Málta csak egy van, vagy nem?!

Ablak a Világra - Utazási magazin


Málta csak egy van, vagy nem?!
Kapcsolódó utazások

Zöldebb, kisebb, kevesebben lakják és olyan mitikus alakok lakóhelyeként emlegetik, hogy nem is hiszünk a fülünknek. Igen, Gozoról van szó, Málta testvérszigetéről, melyet a legendás Calypso szigeteként emlegetnek. Bár nincs túl messze Máltától, itt mégis teljesen más az élet ritmusa; egyszerűen lassabb.

Gozo partjain minden az évszakoknak megfelelően alakul, sosem élhetünk át kétszer ugyan olyan nyarat, vagy telet ezen a szigeten. A barokk templomok és a kőből épített farm házak a vidéken egyedi hangulatot kölcsönöznek a tájnak. Lenyűgöző partvidéke folyamatosan új felfedezni valókkal várja az ideérkezőket; köztük a mediterrán térség legjobb búvár helyeivel.

Ilyen például az Azúr ablak, mely egy mészkőből – természetes úton-módon – kialakult boltív. Az „építmény” 28 méter magas, és azután jött létre, hogy a körülötte álló két mészkő barlang összeomlott a tengeri erózió következtében. Sajnos azóta sem maradt abba a szétesése. Kődarabjait folyamatosan a vízbe potyogtatja, ezért a szakértők nem jósolnak neki hosszú életet; pár év és összedől. Ettől függetlenül a turisták nagyon szeretnek a környékén úszkálni és búvárkodni.

Gozo azonban nem csak a természetes és mulandó szépségek szigete, hanem az ősi épített látnivalóké is. Ilyen a méltán híres és rettentően öreg, Krisztus előtt 3700-ban létrejött Ggantija, mely egy neolitikus hatalmas kövekből emelt szentélykomplexum. Ezek a szent termek Málta legősibb megalitikus építményei közé tartoznak és öregebbnek számítanak, mint maguk a piramisok Egyiptomban. A Ggantija szentélyek egyébként az UNESCO Világörökségi Listájának a részét képezik, és egynek számítanak Málta három UNESCO által védett látnivalója közül.


Kapcsolódó utazások

Forrás:   

Kapcsolódó cikkekKapcsolódó utak
(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások
|[REM_CODE]|