Kalymnos, a természet ereje művészetet alkot

Ablak a Világra - Utazási magazin


Kalymnos, a természet ereje művészetet alkot
Kapcsolódó utazások

„Sfugari i tomari.” Vagy kihalászod a szivacsot vagy meghalsz. Kalymnos sziget lakosai ezzel a gondolattal igazolják szoros kapcsolatukat a tengerrel és a szivacshalászattal. E sziklás szigeten a szinte kizárólagos megélhetést mindig is a tenger biztosította. Emellett a tenger mélye sok történelmi kincset, szobrot és hajóroncsot is rejt. 

Kos-szigetről rövid, csaknem egy órás kellemes hajózással érjük el a Kalimnos fővárosát, Pothiát, melynek épületei méltóságteljesen kúsznak fel a meredek sziklaoldalra. A sziget látképe már messziről is magával ragadó, eredetisége csábító. Az első perctől kezdve elragadtató az eredetisége, hangulata messziről árad. A természet nagy örömét lelte a partszakasz kialakításában, szinte eljátszadozott vele, üde zöld oázisokat alakítva a zord sziklák tövében. A gondos emberi kezek pedig tovább csinosították e páratlan természeti képződményeket.

Kis kiterjedése (110 km2) ellenére Kalymnos a Dodekanisszosz-szigetcsoport egyik legismertebb és egyben talán legeredetibb tagja. Amíg a nyugati part romantikus öblökkel, strandokkal, falucskákkal van tele, addig a keleti oldal vadregényes és felfedezésre vár. Éppen ezért is meglepő, hogy pont itt található a Vathi narancsvölgy, mely Kalymnos fjordjaként ismert.

Teljesen más látványt nyújt a fővárostól dél-nyugatra húzódó Vlyhadia-öböl, amely fürdőzésre csábít de a helyi múzeum gyűjteménye is páratlan élményt nyújt. Pothia főváros tengerparti sétánya csábítóan hívogat színes kávézóival és tavernáival. Ám ne hagyják ki a helyi múzeumot sem, mely számos, a tenger mélyéről előkerült leletet őriz és egyben dokumentálja a kalymnosi búvárkodás gazdag történetét is.

A fővárosból az út a tengerparton, majd falvakon és zöldellő völgyeken keresztül folytatódik. Káprázatos helyeken fürödhetnek, napozhatnak vagy lazán lógathatják lábukat a számos taverna egyikében megpihenve. A sziget lakói évről évre igyekeznek valami újat építeni, hogy minél több vendéget csábítsanak erre a páratlan helyre. Már működik saját repülőtere, mely egyenlőre csak belföldi járatokat fogad. Befejezték azt az útszakaszt is, amely a sziget keleti részét köti össze észak-nyugattal.

Myrties, Massuri, Melitsahas vagy Kantuni nyaralóhelyek az igazi nyaralás hangulatát árasztják. Kalymnos sziget hegyei pedig ideális feltételeket nyújtanak a hegymászás szerelmeseinek. Aki ide látogat, annak lelke és szeme megleli a tenger és a hegyek által kínalt tökéletes harmóniát egy görögösen görög szigeten.

7 tipp
- a Tengerészeti múzeum Vlyhadiában
- Búvár múzeum Pothia fővárosban
- egy nap Pserimos szigetén
- frappé a „Cafe Ciao” teraszán Pothiában
- Emporio falu a sziget északi részén
- az „Akti” strand a sziget keleti partján
- Telendos sziget nudista strandjai és az itt található a híres „Uncle George” étterem


Kapcsolódó utazások

Forrás:   

Kapcsolódó cikkek

Makrigialos, a zsúfoltságtól mentes görög nyaralóhely All inclusive, azaz minden mi szem, szájnak ingere! Kefalonia régen és ma Görögország legnépszerűbb nevezetességei Görögország legnépszerűbb szállodái Chalkidiki-félsziget: Poszeidon háromágú szigonya Kefalonia: szépet kerestünk, de gyönyörűt találtunk! Nemzetek konyhája: görög receptek I. Nemzetek konyhája: görög receptek II. Nemzetek konyhája: görög receptek III. Étkezés Görögországban Dél-Kréta, illata akár Afrikáé A görög kávéház Kalymnos, a természet ereje művészetet alkot Karpathos ezernyi arca, a váratlan szépség Olajfa és olajbogyók Telendos, a kővé vált lány szigete Lesbos, ahol jó szeretni, és szeretve lenni Karphatos, a hagyományőrzés szigete Samos Skopelos, a Mamma Mia! film forgatásának helyszíne Készpénzzel vagy hitelkártyával Görögországban? Az egyik legfinomabb görög édesség Önök ide utaznak nyaralni 2014-ben: TOP5 nyaralás célország Mennyei freskók és pazar villák – Symi Gyros, a világhódító szendvics Ásó, kapa, bazi nagy görög lagzi TOP6 - Önök ide utaznak az idén Szkopelos - Az év minden napjára egy esküvő Görög szigetvilág Zakynthos, Görögország gyöngyszeme Zakynhos strandjai 4 ok, amiért Zakynthos-on kellene nyaralnod TOP 10 dolog, amit ne hagyj ki, ha Zakynthos-on jársz Zakynthos-i éjszaka Szórakozás és sportolás Zakynthos-on Top 10 görög étel, amit muszáj kipróbálni Zakynthos-i kultúra Zakynthos-i Nemzeti Tengeri Park Vásárolgatás és hagyományos termékek Nyaralás Görögországban: mit és hogyan válasszak? 8 elengedhetetlen alkalmazás családos tengerparti vakációhoz Top 5 úti cél Krétán Top 10 étel, amit ki kell próbálnod Görögországban Csodálatos beszámoló Korfuról Nyaralás Görögországban a koronavírus idején (2020.08.04) Úgy nyaralhat, mint még sose: üres strandok várják Görögországban TOP 5 KEDVENC ÉTELÜNK ÉS ITALUNK, AMIT MUSZÁJ KIPRÓBÁLNOD, HA GÖRÖGORSZÁGBAN NYARALSZ Mi a különbség az all inclusive és az ultra all inclusive ellátások között?


Kapcsolódó utak
(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások