Hogyan adjunk borravalót Törökországban?

Ablak a Világra - Utazási magazin


Hogyan adjunk borravalót Törökországban?
Kapcsolódó utazások

Törökország talán a világ egyik legtarkább látképével rendelkezik: csatahelyek, lerombolt várak és a legnagyobb uralkodók palotái váltják egymást. Ezen a földön vágta el Nagy Sándor a gordiuszi csomót, itt harcolt Akhilleusz a trójaiak ellen Homérosz Iliászában, és itt vívta az az Oszmán Birodalom a csatáit, amelyek átformálták Európa térképét később.

A török konyha nem véletlenül tartozik a világ legjobb konyhái közé, a legjobb, ha lerakjuk az étlapot és választunk valamit, amit az étteremben ajánlanak vagy megkóstoljuk a híres mezét, és annyit eszünk, hogy a végén meg sem tudunk majd mozdulni.

A borravaló mindig kényes kérdés, így jó tudni, hogy az adott országban milyen szokások vannak, mielőtt odautazunk. Törökországban, az olcsóbb éttermekben elég, ha a fennmaradó aprót odaadjuk. Máshol a számla 10- 15% az optimális. A drágább éttermekben automatikusan a számlához írhatnak egy 10- 15%-os szervízdíjat, ám az nem feltétlenül a személyzeté, szóval ha biztosra szeretnénk menni, inkább adjuk a pincérnek személyesen.

Az olcsóbb hotelekben nem várják el a borravalót. A drágább szállodákban a portás felviszi a bőröndünket és megmutatja, hogy merre van a szobánk. Ezért ( és hogy megmutassa, hol a villanykapcsoló, vagy hogyan működik a tv vagy a klíma) általában a szoba árának 3%-át várja el.

A törökfürdőkben általában 10% borravalót illik adni a masszőröknek. A hamamokban az áruk alapján feltételezhetjük, hogy benne van a szervízdíj is, ám a magasabb ár nem feltétlenül ezt takarja.

A taxiórával ellátott taxisofőröknek általában elég az aprót odaadnunk, tehát felfelé kerekítsünk.


Kapcsolódó utazások

Forrás:   

Kapcsolódó cikkekKapcsolódó utak
(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások