Mit kell tudnunk az ománi gasztromómiáról?

Ablak a Világra - Utazási magazin


Mit kell tudnunk az ománi gasztromómiáról?
Kapcsolódó utazások

Az ománi konyha indiai, indonéz, arab és kelet-afrikai hatások keveréke. Az omániak gyakran használnak különféle pácokat és fűszereket, amelyek ízletes ételeket eredményeznek. Különféle fűszereket, fűszernövényeket, hagymát, fokhagymát és lime-ot bőségesen használnak. Csirke, birka és hal szolgál fő összetevőként, legtöbbször rizs kíséretében. Ománban a főétkezést általában délben fogyasztják el, majd egy könnyű vacsora következik.  A legnépszerűbb ételek közé a következők tartoznak:

Shuwa: Ez egy hagyományosan fesztiválokon felszolgált étel. Fűszerekkel és fűszernövényekkel fűszerezett, majd nagyon lassan, néha akár két napig is készülő húsételről van szó, melyet egy a földbe vájt sütőben készítenek el és mely rendkívül finom, leginkább a mi marhapörköltünkhöz hasonlít, de teljesen más fűszerezéssel. A folyamat eredményeként a hús nagyon puha lesz. Szerencsések lehetünk, ha sikerül megkóstolnunk egy igazán jó, hagyományosan elkészített shuwat. 

Maqbous: Ez egy rizsétel, amely szép mély sárga a felhasznált sáfránynak köszönhetően. Fűszeres vörös vagy fehér húson tálalják fel elénk.

Mashuai: Nyárson sült, egész királyhal, amelyet citromos rizzsel tálalnak.

Mutatja: Ez egy bárányétel, amelyet földkemencében két napig sütnek banánnal és pálmalevélben datolyapürével. Próbálja ki, nem fogja megbánni!

Laban: Az utazók kedvenc itala közé tartozik a Laban, ami egy sós író (híg joghurt ital). Gyakoriak a kardamommal és pisztáciával ízesített joghurt alapú italok.

Khawa: A kávé egy másik népszerű kedvenc ital, a Khawa pedig frissen pörkölt őrölt kávéból készül, amelyet kardamomporral kevernek össze. 

Fontos tudnivalók: Mivel Omán túlnyomórészt muszlim ország, alkoholt csak engedéllyel rendelkező lakosok vásárolhatnak valamint egyes engedéllyel rendelkező szállodákban és éttermekben árusítják, máshol ne keressük. A legtöbb engedéllyel rendelkező bárral rendelkező szállodában és étteremben 10%-os borravaló szabványos.

Alkoholfogyasztás legális kora: betöltött 21. év, ezt ellenőrizhetik


Kapcsolódó utazások

Forrás: Start Utazás  

Kapcsolódó cikkekKapcsolódó utak
(06 20) 884 94 00
Irodáink
Hírlevél feliratkozás
Megjelölt utazások
|[REM_CODE]|