenyre lett gyűjtve; az előző év jó borai attól még fogynak rendesen.

Ha legközelebb újra erre vet minket a sors, már tudjuk, hogy kicsit hamarabb kell jönnünk. Elcsípnünk a hétvégét, hogy a szőlőtaposás felnőtt versenyének is kiélvezhessük minden cseppjét, és a napközben szervezett parádékat, tradicionális játékokat; hisz minden bizonnyal ez az egyik legviccesebb és koszosabb őszi fesztivál, amit valaha is átélhetünk Olaszországban.

Kapcsolódó utazások

Forrás:   

Kapcsolódó cikkekKapcsolódó utak
(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások