Nemzetek konyhája: görög receptek I.

Ablak a Világra - Utazási magazin


Nemzetek konyhája: görög receptek I.
Kapcsolódó utazások

Csirkehúsos pita

A piták tulajdonképpen a görögök rétese. A piták kedvelt kiegészítői szoktak lenni egy-egy ünnepi asztalnak, laktatóak és napokig elállnak, inkább langyosan és hidegen fogyasztják őket. Sokkal inkább főételként fogyasztják őket mint édességként, ezért több a sós pita mint az édes rétes. Nem csavarják fel mint a magyar réteseket hanem a lapok között bőségesen megkenik olívaolajjal majd 3 lapot alulra helyeznek, rá a tölteléket és 3 lapot felülre. 


Hozzávalók:
1 csirke
8 hagyma 
5 tojás
25-30 dkg feta sajt 
olívaolaj
3-4 turmixolt paradicsom vagy 200-250 ml paradicsomkonzerv
ízlés szerint fűszerek:
3-4 szekfűbors, 1 fahéjdarab, csipet vadmenta, só, bors
1/2 kg réteslap


Elkészítés:
1. A csirkét megmossuk, feldaraboljuk, sózzuk, borsozzuk.

2. A hagymákat puccoljuk, karikára vágjuk majd olajon megpirítjuk, beletesszük a csirkedarabokat, rá a paradicsomlevet és összefőzzük. Addig főzzük míg lefövi a levét (de legalább 20 percig).

3. Kivesszük a csirkedarabokat, kihűtjük, lecsontozzuk és a húst apró darabokra vágjuk. Visszatesszük a fözőedénybe.

4. Felverjük a tojásokat, ráöntjük a húsra, majd hozzákeverjük a szétmorzsolt feta sajtot.

5. Egy nagy tepsi alját kiolajozzuk, leterítjük az első réteslapot, megkenjük olajjal, lefektetjük a második réteslapot és ezt addig folytatjuk amíg a réteslapok felét ilymódon a tepsibe helyezzük. Ezekre jön a húsos massza, majd a maradék réteslapokat ugyanígy egymás között megkenve, a húsra helyezzük.

6. A tetejét megkenhetjük tojássárga, pici víz, olaj keverékével de lehet egyszerűen csak olajjal megkenni. Bekarcoljuk a szeleteket, anélkül hogy a húsig átvágnánk a réteslapokat, megfröcsköljük vízzel és közepes sütőben, az alsó rácson pirosra sütjük. Mielőtt kivennénk meggyőződünk róla hogy az alsó lap is pirosra sült (megemeljük egy tálalólapáttal a szélét).

Melegen és hidegen is tálalható. Jó étvágyat! 

Kapcsolódó utazások

Forrás:   

Kapcsolódó cikkekKapcsolódó utak
(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások