Tartózkodó szépségek, Finnország

Ablak a Világra - Utazási magazin


Tartózkodó szépségek, Finnország
Kapcsolódó utazások

Finnország nem büszkélkedhet égbeszökő bércekkel, látványos fjordokkal, homokos tengerparttal és egyéb divatos turistacsalogatókkal. Az ország szépsége ennél sokkal visszafogottabb, mégis, aki nekiindul észak országának, menthetetlenül beleszeret a varázslatos, érintetlen vidékbe csakúgy, mint melegszívű lakosaiba.

Bár országukhoz hasonlóan maguk a finnek is tartózkodónak és szűkszavúnak tűnhetnek, ez a benyomás csak részben maradandó. A különböző tájegységek ugyanis igen eltérő szokásokkal, kultúrával, tájnyelvvel rendelkeznek. A Tampere környékén élőkről például az a hír járja, hogy havonta két szót, ha szólnak, ugyanakkor a karjalaiaknak be nem áll a szájuk. A nyelvi különbségek pedig akkorák, hogy egymástól harminc kilométernyire fekvő falvak lakói alig értik egymás beszédét.

Nyáron itt, a messzi északon is pezseg az élet, szerte az országban zajlanak a fesztiválok, mindenki igyekszik kihasználni a hosszú napok és a rövid éjek kínálta élvezeteket. Nem csoda, hiszen a gyönyörű ősszel beköszöntő hosszú finnországi tél minden szépsége ellenére rányomja bélyegét még az itt élő és ehhez szokott emberek kedélyére is.

A finnek ma is nagyon erősen kötődnek a természethez, az erdőhöz és különösen a tavakhoz. Minden valamirevaló finn családnak van „mökki”-je, azaz faháza valamelyik tó partján, (természetesen szaunával, mert anélkül nem is ház a ház).

Fővárosa Helsinki. Idegenforgalmi szempontból kiemelt területei: Porvoo - amely a piros faházairól ismert, Kerava - amely augusztusi fokhagymafesztiválról, Turku, amely a legrégebbi város, Savonlinna amely a Finn-tóvilág fővárosa és egyben legszebb fekvésű városa, Rovaniemi - amely minden idők leghíresebb finnjének, Mikulásnak a lakhelye, Inari - amely az őslakos számik (lappok) fővárosa.

Kapcsolódó utazások

Forrás:   

Kapcsolódó cikkekKapcsolódó utak
(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások
|[REM_CODE]|