Nílusi hajóút

Ablak a Világra - Utazási magazin


Nílusi hajóút
Kapcsolódó utazások

Agatha Chirisetie és Indiana Jones óta tudjuk milyen lélegzetelállító Egyiptom, a maga varázslatos világával és évezredes múlttal rendelkező látnivalóival. Egy nílusi hajóút pedig milyen elérhetetlennek tűnhet. Pedig már elérhető árakon kaphatjuk meg a régen csak angol lordoknak kijáró luxust, és az élményt, hogy járhattunk a fáraók földjén, ahol ráadásul a téli hónapokban is nyári meleggel találkozhat az utazó.

A Nílus mindig is fontos szerepet töltött be az egyiptomiak életében. A folyó mellett kialakult civilizáció emlékei olyan egyedülállóak, hogy ma is vita tárgyát képezi, hogyan sikerült felépíteni őket. Egyiptomi utazás esetén persze választhatja a kényelmes strandon heverészést is, de ez esetben lemarad az ország igazi látnivalóiról.

A nílusi hajóutat azok számára ajánlom, akik szeretik a különleges utazásokat, a történelmet, a kalandokat és az aktív kikapcsolódást, legyen szó baráti társaságról, nászutasokról, vagy nagyobb gyerekes családokról. A kisebb gyerekekkel utazó családok számára nem ajánlom az utat, hiszen a programok és látnivalók bősége miatt sokat kell utazni, ami egy felnőtt számára nem, de egy kisgyereknek megterhelő lehet.

A nílusi hajóút időpontját célszerű november és március közé időzíteni, hiszen ilyenkor kisebb a forróság, de esténként ilyenkor is 10-15 fok közé esik a hőmérséklet. Az sem mindegy, hogy milyen időtartalmú utazást választ. Egy-egy hajóút programja elég gazdag, de külön fakultatív programokkal is kiegészíthető. Ha kevés időt szán a látnivalókra rohanásnak fog tűnni az ott töltött idő, ezért inkább gondolja meg, hogy mit érdemes megnézni, és mi az, amit inkább kihagy egy kis pihenés, vagy más program kedvéért. Persze ha tényleg kíváncsi a történelmi helyekre, a kultúrára és az ország minden különlegességére válaszon hosszabb időtartalmú hajóutat. Ennek előnye, hogy több idő jut a pihenésre, és minden programban részt tud venni válogatás nélkül. Esetleg a hajóút végén megtoldhatja utazását egy kis tengerparti pihenéssel. A Nílus szépsége, és Egyiptom hangulata gyakran visszacsalogatja a turistákat, ha nyitott szemmel jár az országban, akkor beleláthat a jószívű és vendégszerető helyiek világába.

A hajók az asszuáni-gátig közlekednek, így Luxor templomai, a királyok völgye, és sok más helyszín is látogatatható rövid utazással a kikötőtől. A szervezett utak egyik előnye, hogy ezeket az utazásokat jól összehangoltan, így rövid várakozással megtehetik az utasok, hátránya, hogy csoportként közlekedve meg kell várni egymást. A hajóút összehoz sok embert, aminek természetesen előnyei és hátrányai is vannak. A hátrányt csak az egymáshoz történő időbeli alkalmazkodás jelent, előnyt pedig a közös mulatságok, élmények. Az szárazföldi utazásokat mikrobuszokkal, a hajóutat pedig öt csillagos hajókon tehetik meg. A hajók kabinja ugyan kisebbek egy szálloda szobájánál, de ötletes kialakítása révén nem érezhető zsúfoltság, illetve színvonalában megfelelnek a szállodától elvártnak.

Az egyiptomi nevezetességek leírása túl sok időbe telne, hiszen annyi érdekességet találhat minden kikötőben. Helyette inkább egy jó útikönyv beszerzését javaslom az út előtt, ami jó szolgálatot tehet még a magyar idegenvezető mellett is. A nyugodt, kellemes hangulatú hajóról leszállva persze nem árt felkészülni a melegre és a tűző napsütésre sem. Kalap és ivóvíz nélkül sehova se induljunk el, zárt de könnyű anyagú ruhák mellett vastagabb pulóvereket is pakoljunk, mert a hőmérséklet este lecsökken. Pénzt mindig érdemes váltani és természetesen ne felejtsenek el alkudni. Kérdezze meg az idegenvezetőt a helyi árakról, és ahhoz igazodva alkudozzon, akár ajándéktárgyról, akár taxiról legyen szó.

A nílusi hajóút varázslatos, és garantáltan sok élményt kínáló utazás. Megéri részt venni rajta, hiszen elérhető árakon az év összes hónapjában várja a különleges élményekre vágyó látogatókat.


Kapcsolódó utazások

Forrás:   

Kapcsolódó cikkekKapcsolódó utak
(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások