Nemzetek konyhája: görög receptek I.

Ablak a Világra - Utazási magazin


Nemzetek konyhája: görög receptek I.
Kapcsolódó utazások

Csirkehúsos pita

A piták tulajdonképpen a görögök rétese. A piták kedvelt kiegészítői szoktak lenni egy-egy ünnepi asztalnak, laktatóak és napokig elállnak, inkább langyosan és hidegen fogyasztják őket. Sokkal inkább főételként fogyasztják őket mint édességként, ezért több a sós pita mint az édes rétes. Nem csavarják fel mint a magyar réteseket hanem a lapok között bőségesen megkenik olívaolajjal majd 3 lapot alulra helyeznek, rá a tölteléket és 3 lapot felülre. 


Hozzávalók:
1 csirke
8 hagyma 
5 tojás
25-30 dkg feta sajt 
olívaolaj
3-4 turmixolt paradicsom vagy 200-250 ml paradicsomkonzerv
ízlés szerint fűszerek:
3-4 szekfűbors, 1 fahéjdarab, csipet vadmenta, só, bors
1/2 kg réteslap


Elkészítés:
1. A csirkét megmossuk, feldaraboljuk, sózzuk, borsozzuk.

2. A hagymákat puccoljuk, karikára vágjuk majd olajon megpirítjuk, beletesszük a csirkedarabokat, rá a paradicsomlevet és összefőzzük. Addig főzzük míg lefövi a levét (de legalább 20 percig).

3. Kivesszük a csirkedarabokat, kihűtjük, lecsontozzuk és a húst apró darabokra vágjuk. Visszatesszük a fözőedénybe.

4. Felverjük a tojásokat, ráöntjük a húsra, majd hozzákeverjük a szétmorzsolt feta sajtot.

5. Egy nagy tepsi alját kiolajozzuk, leterítjük az első réteslapot, megkenjük olajjal, lefektetjük a második réteslapot és ezt addig folytatjuk amíg a réteslapok felét ilymódon a tepsibe helyezzük. Ezekre jön a húsos massza, majd a maradék réteslapokat ugyanígy egymás között megkenve, a húsra helyezzük.

6. A tetejét megkenhetjük tojássárga, pici víz, olaj keverékével de lehet egyszerűen csak olajjal megkenni. Bekarcoljuk a szeleteket, anélkül hogy a húsig átvágnánk a réteslapokat, megfröcsköljük vízzel és közepes sütőben, az alsó rácson pirosra sütjük. Mielőtt kivennénk meggyőződünk róla hogy az alsó lap is pirosra sült (megemeljük egy tálalólapáttal a szélét).

Melegen és hidegen is tálalható. Jó étvágyat! 

Kapcsolódó utazások

Forrás:   

Kapcsolódó cikkek

Makrigialos, a zsúfoltságtól mentes görög nyaralóhely All inclusive, azaz minden mi szem, szájnak ingere! Kefalonia régen és ma Görögország legnépszerűbb nevezetességei Görögország legnépszerűbb szállodái Chalkidiki-félsziget: Poszeidon háromágú szigonya Kefalonia: szépet kerestünk, de gyönyörűt találtunk! Nemzetek konyhája: görög receptek I. Nemzetek konyhája: görög receptek II. Nemzetek konyhája: görög receptek III. Étkezés Görögországban Dél-Kréta, illata akár Afrikáé A görög kávéház Kalymnos, a természet ereje művészetet alkot Olajfa és olajbogyók Skopelos, a Mamma Mia! film forgatásának helyszíne Az egyik legfinomabb görög édesség Mennyei freskók és pazar villák – Symi Gyros, a világhódító szendvics Ásó, kapa, bazi nagy görög lagzi Szkopelos - Az év minden napjára egy esküvő 4 ok, amiért Zakynthos-on kellene nyaralnod TOP 10 dolog, amit ne hagyj ki, ha Zakynthos-on jársz Top 10 görög étel, amit muszáj kipróbálni Zakynthos-i kultúra Zakynthos-i Nemzeti Tengeri Park Vásárolgatás és hagyományos termékek Nyaralás Görögországban: mit és hogyan válasszak? 8 elengedhetetlen alkalmazás családos tengerparti vakációhoz Top 5 úti cél Krétán Top 10 étel, amit ki kell próbálnod Görögországban Csodálatos beszámoló Korfuról TOP 5 KEDVENC ÉTELÜNK ÉS ITALUNK, AMIT MUSZÁJ KIPRÓBÁLNOD, HA GÖRÖGORSZÁGBAN NYARALSZ Mi a különbség az all inclusive és az ultra all inclusive ellátások között?


Kapcsolódó utak








(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások